Ε.Ε.: Βελτίωση οικονομικού κλίματος για τις ΜμΕ, παραμένει το χάσμα Βορρά - Νότου

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 12:53
UPD:13:09
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της UEAPME, ο δείκτης κλίματος ΜμΕ ανήλθε σε προ κρίσης, στις 80.2 μονάδες, με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος να οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανθεκτικότητα της εσωτερικής ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός που ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν την ανάκαμψη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει το οικονομικό κλίμα για τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμφανίζοντας τις υψηλότερες τιμές από την περίοδο εκδήλωσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ωστόσο παραμένουν οι αδυναμίες σχετικά με τους ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης και των επενδύσεων, όπως και το χάσμα Βορρά - Νότου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το Ευρωβαρόμετρο β’ εξαμήνου για τις ΜμΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της UEAPME, ο δείκτης κλίματος ΜμΕ ανήλθε σε προ κρίσης, στις 80.2 μονάδες, με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος να οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανθεκτικότητα της εσωτερικής ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός που ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν την ανάκαμψη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι κυριότεροι δείκτες που επιδρούν στη σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος είναι οι παραγγελίες και ο κύκλος εργασιών (αυξημένη κατανάλωση). Οι κλάδοι με τον υψηλότερο βαθμό αισιοδοξίας είναι η μεταποίηση και οι κατασκευές, ένδειξη που οφείλεται στη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος. 

Την ίδια ώρα πάντως, οι ρυθμοί αύξησης της απασχόλησης και των επενδύσεων παραμένουν ασθενικοί, ενώ το χάσμα Βορρά – Νότου διατηρείται αναλλοίωτο- ίσως μάλιστα διευρύνεται οριακά, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται στις 82,1 μονάδες για τις χώρες του Βορρά και στις 75,5 μονάδες για τις χώρες του Νότου.

Παράλληλα, αρνητική είναι η επίδοση που σημειώνει το μπλοκ των χωρών εκτός Ευρωζώνης και εκείνων που βρίσκονται υπό την επιρροή του «βρετανικού στέμματος», και οι οποίες συγκροτούν τον πυρήνα των χωρών που υφίστανται τις συνέπειες του Brexit (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Δανία), καθώς για αυτές τις χώρες ο δείκτης κλίματος διαμορφώνεται στις 68,2 μονάδες.

«Εύθραυστη η ανάκαμψη»

Παρά την άνοδο του δείκτη κλίματος ΜμΕ σε προ κρίσης επίπεδα, η UEAPME επισημαίνει πως η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και η αβεβαιότητα για το Brexit μειώνει τις προσδοκίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες που έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς μαζί του.

Σημειώνει ακόμη ότι ο κλάδος κατασκευών επωφελείται από τις αυξανόμενες επενδύσεις στην ιδιωτική κατοικία και η μεταποίηση από τη βελτιωμένη εικόνα της κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως αναφέρει, και τα δύο είχαν ως αποτέλεσμα θετικότερη εικόνα στον κύκλο εργασιών και την απασχόληση, ταυτόχρονα όμως η αβεβαιότητα ως προς τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης εξακολουθεί να συγκρατεί τις επενδύσεις.

Τι οδήγησε στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Ως προς το γιατί οι ΜμΕ υπήρξαν μάρτυρες καλύτερων αποτελεσμάτων από τα αναμενόμενα, η πρόεδρος της UEAPME Ulrike Rabmer-Koller παρέπεμψε στη συνδυασμένη θετική επίδραση του σχετικά σταθερού υφέρποντος πληθωρισμού, του μειούμενου ποσοστού ανεργίας και των αυξανόμενων μισθών. «Οι παράγοντες αυτοί συνέβαλαν σε βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων καταναλωτών και υποστηρίζουν συνεπώς την εσωτερική ζήτηση στην οποία βασίζονται οι περισσότερες ΜΜΕ», παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών κατά την Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής.

Διστακτικότητα για επενδύσεις - Αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις του Brexit

Σύμφωνα με την UEAPME, τα παραδόξως θετικά αυτά αποτελέσματα είχαν επίσης αντίκτυπο και στις προσδοκίες για το τρέχον εξάμηνο για το οποίο οι ΜΜΕ βλέπουν συνέχιση της ανοδικής τροχιάς. Περισσότερες ΜΜΕ αναφέρουν υψηλότερο κύκλο εργασιών και επίσης αύξηση της απασχόλησης. «Παρ’ όλα αυτά, οι ΜΜΕ εξακολουθούν να είναι αρκετά διστακτικές να επενδύσουν σε επέκταση δραστηριοτήτων, και η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις του Brexit διατηρεί την εμπιστοσύνη των ΜΜΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις γειτονικές του χώρες σε χαμηλά επίπεδα», εξήγησε η κ. Rabmer-Koller και υποστήριξε ότι «από την οπτική των ΜΜΕ, εξακολουθούμε να μη βλέπουμε μια εύρωστη ανάκαμψη».

Τι ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Απευθυνόμενη στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, η κ. Rabmer-Koller υπογράμμισε ότι «για να διατηρηθεί η τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη και να οικοδομηθεί ένα φιλικότερο προς τις ΜμΕ επιχειρηματικό περιβάλλον, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να εστιάζει στην υποκίνηση των ιδιωτικών επενδύσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και των κανονιστικών φραγμών, και στην ενθάρρυνση της απασχόλησης μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας». Ζήτησε επίσης «περισσότερες επενδύσεις σε δεξιότητες και υποστήριξη των ΜμΕ προκειμένου να επωφεληθούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την παγκοσμιοποίηση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα