Ιαπωνία: Απροσδόκητη υποχώρηση του πληθωρισμού

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2006 07:44

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση εμφάνισαν οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο, αυξάνοντας τις εικασίες ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα αποφύγει να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού έως το επόμενο έτος. Το γιέν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ.

Οι τιμές, που δεν περιλαμβάνουν τις τιμές των νωπών τροφίμων, αναρριχήθηκαν 02%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος από 0,3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 39 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα σημείωνε άνοδο 0,3%.

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός σε μία οικονομία που πιέζεται πλέον των επτά χρόνων από τον αντιπληθωρισμό, ενδέχεται να καθυστερήσει μια αύξηση του χαμηλότερου κόστους δανεισμού μεταξύ του G7. Οικονομικοί αναλυτές ακόμη προβλέπουν ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού βραχυπρόθεσμα από το 0,25%, το επόμενο έτος, περιορίζοντας την πιθανότητα τα χαμηλά επιτόκια να τροφοδοτήσουν τη «φούσκα» των περιουσιακών στοιχείων.

Το γιέν υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ και στα 150,74 και διαπραγματεύθηκε στα 150,49 στις 12:05 μ.μ. στο Τόκυο, από 150,34, πριν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 1,725%.

Ο δείκτης Nikkei 225, υποχώρησε 0,6%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα