Market Beat: Πιθανή συνέχεια της αντίδρασης, ευνοούμενης από τα σχόλια του ΔΝΤ

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 09:41
UPD:09:58
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με τις Τράπεζες σε ταλάντωση, συσσώρευση στην Αθήνα, έναντι των ρεκόρ υψηλών διεθνώς. «Κλασικά εικονογραφημένα» για τους ανυπόμονους, οι σώφρονες όλο και κάτι θα τρυγάνε με επιλεκτικότητα. 

Η αγορά μας έχει δηλώσει, χωρίς… δημοψήφισμα, την ανεξαρτησία της από τις υπόλοιπες αγορές των αναπτυγμένων οικονομιών της ευρωζώνης και όχι μόνο, από την αρχή του Οκτώβρη. Στον μήνα αυτό οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται πλάγια με εύρος διακύμανσης που είναι μικρότερο της διακύμανσης τους στην τελευταία σύνοδο του Σεπτεμβρίου!  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αυτό ορίστηκε για τον ΓΔ στις 23 μονάδες και για τον 26άρη στις 70 μονάδες και στην τρέχουσα εβδομάδα, προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου στα Παράγωγα, έχει περιοριστεί στις 10 μονάδες για τον ΓΔ (μεταξύ των  747,5 και 757,8 μονάδων) και στις 40 για τον τραπεζοκεντρικό δείκτη των blue chip.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας κινείται κύρια από τις διαθέσεις των θεσμικών του εξωτερικού. Αυτοί αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τις ελληνικές αξίες με κριτήρια εντελώς εκτός εκείνων των πλαισίων που καθορίζουν τη στάση τους στην υπόλοιπη παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Οι Τράπεζες παρέμειναν στο επίκεντρο του συναλλακτικού ενδιαφέροντος ενώ στο σύνολο των μετοχών του ταμπλό το ενδιαφέρον είναι κυκλικό και σε πολλές περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλό. Η πτώση του τζίρου χθες υπογραμμίζει το μέγεθος των επιφυλάξεων που έχουν αναπτυχθεί οι οποίες, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, ξεκινούν από τις εκτιμήσεις των θεσμικών σχετικά με την εικόνα κάθε τράπεζας στα επερχόμενα stress tests.

Εκείνες προσέφεραν νέο ενδιαφέρον με τις κινήσεις για έκδοση ομολόγων. Νέες αντιδράσεις θα υπάρξουν σήμερα από τις αναφορές της Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα επειδή την έναρξη της περιόδου ανησυχίας προκάλεσαν σχόλια του ΔΝΤ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ στη συνέντευξη τύπου για την Σύνοδο του Ταμείου, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα, αλλά την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν και καλεί τους ευρωπαίους να προχωρήσουν το θέμα της ελάφρυνσης χρέους. Όπως είπε: «Αναγνωρίζω την σημαντική δουλειά που έγινε και είναι εντυπωσιακές οι τεράστιες προσπάθειες από τον ελληνικό λαό. Έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα που υπόκειται στην απαίτηση για ελάφρυνση χρέους όπως λέμε πάντα».

Πηγές του ΔΝΤ παραπέμπουν τη «Ν» μέσω του Βασίλη Κωστούλα στην παράγραφο 14 του staff report που δημοσιεύτηκε όταν η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ταμείου για το πρόγραμμα εγκρίθηκε επί της αρχής. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 έχει τεθεί στο 2,2% του ΑΕΠ, «με πρόσθετη εξοικονόμηση από τις εν εξελίξει συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και από τα προσφάτως νομοθετημένα μέτρα τα οποία θα εξορθολογίσουν τα πλεονάζοντα κοινωνικά προγράμματα». Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται πως «οι αρχές αναμένουν το πλεόνασμα του 2018 να φτάσει τον στόχο του προγράμματος του ESM -3,5% του ΑΕΠ- λόγω των πιο αισιόδοξων υποθέσεών τους για τα φορολογικά έσοδα και τις συνταξιοδοτικές δαπάνες».

Ενώ οι ιθύνοντες στη χώρα θεωρούν ότι οι θέσεις του ΔΝΤ ευνοούν την οικονομία θα επιδιώξουν οι Έλληνες αρμόδιοι να αποσπάσουν μια έγγραφη διατύπωση των θέσεών του καθώς έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της «απόβασης» της ελληνικής πλευράς στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν αποκλείεται οι επενδυτές να προεξοφλήσουν κάτι θετικό από την προσπάθεια αυτή που έχει στην κορυφή την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο σε περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας περνούν κρίση.  

Μέσα στην τελική εικόνα από τη χθεσινή διαπραγμάτευση μπορεί ένας θαυματοποιός να βγάλει λαγούς αλλά οι περισσότεροι σοβαροί αναλυτές θεωρούν ότι πριν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν θα αφήσουν οι θεσμικοί την στάση αναμονής. Άρα θα δοκιμαστεί η φαντασία τους για την ανεύρεση της σωστής κυκλικότητας που θα χρειαστεί να διακρίνει το αγοραστικό τους ενδιαφέρον το οποίο θα μεταβάλλεται μέρα τη μέρα σε διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων και το αντίστροφο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Η JP Morgan ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 1,76 δολάρια έναντι 1,58 το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 26,2 δισ. από 25,5 δισ. πέρυσι. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή στα 1,65 δολάρια και έσοδα στα 25,1 δις.

Ισχυρά αποτελέσματα γνωστοποίησε και η Citigroup.

Επιπλέον οι τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο σημείωσαν άνοδο 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και άνοδο 2,6% σε σχέση με πέρυσι.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -0,14% στις 22.840 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση -0,17% στις 2.550 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq των εταιριών τεχνολογίας κινήθηκε χαμηλότερα 0,18% στις 6.591 μονάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+1%) και United Technologies (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-1,7%) και Verizon (-1,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ μετά από τέσσερις μέρες πτώσης. Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,2% στο 1,1836 δολ. από 1,1858 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό δύο εβδομάδων, σημειώνοντας άνοδο 0,6% στα 1.296 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,32%.

ΕΥΡΩΠΗ  

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο απ’ όσο εκτιμούσαν οι αναλυτές. Ειδικότερα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,4% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 3,8% σε σχέση με πέρυσι. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόλις 0,5%.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά 0,03% στις 390 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έπιασε νέο υψηλό βίου σημειώνοντας άνοδο +0,3% στις 7.556 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα +0,09% στις 12.982 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες -0,03% στις 5.360 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση -0,02% στις 10.275 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες -0,68% στις 22.398 μονάδες.

ΧΑ

Με διακύμανση αναπτυγμένη κύρια στο θετικό πεδίο διατηρήθηκαν τα προσχήματα

Στην τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές ανοδική κατεύθυνση. Ήταν νευρικά πτωτική από τις 10:30 ως τις 10:58, όταν ο ΓΔ χτύπησε τις 747,24 από 748,35 μονάδες (ελάχιστο μέρας) και στις 12:18 ακόμα ήταν στις 747,5 μετά από πλάγια κίνηση σε αρνητικό πεδίο. Αλλά το άνοιγμα στις 748,93 που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα +0,04% έδειξε την αδυναμία που επικράτησε καθώς οι ρυθμοί συναλλαγών ήταν πάντα χαμηλοί. Το διάσημα με ανοδική πορεία με τιμή λίγο πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο τις 748,6 μονάδες που κράτησε από τις 12:43 περίπου ως τις 17:20 αντικατέστησε ένα πτωτικό που τον οδήγησε στο ελάχιστο μέρας στις 747,24 από 748,35 ελάχιστο την Τετάρτη.  Κατόπιν  είχε πορεία νευρικά πλάγια σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από το μέγιστο που σημειώθηκε στις 15:30 και ήταν στις 753,50 από 757,76 μονάδες σχηματίζοντας το άνω όριο της πλάγιας κίνησης στο δεύτερο μέρος.

Οι συνήθως πτωτικές  Τράπεζες είχαν πλαγιο-ανοδική δυναμική καλύτερη από τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Από τις 10:30 που ο δείκτης τους άνοιξε στις 773,54 μονάδες (-0,05%) ως τις 10:36 αναζητούσε πυθμένα στις 765,5 μονάδες με μεταβολή -1,1% αλλά αμέσως μετά κινήθηκε προς τις 793,42 (+2,52%) μονάδες και έκλεισε στο +1,73% λίγο κάτω από τις 788 μονάδες.

Οι ρυθμοί συναλλαγών και οι όγκοι ήταν χαμηλότεροι από την προηγούμενη μέρα και η τελική εικόνα διατήρησε την καθοδική δυναμική όταν εισήλθαν στις συναλλαγές οι διαχειριστές από τις ΗΠΑ, προφανώς γιατί οι πτωτικές μεταβολές των βασικών δεικτών στη Wall Street επηρέασαν τη διάθεσή τους.

Το μέγιστο σημειώθηκε στο δεύτερο μέρος  και η τιμή κλεισίματος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον για σχηματισμό θέσεων σε μετοχές του 26άρη με το που ξεκίνησε σχεδόν η συνεδρίαση. Υπήρξε μέσα στη μέρα ανοδικό χτύπημα οροφής πλησίον των 754 μονάδων αλλά η κίνηση έδειξε μερική διατήρηση του μίζερου κλίματος. Στις δημοπρασίες υπήρξε ανοδική ώθηση των Τραπεζικών μετοχών.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο εύρος (6,25 μονάδες) σε σχέση με τις 9,41  μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που οδηγήθηκε στα 51,884 από 51,750 εκατ. ευρώ. 

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,07% από -1,21%, την ΕΤΕ στο +0,69% από 0,00%, ΕΥΡΩΒ -0,55% από -4,24% και η ΠΕΙΡ +4,10% από -2,01%. Η αγορά σήμερα πέρασε στο πρώτο δίωρο στην κυριαρχία των πωλητών, και στο τέλος εμφανίστηκαν πάλι πιέσεις. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν περίπου ίδια από τα blue chip κερδίζοντας +0,52% από -0,28% την προηγούμενη.                           

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 4) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 16) και τρία ΑΤΤ, ΓΡΙΒ και ΟΠΟΑΠ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 19 από 7 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 9 ήταν στις αμετάβλητες. Άρα, οι 16 από 24 ήταν πτωτικές. Στα 39,224 από 40,908 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 18,99 από 21,22 κατευθυνθήκαν στα 4 συστημικά τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι συστημικές τράπεζες αποτελούν το 49,68% από 51,87% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές αγορές, εμφάνισαν μικτή δυναμική μετά από πτωτικό ξεκίνημα και ήταν πιο ανοδικό το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενώ όλη την ώρα τα futures για τους αμερικάνικους δείκτες είχαν αρνητικές μεταβολές. Όταν τελείωσαν οι συναλλαγές στην Αθήνα, οι μεταβολές αρκετών εκτός Γερμανίας και Σκανδιναβικών χωρών είχαν θετικά πρόσημα και σχετικά μικρό μέγεθος με τους δείκτες της Wall Street αναποφάσιστους για νέα ρεκόρ υψηλών.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,37% και έφθασε στις 751,35 από 748,61 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1978,28 από 1970,76 με μεταβολή +0,38%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή κατά 1,4 μονάδες ψηλότερα για τον ΓΔ και κατά 2,9 τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,224 από 40,908 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,486 από 1,903 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 26άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 32,222 από 37,544 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,711 από 0,901 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 34,952 από 42,228 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 52 από 27 των καθοδικών σε 40 από 64 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 21 από 20. 

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Μετατροπές ελαφρώς αισιόδοξων σε απαισιόδοξες προσδοκίες δηλώνουν επιφύλαξη

Στη σύνοδο της Πέμπτης 12/10, οι θεσμικοί έδωσαν στον 26άρη ανοδική πορεία αν και τον κράτησαν σε αρνητικό πεδίο στο πρώτο μέρος ως τις 12:56. Η κλιμάκωση της αγοραστικής διάθεσης στο δεύτερο έφερε το μέγιστο στις 16:06 και ήταν στις 1982,87 μονάδες ενώ το ελάχιστο ορίστηκε στις 10:37 και ήταν οι 1963,87. Από τις 13:15  ως τις 17:20 κινήθηκε σε θετικό πεδίο και κύρια ανάμεσα στις 1975 και 1983 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 1978,28, με μεταβολή +0,38%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 8,765 από 11,050 εκατ. ευρώ την περασμένη συνεδρία.                                                                                       

Για τη σειρά Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 614 συμβολαίων με ανώτερο στις 1983,50 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 1965,00 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 4375 ΣΜΕ. Με εκκαθάριση στις 1976,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 76 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με 588 από 602 ανοικτά συμβόλαια με εκκαθάριση στις 1976,50 μονάδες. Οι traders όρισαν την προ-πορεία του δείκτη έναντι του ΣΜΕ κατά 1,75 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Γιώργος Αναβαλόγλου της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Η εβδομάδα εξελίσσεται λίγο - πολύ, όπως τελείωσε η προηγούμενη. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Τράπεζες, με το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τα "stress tests" που θα υποβληθούν και τι νούμερα θα προκύψουν. Από την άλλη, τον λόγο έλαβαν πάλι οι Τράπεζες με τις εκδόσεις ομολογιακών που ανακοίνωσαν, με την Πειραιώς να "σέρνει το χορό", την Εθνική να κινείται γρηγορότερα και τη Eurobank να μελετάει τις επόμενες κινήσεις της.

Να σταθούμε λίγο στο θέμα των "κόκκινων" δανείων και να πούμε ότι δεν είναι Ελληνικό πρόβλημα αλλά Ευρωπαϊκό. Η ΕΚΤ δείχνει ότι προετοιμάζει κάποιο συνολικό σχέδιο ούτως ώστε να απαλλάξει όσο μπορεί τις Τράπεζες από αυτό το "βάρος". Ένας από τους στόχους της ΕΚΤ είναι και η αύξηση του ρυθμού της πιστωτικής επέκτασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παράλληλα με το στόχο της αύξησης του πληθωρισμού, οπότε το θέμα θα αντιμετωπιστεί συνολικά, εσωτερικά και με λιγότερους "κραδασμούς".

Όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται σε ένα συγκεκριμένο εύρος με μικρούς τζίρους και τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας κάποιες εξελίξεις με σημαντικότερη το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Ένα θέμα που δημιουργήθηκε χθες ήταν αυτό της επιστροφής των κερδών από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων "SMP" και "ANFA".

Το ερώτημα είναι: ”Φταίει” η ΕΚΤ που δεν επιστρέφονται τα κέρδη από τα Ελληνικά ομόλογα;

Όσον αφορά τα κέρδη από το πρόγραμμα SMP/ANFA ισχύουν τα εξής:

Η ΕΚΤ διανέμει ένα μέρος των κερδών της στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των Ευρωπαϊκών Χωρών. Κάθε μεταφορά των κερδών αυτών δεν αφορά την ΕΚΤ αλλά είναι ζήτημα των Κυβερνήσεων των Χωρών Μελών. Είναι δηλαδή καθαρά πολιτικό ζήτημα και όχι της ΕΚΤ.

Το Νοέμβριο του 2012 αποφασίστηκε τα κέρδη από SMP και ANFAS να περαστούν στην Ελλάδα σε ξεχωριστό λογαριασμό. Η Ελλάδα έλαβε 2δισ. από τα κέρδη από το SMP το 2013. Μαζι με το μερίδιο της από την ΕΚΤ και τα ANFAs πήρε : 0.3 δισ. το 2012, 2.7 δισ. το 2013, 0,6 δισ. το 2014, 0,3 δισ. το 2015 , 0,4 δισ. το 2016. Αλλά μετά το 2014 δεν υπήρχε κάποια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και καθώς το πρόγραμμα έληξε η Ελλάδα έχασε τις μεταφορές των κερδών από το πρόγραμμα SMP.

Το Μάιο του 2016 ο ESM ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για το χρέος με το νέο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση των κερδών του SMP από το 2014 και του ANFA και τη μεταφορά τους στον προϋπολογισμό του 2017, σε συνάρτηση με ένα DSA της ΕΚΤ.

Ο ESM είπε ότι τα κέρδη από το 2014 από το SMP είναι περίπου 1,8 δισ., ενώ τα κέρδη των Εθνικών Τραπεζών, εκτός της Τράπεζας της Ελλάδος, θα είναι περίπου 3,5 δισ. το διάστημα 2017 - 26.

Εν κατακλείδι η Ελλάδα μπορεί να λάβει 7,7 δισ. από το SMP και ANFA μέχρι το 2018, αν εκπληρωθούν όλες οι συνθήκες. Μπορεί το θέμα να είναι τεχνικά δύσκολο, αλλά πολιτικά είναι πολύ απλό.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν άνοδο σε υψηλά 10 ετών σήμερα Παρασκευή 13/10, γιατί οι επενδυτές ενστερνίστηκαν τις προσδοκίες για έντονη ανάπτυξη παγκόσμια. Οι επενδυτές έκλεισαν τις μετοχές υψηλότερα περιμένοντας τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και το Κογκρέσο του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος της επόμενης εβδομάδας.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,15%, έχοντας κερδίσει 3,6% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,2% σε ένα άλλο υψηλό 21 ετών. Οι μετοχές της Wall Street υποχώρησαν ελαφρά την Πέμπτη, καθώς επηρεάστηκαν από την πτώση της AT & T μετά την ανακοίνωση από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών της απώλειας συνδρομητών στην παροχή υπηρεσιών καλωδιακής τηλεόρασης.

Αλλά και ο ευρύτερος δείκτης των διεθνών χρηματιστηρίων της MSCI, που καλύπτει 47 αγορές, σημείωσε επίσης ρεκόρ, επεκτείνοντας τα κέρδη του φέτος ως το +17%.

Τα εμπορικά δεδομένα της Κίνας έδειξαν ότι η αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών επιταχύνθηκε το Σεπτέμβριο, με τις εισαγωγές να προστίθενται στα πρόσφατα στοιχεία υπέρ της ανθεκτικότητας στην οικονομία της Κίνας.

Εκτός από την ευρεία συναίνεση ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην καλύτερη της φάση τα τελευταία χρόνια, οι προσδοκίες ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ θα προωθήσει μια φορολογική περικοπή ενθάρρυναν επίσης τους επενδυτές.

Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για το δολάριο είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις τιμές καταναλωτών στις Η.Π.Α. που οφείλονται αργότερα στη μέρα.

"Τα δεδομένα πιθανόν να διαταραχθούν από τους τυφώνες. Αν όμως ο πληθωρισμός επιταχυνθεί, αυτό εξακολουθεί να είναι θετικό για το δολάριο», δήλωσε ο Masahiro Ichikawa, της Sumitomo Mitsui Asset Management.

Εκτός από τις βραχυπρόθεσμες αναγνώσεις πληθωρισμού, οι επενδυτές αναζητούν επίσης ποιον θα διορίσει ο Trump ως διάδοχο της προέδρου της Fed, Janet Yellen, η θητεία της οποίας λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ο αρχηγός του Λευκού Οίκου John Kelly δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Trump ήταν "κάπως μακριά" από τη λήψη μιας απόφασης, ενώ άλλος αξιωματούχος είπε ότι ο Trump συναντήθηκε με τον οικονομολόγο John Taylor του Stanford University για να συζητήσει σχετικά.

Μια άλλη εστίαση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αφορά στο 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που αρχίζει στις 18 Οκτωβρίου, όπου ο Πρόεδρος Ξι Τζίνπινγκ αναμένεται να εκπονήσει νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και να εδραιώσει την εξουσία του για τη δεύτερη πενταετή θητεία.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,1849 δολάρια, οπότε έπεσε από το υψηλό της Πέμπτης με 1,1880 δολάρια, αλλά διατήρησε εβδομαδιαίο κέρδος σχεδόν 1%, αν και το νόμισμα παραμένει συγκλονισμένο από την κρίση γύρω από την υπόθεση της καταλανικής ανεξαρτησίας στην Ισπανία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα