Market beat: Η πλαγιοκαθοδική συσσώρευση δεν θα ξεπεραστεί χωρίς θετικά δεδομένα

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 09:39
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το κίνητρο συμμετοχής στις χρηματιστηριακές αγορές έχει σαν βάση τον φόβο ή την απληστία. Αμφότερα τα συναισθήματα αν και για τους επενδυτές του ΧΑ υπήρχε δείκτης μέτρησης θα εμφανιζόντουσαν στα χαμηλά της κλίμακας μέτρησής τους. Αν ωστόσο την τάση καθορίζει μια μικρή ομάδα θεσμικών που «γνωρίζονται» μεταξύ τους, τότε είναι πιθανή η επανάληψη του αποτελέσματος της συνόδου της Τρίτης και την Τετάρτη. Έστω και από διαφορετικό μονοπάτι στην πορεία των βασικών δεικτών. Όπως έχει γίνει ωστόσο το ΧΑ, μια αγορά του «οι ίδιοι και οι ίδιοι» μιας και είναι λίγοι ξένοι θεσμικοί κυρίαρχοι, όλα είναι δυνατά ακόμα και η ταύτιση του συνολικού τζίρου και των πακέτων, από μέρα σε μέρα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά αυτή τη βδομάδα έχει πέσει στα χέρια των ισχυρών θεσμικών και η έκφραση κυκλικού ενδιαφέροντος για μετοχές του 26άρη διατηρεί τα προσχήματα για την εικόνα των βασικών δεικτών. Συμπληρώθηκαν δυο όμοιου αποτελέσματος πτωτικές σύνοδοι μετά από τις τρεις ανοδικές ενώ τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ συνέχιζαν την ανοδική τους κίνηση. Ο τζίρος από τα 50 εκατ. ευρώ την Παρασκευή, την Τρίτη και την Τετάρτη έχει περιοριστεί λίγο πάνω από τα 39 εκατ. με την αξία των πακέτων στα 5 εκατ. που χθες αφορούσαν τις  ΕΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Οι δε πτωτικές μεταβολές των ΓΔ και 26άρη είναι σχεδόν ίσες το διήμερο.

Μείωση της τιμής - στόχου για την μετοχή της Τιτάν στα 24,2 ευρώ ανά μετοχή, από 26 ευρώ προηγουμένως, αποφάσισε η Euroxx, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση “overweight”. Η Citigroup με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη κινείται κάτω των προβλέψεων του προγράμματος προσαρμογής με αρκετά μεγάλη απόκλιση. Ακόμα και οι πρόσφατες «κουρεμένες» προβλέψεις που θέλουν 2,1% αύξηση φέτος και 2,4% την επόμενη χρονιά, θεωρούνται σχετικά αισιόδοξες για το τμήμα ανάβλυσης του επενδυτικού γίγαντα που είχε αναπτύξει και τραπεζικό δίκτυο στη χώρα παλαιότερα.

Οι αγοραίοι σχολίασαν χθες ότι ο Γενικός Δείκτης ζητούσε κλείσιμο υψηλότερα των 770 - 776 μονάδων, για να διατηρηθούν οι πιθανότητες επαναπροσέγγισης του πτωτικού χάσματος ανάμεσα στις 788,13 - 789,5 μονάδες, από τις 15/9. Ωστόσο έχασε τελικά και τα επίπεδα γύρω από τις 762 - 761 μονάδες ενισχύοντας το φρόνημα των διαχειριστών που θεωρούν πιθανότερη την πτώση σε αυτή τη φάση. Η κίνηση της αγοράς διέψευσε τις ελπίδες για επιστροφή της ανοδικής τάσης μετά τις χθεσινές, κοινές, δηλώσεις Τραμπ και Τσίπρα, και προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος και ο οποίος υποδηλώνει χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, ανεξάρτητα του τελικού πρόσημου των βασικών δεικτών.

Τις ημέρες που η ποιότητα των ειδήσεων χαμηλώνει, εξαφανίζονται τα κίνητρα για συμμετοχή στις συναλλαγές. Φαινόμενο που πλήττει κύρια τις μετοχές εκτός 26άρη αν και προσφάτως, αρκετά blue chip έδειξαν αδυναμία να προσελκύσουν συναλλακτικό ενδιαφέρον σε επενδυτές.

Μέρα με τη μέρα, η οροφή για τον μέσο όρο χαμηλώνει με ήπιο τρόπο και παράλληλα, ανιχνεύονται κατώτερα επίπεδα για το ελάχιστο μέρας. Ο αδύναμος κρίκος της αγοράς πάνω που πήγε να δυναμώσει, έδειξε πάλι την «ικανότητά» του να αδυνατίζει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου η προσφορά δεν συναντά στοιχειώδη ζήτηση. Στην φράση από το σχόλιο του Πέτρου Στεριώτη της Nuntius Sec συνοψίζεται ο επενδυτικός  σκεπτικισμός: «Όσο οι "underwriters" πιθανών νέων Α.Μ.Κ. διαγιγνώσκουν έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, τόσο οι όροι των νέων εκδόσεων θα είναι ασύμφοροι για τους παλαιούς μετόχους».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της IBM οδήγησαν σε κέρδη τη Wall Street. Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,70% ή 160 μονάδων στις 23.157,60, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,07% στις 2.561,26 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,01% στις 6.624,22 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+2,7%) και Intel (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Chevron (-1,8%) και Pfizer (-1,2%). Η IBM ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,73 δις. ή 2,92 δολάρια ανά μετοχή, τα προσαρμοσμένα κέρδη στα 3,30 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα στα 19,15 δις. δολάρια. Η μετοχή της IBM έχει υποχωρήσει 11,7% φέτος, ενώ ο δείκτης S&P έχει ενισχυθεί 14,2%.

Σύμφωνα με το Beige Book, η οικονομία παραμένει σε σταθερή πορεία καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς. «Από την στιγμή που θα ψηφιστεί η φορολογική μεταρρύθμιση, η χρηματιστηριακή αγορά θα κινηθεί ανοδικά. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι αν δεν περάσει η φορολογική μεταρρύθμιση τότε οι αμερικανικές μετοχές θα αντιστρέψουν τα πρόσφατα κέρδη τους», ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin.

Στο μεταξύ, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στον επόμενο επικεφαλής της Fed καθώς τον ερχόμενο Φεβρουάριο λήγει η θητεία της Janet Yellen. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεχωρίσει πέντε υποψήφιους και αναμένεται να ανακοινώσει την επιλογή του στις αρχές Νοεμβρίου, πριν το ταξίδι του στην Ασία.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1802 δολάρια από 1,1766 την προηγούμενη μέρα. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανέβηκε τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,34%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές στην Ευρώπη με βάση τις πολιτικές εξελίξεις στην Καταλονία και την εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,29% στις 391 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,36% κλείνοντας στις 7.542,87 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,37% στις 13.043,30 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 5.383,81 μονάδες.

Ομοίως, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 10.273 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη μόλις 0,08% στις 22.384 μονάδες.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, πτώση 13% στα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων ανακοίνωσε η ολλανδική Akzo Nobel στο γ’ τρίμηνο.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, η ανεργία στη Βρετανία παρέμεινε σε χαμηλά 42 ετών κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Αύγουστο, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων πλησίασε σε ρεκόρ υψηλών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε σε 4,3%, κατά την περίοδο αυτή.

ΧΑ

Με ανατροπή της ανοδικής τάσης ενδοσυνεδριακά, συνεχίστηκε η ήπια πτώση

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές από τα πρώτα λεπτά ανοδική κατεύθυνση, με κλιμακούμενες αλλά μικρές εντολές αγοράς πιέσεις που αφορούσαν τις περισσότερες μετοχές του 26άρη και Τράπεζες. Ήταν ηπιότερα ανοδική και ο ΓΔ στις 10:33 χτύπησε τις 766 από 767,63 μονάδες την Τρίτη δύο φορές στις 13:03 και στις 14:16  και ακολούθησε μετά καθοδική πορεία ως τις 16:37 που τον έφερε στις 757,14 από 760,75 μονάδες από όπου ξεκίνησε ένα νέο κύμα εντολών αγοράς που πέρασε τον μέσο όρο πάνω από τις 759 μονάδες για λίγο κρατώντας τον όμως σε αρνητικό πεδίο διαρκώς. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου έφερε επιπλέον πιέσεις και στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο δείκτης έμεινε κοντά στο ελάχιστο μέρας.

Οι συνήθως πτωτικές  Τράπεζες είχαν ως τις 15:25 σχεδόν σταθερά πλάγια δυναμική γύρω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Αλλά μετά, με δυνατές σχετικά με την υπόλοιπη σύνοδο πιέσεις, από μεταβολή -0,25% οι τράπεζες κατέληξαν να χάνουν πάνω από -2%, από την προηγούμενη συνεδρία. Από τις 10:30 ο δείκτης τους άνοιξε στις 827,85 από 827,01 μονάδες την προηγούμενη και βρήκε οροφή στις 834,8 από 832,76 μονάδες την Τρίτη με μεταβολή +1,10%. Αμέσως μετά κινήθηκε αργά προς τις 805 μονάδες και έκλεισε στο -2,63% οριακά πάνω από τις 804 μονάδες που ήταν το κατώτερο μέρας τελικά.

Οι ρυθμοί συναλλαγών και οι όγκοι ήταν όπως την προηγούμενη συνεδρία και η τελική εικόνα απόκτησε καθοδική δυναμική που επιβαρύνθηκε όταν εισήλθαν στις συναλλαγές οι διαχειριστές από τις ΗΠΑ, προφανώς γιατί οι μεταβολές των βασικών δεικτών στη Wall Street δεν επηρέασαν τη διάθεσή τους.

Το μέγιστο σημειώθηκε στο πρώτο μέρος  και η τιμή κλεισίματος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων σε μη τραπεζικές μετοχές του 26άρη με το που σημειώθηκαν τα μέγιστα για τη συνεδρίαση. Υπήρξε μέσα στη μέρα ανοδικό χτύπημα οροφής χαμηλότερα των 770 μονάδων και η κίνηση έδειξε επάνοδο του μίζερου κλίματος. Στις δημοπρασίες υπήρξε πτωτική ώθηση λόγω των Τραπεζικών μετοχών.

Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο εύρος (8,9 μονάδες) σε σχέση με τις 6,9 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που οδηγήθηκε στα 52,388 από 52,508 εκατ. ευρώ. 

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,25% από +0,56%, την ΕΤΕ στο -1,33% από -1,64%, ΕΥΡΩΒ -4,21% από +1,47% και η ΠΕΙΡ -3,80% από 0,00%. Η αγορά σήμερα πέρασε μόνο στο δεύτερο μέρος  στην κυριαρχία των πωλητών, όπου ασκήθηκαν ισχυρότερες πιέσεις. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip υποχωρώντας -0,16% από -1,09% την προηγούμενη.                                         

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 3) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 19) και δύο ΟΛΠ και ΟΤΕ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 15 από 9 την προηγούμενη σύνοδο, και 2 από 4 ήταν στις αμετάβλητες. Άρα, οι 23 από 27 ήταν πτωτικές. Στα 39,252 από 39,126 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 17,24 από 16,79 κατευθυνθήκαν στα 4 συστημικά τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος δεν έπεσε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι συστημικές τράπεζες αποτελούν το 43,92% από 42,90% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές αγορές, εμφάνισαν ανοδική δυναμική μετά από ανοδικό ξεκίνημα και ήταν πιο ανοδικό το χρηματιστήριο της Γαλλίας ενώ όλη την ώρα τα futures για τους αμερικάνικους δείκτες είχαν ανοδικές μεταβολές. Όταν τελείωσαν οι συναλλαγές στην Αθήνα, οι μεταβολές αρκετών είχαν θετικά πρόσημα και σχετικά μεγάλο μέγεθος με τους δείκτες της Wall Street σε νέα ρεκόρ υψηλών.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,57% και έφθασε στις 757,49 από 761,82 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 2002,62 από 2011,28 με μεταβολή -0,43%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή κατά 1,7 μονάδες χαμηλότερα για τον ΓΔ και κατά 4,7 τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,252 από 39,126 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,277 από 5,750 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 26άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 32,824 από 32,056 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,622 από 0,629 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 37,182 από 39,581 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 43 από 40 των καθοδικών σε 51 από 59 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 20.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Δεν αποφασίζουν δυσοίωνα, αλλά ούτε ευοίωνα στοιχήματα

Το χαλί πάνω στο οποίο καλούνται να επενδύσουν οι ξένοι στο ΧΑ μέσα στα άλλα συνθέτει μια κυβέρνηση στη χώρα που στα λόγια έχει κάνει την όντως εύηχη στροφή στα αυτιά των θεσμικών, μόνο που ακόμα δεν έχει δώσει πειστικά στοιχεία για την ύπαρξή της, εκτός κάποιων σχεδίων επί χάρτου. Για αυτό και τις ημέρες που η ποιότητα των ειδήσεων χαμηλώνει, εξαφανίζονται τα κίνητρα για συμμετοχή στις συναλλαγές στο ΧΑ αλλά η εκπνοή των σειρών Οκτωβρίου αυξάνει τον όγκο στα ΣΜΕ του 26άρη.

Στη σύνοδο της Τετάρτης 18/10, οι θεσμικοί έδωσαν στον 26άρη πτωτική πορεία αφού τον κράτησαν σε θετικό πεδίο επί πέντε ώρες και 15 λεπτά με μέγιστο τις 2026,53 μονάδες αλλά η κλιμάκωση των πιέσεων μετά τις 14:17 έφερε το ελάχιστο ημέρας στις 2002,11 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 2002,62 μονάδες, με μεταβολή -0,43% πάλι. Ο τζίρος στα παράγωγα ορίστηκε στα 25,586 από 17,146 εκατ. ευρώ την περασμένη συνεδρία.                                                                                                                       

Για τη σειρά Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 2455 συμβολαίων με ανώτερο στις 2026,50 μονάδες ενώ κατώτερο ήταν οι 1998,50 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 2691 από 3084 ΣΜΕ. Η εκκαθάριση ορίστηκε στις 2001,25 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 2242 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου, με ανώτερο στις 2027,00 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2003,00 με 3404 από 2433 ανοικτά συμβόλαια και εκκαθάριση στις 2002,25 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 13 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου. Οι traders όρισαν προ-πορεία του δείκτη έναντι του ΣΜΕ Οκτωβρίου κατά 1,4 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραίοι εκτιμούν πως παραμένει σε ημερήσιο "long" με το "stop" στις 1963 μονάδες. Αναγνωρίζουν ότι χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 2007 μονάδες, με τις επόμενες να εντοπίζονται στις 1197, 1984 και 1976 - 1970 μονάδες. Το 2020 - 2022 είναι η πιο κοντινή αντίσταση που μια κατοχύρωσή της μπορεί να επιτρέψει να κινηθεί προς τη ζώνη των 2038 - 2050 μονάδων και το επίπεδο στις 2067 σε δεύτερη φάση.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.

Τα θέματα των 'κόκκινων' δανείων και της κεφαλαιακής επάρκειας, με ότι αυτά συνεπάγονται για περεταίρω 'dilution' και απαξίωση των Τραπεζικών 'χαρτιών' του Χ.Α., κάνουν προτιμητέες τις αμυντικότερες στρατηγικές, ειδικά για τα χαρτοφυλάκια χαμηλής ρευστότητας.

Ευτυχώς οι Τράπεζες έχουν σχηματίσει σημαντικές προβλέψεις μη είσπραξης δανείων, διαδικασία που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, οπότε το "στοίχημα" για τους επενδυτές είναι ότι αφενός δε θα βγουν νέοι "σκελετοί" από τα πάλαι ποτέ κραταιά Τραπεζικά χαρτοφυλάκια, αφετέρου ότι πιθανές Α.Μ.Κ. θα δρομολογηθούν με τρόπο και σε χρονικό ορίζοντα που δε θα προκαλέσουν "ασφυξία" στη Λεωφόρο Αθηνών. Όσο οι "underwriters" πιθανών νέων Α.Μ.Κ. διαγιγνώσκουν έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, τόσο οι όροι των νέων εκδόσεων θα είναι ασύμφοροι για τους παλαιούς μετόχους.

Με αφορμή την επικείμενη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος, προβλέπεται να ξεκινήσει νέο "παιχνίδι" εντυπώσεων και "εσωτερικής κατανάλωσης", με ένα πιθανό "κλείσιμό" της εντός του τρέχοντος έτους, να αποτελεί πολύ ευχάριστη εξέλιξη.

Από τεχνική άποψη, υπέρβαση με αυξημένους όγκους συναλλαγών του εκθετικού ΚΜΟ 30 ημερών, ο οποίος βρίσκεται στις 768 μονάδες, θα δημιουργήσει βάσιμες αξιώσεις προσέγγισης των 800 μονάδων για το Γενικό Δείκτη. Η αναιμική προσπάθεια που καταβάλει τις τελευταίες εβδομάδες ο Δείκτης προκειμένου να απομακρυνθεί από το χαμηλό εξαμήνου, παραπέμπει, κυρίως, σε χρηματιστηριακό "τίναγμα ψόφιας γάτας".

Ακόμη και σε μια "ρηχή" αγορά όπως το Χ.Α., υπάρχουν μηχανισμοί προεξόφλησης των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και για το λόγο αυτό οι επενδυτές καλούνται να σεβαστούν την πτωτική τάση, ενώ η υποαπόδοση διαρκείας του Χ.Α. έναντι των υπόλοιπων Ευρωαγορών (και μάλιστα σε μία φάση που κάποιες από αυτές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά) "σκοτώνει" εν τη γενέσει της σχεδόν, κάθε διάθεση ανάληψης αγοραστικών πρωτοβουλιών.

Στο δύσκολο περιβάλλον του Χ.Α., θα λέγαμε ότι "εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο" και ότι οι επενδυτές καλούνται να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Χρειάζεται σοβαρή πολιτική βούληση, εντός και εκτός της Χώρας, προκειμένου να γίνουν εκείνα τα βήματα που θα 'ξεκολλήσουν το κάρο από τη λάσπη' και θα δώσουν νέα πνοή στην ξεχασμένη Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κούρεψαν τα κέρδη που εμφάνισαν νωρίς την Πέμπτη, και έπεσαν χαμηλότερα από τα υψηλά δεκαετίας, ενώ οι κινεζικές μετοχές κατέγραψαν τα χαμηλότερα επίπεδα, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο επιβραδύνθηκε ελαφρά το τρίτο τρίμηνο.

Το δολάριο σταμάτησε την πτώση του, υποστηριζόμενο από υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ.

Η Spreadbetters αναμένεται ότι ο FTSE θα ανοίξει 0,1% χαμηλότερα, ο γερμανικός DAX θα ξεκινήσει επίπεδος και ο CAC της Γαλλίας θα ξεπεράσει το -0,1%.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχασε ελαφρά, με βάση το 6,8% της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο από το προηγούμενο έτος, από το 6,9% του δεύτερου τριμήνου. Άλλα στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας σημείωσε αύξηση 6,6% το Σεπτέμβριο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις υπερέβησαν τις προσδοκίες της αγοράς, αν και η αύξηση των επενδύσεων υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο και οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών. Το κινεζικό γιουάν και οι μετοχές υποχώρησαν, με το δείκτη της αγοράς της Shanghai SSSS να μειώνεται κατά 0,4%.

Στις αρχές της ημέρας, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία σημείωσε άνοδο σε 10ετή τιμή υψηλών την Τρίτη, αλλά ήταν τελευταία κάτω -0,1%.

Ο KOSPI της Νότιας Κορέας, άγγιξε ένα ιστορικό υψηλό πριν από την υποχώρηση του κατά 0,4%. Οι μετοχές της Αυστραλίας, επίσης, κέρδισαν οριακά.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ 21 χρόνων και αυξήθηκε κατά 0,4%, έτοιμος για την 13η σύνοδο με άνοδο.

Η θητεία της προέδρου της Fed Janet Yellen λήγει τον Φεβρουάριο και οι επενδυτές επιθυμούν να δουν ποιον θα επιλέξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θα επιλέξει ως αντικαταστάτη της. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το Trump θα ανακοινώσει την απόφασή του τις "ερχόμενες ημέρες".

Στα εμπορεύματα, τα συμβόλαια αργού πετρελαίου Brent υποχώρησαν κατά 0,1% στα 58,11 δολάρια το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα