Ανακάμπτει ο χαλκός στη Σαγκάη

Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2006 07:04

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, μετά την υποχώρησή τους για τρεις συνεχόμενες ημέρες, καθώς η Federal Reserve είπε ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται και ο πληθωρισμός ελέγχεται.

Η Federal Reserve διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού αμετάβλητα στο 5,25%, για τρίτο μήνα και είπε χθες ότι η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με συγκρατημένο ρυθμό.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, σημείωσε άνοδο έως 320 γιουάν, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 70.860 γιουάν (8.977 δολ.) ο μετρικές τόνος και στις 11:02 π.μ. τοπική ώρα διαπραγματεύθηκε στα 70.760 γιουάν.

Η ανησυχία για τις προμήθειες του μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή καλωδίων και αγωγών εντάθηκε, μετά την απόρριψη από τους εργαζόμενους, στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού της Codelco, πρότασης σε θέματα μισθών.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange σημείωσε άνοδο 60 δολ., ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 7.520 δολ. ο τόνος, στις 10:59 π.μ., ώρα Σαγκάης.

Η Codleco, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, που εδρεύει στο Σαντιάγο της Χιλής, έχασε την ευκαιρία να κερδίσει επιπλέον χρόνο για επίτευξη συμφωνίας σε θέματα μισθών με τους εργαζομένους στο Chuquicamata, το μεγαλύτερο ορυχείο της στη Χιλή, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του επικεφαλής των εργαζομένων.

Διαπραγματεύσεις που έγιναν νωρίτερα μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα μιας απεργίας που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή χαλκού.

Η Codelco, που ανήκει στην κυβέρνηση της Χιλής, είπε αυτόν τον μήνα ότι πέτυχε συμφωνία σε θέματα μισθών, με τους εργαζομένους της στο ορυχείο της Andina, μετά την έναρξη των συνομιλιών, πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα