Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Έχει ξεπεράσει το εντυπωσιακό επίπεδο των 900 δισ. δολαρίων (6 τρισ. γιουάν) η αξία του ενεργητικού που ελέγχουν διεθνώς οι κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις της Κίνας, έχοντας πραγματοποιήσει επενδύσεις σε περισσότερες από 185 χώρες και περιοχές του πλανήτη, όπως ανακοίνωσε η κρατική ρυθμιστική αρχή. Η ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση των κρατικών κινεζικών επιχειρήσεων έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ, η Γερμανία και τελευταία η Βρετανία να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να εμποδίζουν την εξαγορά δικών τους επιχειρήσεων σε νευραλγικούς τομείς, όπως τεχνολογία και άμυνα, από κινεζικές εταιρείες.
Οι κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τις επενδύσεις τους σε προγράμματα υποδομών ανά τον κόσμο, μαζί με τον Δρόμο του Μεταξιού και άλλους εμπορικούς δρόμους διά θαλάσσης, που εντάσσονται στην πρωτοβουλία του Πεκίνου «Ζώνη και Δρόμος». Οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν υλοποιήσει 1.676 προγράμματα σε χώρες κατά μήκος της πρωτοβουλίας «Ζώνη και Δρόμος», ξεχωρίζοντας οι ναυτιλιακές εταιρείες και η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία κοινής ωφελείας State Grid Corp of China, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι δεσμοί του Πεκίνου με οικονομίες σε ολόκληρη την Ασία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το ενεργητικό ανά τον κόσμο που ελέγχει αυτή τη στιγμή η State Grid έχει φτάσει την αξία των 57,7 δισ. δολαρίων και στο σύνολό του είναι κερδοφόρο.
Το 2017 το συνολικό ενεργητικό που ελέγχεται από τις κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας αναμένεται να φτάσει τα 55 τρισ. γιουάν (8,31 τρισ. δολάρια), σχεδόν διπλάσιο από τα επίπεδα της προηγούμενης πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία της China News Service. Στόχος της Κίνας είναι να δημιουργήσει μεγαλύτερες, ισχυρότερες κρατικές επιχειρήσεις, ικανές να έχουν διεθνή ανταγωνισμό, ενώ την ίδια στιγμή θα προσπαθήσει να περιορίσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε τομείς που διατρέχουν τον κίνδυνο «φούσκας», χωρίς να διακινδυνεύσει να προχωρήσει σε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας ή να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, οι κρατικές επιχειρήσεις έχουν μειώσει την παραγωγική ικανότητα σε χάλυβα περισσότερο από 16 εκατ. τόνους και την παραγωγική ικανότητα σε άνθρακα περισσότερο από 58 εκατ. τόνους την τελευταία πενταετία.
Τα κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων της Κίνας την τελευταία πενταετία έχουν εκτιναχθεί στο επίπεδο των 6,4 τρισ. γιουάν, ποσό αυξημένο περισσότερο από 30% συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη πενταετία.
Η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή
Η ραγδαία εξάπλωση των κινεζικών επιχειρήσεων αποτυπώνεται και στην επιτυχημένη αρχική δημόσια εγγραφή της κινεζικής online εταιρείας παροχής πιστώσεων Qudian, η οποία σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ από κινεζική εταιρεία στον χώρο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, αντλώντας περίπου 900 εκατ. δολάρια. Η Qudian, η οποία υποστηρίζεται από τη θυγατρική εταιρεία Ant Financial του ομίλου Alibaba και κατέστη κερδοφόρος πέρυσι, έχει θέσει σε λειτουργία μία ιστοσελίδα που επιτρέπει σε φοιτητές κολεγίων και σε νέους εργαζομένους να αγοράζουν laptop, έξυπνα κινητά και άλλα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα με μηνιαίες δόσεις. Με βάση την τιμή μετοχής κατά την αρχική δημόσια εγγραφή της, η χρηματιστηριακή αξία της Qudian αποτιμάται στα 7,9 δισ. δολάρια. Ιδρυθείσα πριν από τρία έτη, η εταιρεία προσέφερε πιστώσεις αξίας 5,6 δισ. δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε 7 εκατομμύρια δανειολήπτες, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε για την αρχική δημόσια εγγραφή της.