Citic: 1,9 δισ. δολ. για πετρελαϊκά στοιχεία στο Καζακστάν

Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2006 08:28

ΠΟΣΟΝ ύψους 1,9 δισ. δολ. θα καταβάλει η China International Trust & Investment Corp. για την εξαγορά των πετρελαϊκών στοιχείων της Nation Energy Co. του Καναδά, στο Καζακστάν, αυξάνοντας τα αποθέματά της για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.

Η Citic, επενδυτική εταιρεία της κινεζικής κυβέρνησης αγοράζει στοιχεία που μπορούν να παράγουν 50.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και θα κατέχει περισσότερα από 340 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Nations Energy. H Citic ενδέχεται να κατασκευάσει διϋλιστήριο στο Καζακστάν, είπε ο βοηθός του προέδρου της εταιρείας, Zhang Jijing.

Η εξαγορά ακολουθεί την αντίστοιχη ύψους 4,2 δισ. δολ. της China National Petroleum Corp. για την απόκτηση της PetroKazakhstan Inc., πέρυσι. Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, ξεπερνά την Ινδία και τις ΗΠΑ στις προσφορές για πετρέλαιο στην Κεντρική Ασία. Τα αποθέματα του Καζακστάν, είναι δύο φορές μεγαλύτερα από τα αποθέματα της Βόρειας Θάλασσας.

Η ολοκλήρωση της προτεινόμενης εμπορικής συναλλαγής, προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο και η Citic θα καθορίσει αμοιβή 50 εκατ. δολ. εάν τερματιστεί στη συμφωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Nations Energy.

Το Καζακστάν έχει 35 δισ. βαρέλια αποθέματα πετρελαίου και ενδέχεται να έχει περίπου τρεις φορές περισσότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας, που διενεμήθη στις 18 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Η χώρα της Κεντρικής Ασίας σχεδιάζει να τριπλασιάσει την παραγωγή της στα 3,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2015.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα