Αυστραλία: Με μείωση του ΑΕΠ απειλεί η ξηρασία

Ωθώντας στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2006 08:24

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ξηρασία που πλήττει την Αυστραλία, πλέον του ενός αιώνα, ενδέχεται να οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό και τα βασικά επιτόκια δανεισμού, παρά το ότι μειώνει την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω την πρόβλεψη για τη φετινή παραγωγή σταριού, σε ποσοστό 42%, λέγοντας ότι η ξηρασία ενδέχεται να περιορίσει κατά 0,7% την οικονομική ανάπτυξη τη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2007. Ο πρωθυπουργός της χώρας, John Howard, είπε ότι τα επιτόκια ενδέχεται να αυξηθούν τον επόμενο μήνα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθώς οι τιμές των τροφίμων αναρριχήθηκαν σε μία σφριγηλή οικονομία η οποία αναπτύσσεται εδώ και 15 χρόνια.

Η ξηρασία, στην τρίτη σε μέγεθος χώρα εξαγωγής σταριού στον κόσμο, ώθησε τις τιμές παγκοσμίως στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών και αύξησε στην Αυστραλία το κόστος του ψωμιού, του γάλακτος, των φρούτων και του κρέατος. Αυτό θα ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό, παρά το ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αύξησε φέτος δύο φορές τα βασικά επιτόκια δανεισμού. Και οι 24 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ο πρωθυπουργός δαπανά πλέον των 900 εκατ. δολ. Αυστραλίας (695 εκατ. δολ. ΗΠΑ) σε επιδοτήσεις λόγω της ξηρασίας του 60% των αγροτών της χώρας.

Η Reserve Bank of Australia αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον Μάϊο και τον Αύγουστο, στο 6% και στα υψηλότερα επίπεδα 5,5 ετών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός το τρίτο τρίμηνο ήταν 3,9%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης αυτήν την εβδομάδα, μετά την αύξηση κατά 20,5% των τιμών των φρούτων το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτό, ήταν το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που ο πληθωρισμός υπερέβη τον στόχο της τράπεζας, για 2% έως 3%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας θα συνεδριάσει στις 7 Νοεμβρίου για τα επιτόκια και θα ανακοινώσει την απόφασή της την επομένη ημέρα, στις 9:30 π.μ., στο Σύδνεϋ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα