Αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των αναπήρων - «Φρένο» στις συντάξεις «μαϊμού»

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2006 15:43
UPD:15:49

«Προχωρούμε στον εξορθολογισμό κατά τρόπο αποτελεσματικό, διαφανή, καθολικό, ομογενοποιημένο και κοινωνικά δίκαιο του τρόπου καθορισμού αξιολόγησης και ταξινόμησης των αναπήρων στη χώρα μας στη βάση διεθνών και κοινά επιστημονικά και κοινωνικά αποδεκτών κριτηρίων ταξινόμησης και λειτουργικότητας της αναπηρίας και της υγείας», δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης μετά από συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας Γεώργιο Κωνσταντόπουλο για την προώθηση Νομοσχεδίου για κάρτα αναπηρίας.

«Από ένα σύστημα ποσοστών αναπηρίας που υπάρχει στη χώρα μας, προχωρούμε σε ένα σύστημα κατηγοριών και προχωρούμε σ' ένα σύστημα με την έκδοση κάρτας αναπηρίας που θα μπορεί να είναι ισόβιο για σοβαρές περιπτώσεις, θα μπορεί να είναι κάρτα μακράς διαρκείας για κάποιες άλλες περιπτώσεις και κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ένα μεγάλο μέρος των αναπήρων να μην είναι υποχρεωμένοι να ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο ή κάθε μερικά χρόνια, περνώντας από επιτροπές. Δημιουργούμε κέντρο αξιολόγησης ανά νομό».

Ο Υφυπουργός Γ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο «όχι απλώς για ίσες ευκαιρίες αλλά και για ίση μεταχείριση του ανάπηρου, με τα εργαλεία που χρειάζεται, μια "έξυπνη" κάρτα που να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη καθημερινά, είτε αυτό είναι στις συγκοινωνίες, είτε είναι στα πολιτιστικά δρώμενα, είτε είναι στις τράπεζες».

Τα κριτήρια για τις αναπηρικές συντάξεις, όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, θα είναι αντικειμενικά. «Είναι ένα σύστημα ταξινόμησης και αξιολόγησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποδεκτό απ' όλες τις χώρες, από όλη την επιστημονική κοινότητα. Προσαρμόστηκε στην ελληνική πραγματικότητα. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και το ζητούμενο είναι να είναι αντικειμενικό, να μην μπορεί να πει κανένας ότι δεν αξιολογήθηκε σωστά, αξιολογήθηκε με βάση κάποια κριτήρια τα οποία ήταν στο μυαλό κάποιου εκτιμητή. Φυσικά αυτό προϋποθέτει και καλή εκπαίδευση των γιατρών μας και όλου του επιστημονικού κόσμου που θα στηρίξει αυτό το νέο σύστημα».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος διευκρίνησε ότι «όταν σε κάποιο νομό βλέπουμε ότι ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων ανεβαίνει 100 κάθε μήνα με γεωμετρική πρόοδο και υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από νομό σε νομό που καταρρίπτουν κάθε έννοια στατιστικής, κάθε έννοια επιστημονικής γνώσης με βάση τα διεθνή στάνταρ της αναπηρίας και τις διεθνείς στατιστικές αναπηρίες καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό το πρόβλημα ερχόμαστε να λύσουμε... Καμία πραγματική αναπηρία δεν πρόκειται να θιγεί. Περιορισμός δεν είναι η απαλλαγή της χώρας από το άγος των εικονικών αναπηριών. Που το θέλει εξάλλου και το αναπηρικό κίνημα αυτό».

Tέλος, ο κ. Τσιτουρίδης ανακοίνωσε ότι «μέσα στο Νοέμβριο αρχίζουμε στο ΙΚΑ μία σειρά ελέγχων σε νομούς οι οποίοι θα προκύψουν από μία κλήρωση. Απο εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε στους προσεχείς μήνες στην επανεξέταση όλων των αναπηρικών συντάξεων στη βάση της νέας μεθοδολογίας την οποία προωθεί το Υπουργείο της Υγείας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα