Προϋπολογισμός 2007: «Οχι» ευρωβουλευτών σε δαπάνες χωρίς αξιολόγηση

Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2006 18:59

Αύξηση των πιστώσεων πληρωμών στον προϋπολογισμό του 2007 ζητούν οι ευρωβουλευτές, με τη σημερινή ψήφιση, σε πρώτη ανάγνωση, του προτεινόμενου από την Επιτροπή Προϋπολογισμών, Γενικού Σχέδιου Προϋπολογισμού γιά το οικονομικό έτος 2007.

Επιπλέον εξέφρασαν τη διαφωνία τους σχετικά με τη χρήση του μέσου ευελιξίας για τις εξωτερικές δράσεις και απέρριψαν την πρόταση του Συμβουλίου για περικοπή προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τη σημερινή έγκριση οι πιστώσεις υποχρεώσεων ανέρχονται σε 127,3 δισ. ευρώ (1,08% του ΑΕΠ) και οι πιστώσεις πληρωμών 122 σε δισ. ευρώ, ήτοι 1,04% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το Σχέδιο που είχε προτείνει το Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο, οι πιστώσεις Υποχρεώσεων ανέρχονταν στα 125 δισ. ευρώ και οι πιστώσεις Πληρωμών στα 114 δισ. ευρώ, ήτοι στο 0,98 % του ΑΕΠ. Τα ποσά που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν 126,7 δισ. ευρώ γιά τις Υποχρεώσεις και 116,3 δισ. ευρώ γιά τις πληρωμές, ήτοι το 1,00% του ΑΕΠ.

Τη σχετική έκθεση από την Επιτροπή Προϋπολογισμών εισηγήθηκε ο βρετανός ευρωβουλευτής James Elles, ο οποίος πρότεινε μία στρατηγική «value for money», που αφορά στην ορθολογική αξιοποίηση των χρημάτων. Το σκεπτικό της στρατηγικής αυτής είναι να τεθεί στο αποθεματικό το 30% σειράς κονδυλίων εν αναμονή διευκρινήσεων από την Κομισιόν.

«Στο παρελθόν βλέπαμε να ξεκινάνε προγράμματα τα οποία συνεχίζονταν χωρίς να υπάρχει κάποια αξιολόγηση», τόνισε.

Επιπλέον, ευρωβουλευτές ψήφισαν μία μείωση της τάξεως του 50% όσον αφορά στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) και τους ειδικούς αντιπροσώπους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών Janusz Lewandowski εξήγησε ότι υπάρχει «ένα θέμα σχετικά με την ΚΕΠΠΑ και 14 εκατ. ευρώ, που αναφέρονται για ειδικά προγράμματα με ειδικούς απεσταλμένους για τους οποίους δεν ξέρουμε γιατί έχουν διορισθεί. Θέλουμε να γνωρίζουμε ποιές είναι οι αρμοδιότητές τους, γιατί ακριβώς έχουν διορισθεί και ποιά είναι η εντολή που έχουν από τον κ. Σολάνα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα