Δωρεά στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ το τελευταίο Λίμπερτυ

Συνάντηση του ΥΕΝ με τον αμερικανό πρέσβη Τσ. Ρις
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2006 12:55

Στην Ελλάδα παραχωρεί η αμερικανική κυβέρνηση το τελευταίο πλοίο τύπου Λίμπερτυ ARTHUR M. HUDDELL, προκειμένου να μετατραπεί απο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης.

Το θέμα της παραχώρησης του Λίμπερτυ, αλλά και θέματα ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις.

Ο αμερικανός πρέσβης ενημέρωσε τον υπουργό Ναυτιλίας ότι το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ήδη ψηφίσει ειδικό νόμο με τον οποίο εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Μπους να παραχωρήσει, ως δωρεά προς την Ελλάδα, το τελευταίο πλοίο Λίμπερτυ που υπάρχει στον κόσμο.

Ο κ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ως ιστορικό για την ελληνική εμπορική ναυτιλία και αναφέρθηκε στην προσφορά προς τη χώρα μας των πλοίων τύπου Λίμπερτυ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στη συμβολή τους στην αναγέννηση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας μετά την τεράστια καταστροφή που είχε υποστεί ο εμπορικός μας στόλος κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σημειώνεται ότι τα πλοία τύπου Λίμπερτυ αποτέλεσαν τα βασικά σκάφη μεταφοράς εφοδίων από την Αμερική προς την Ευρώπη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτά πολέμησαν κατά του ¶ξονος μαζί με τους συμμάχους, χιλιάδες έλληνες ναυτικοί, εκ των οποίων 2.000 έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στις μάχες του Ατλαντικού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα