Την υπαγωγή του Σκαραμαγκά σε ειδική διαχείριση ζητεί το Δημόσιο

Η αίτηση προβλέπει πώληση περιουσιακών στοιχείων και εκδίωξη των παλαιών μετόχων των ΕΝΑΕ
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 09:51
EUROKINISSI

Στο πλευρό του Ελληνικού Δημοσίου θα βρίσκεται η πιστώτρια τράπεζα με 25 εκατ. ευρώ, ενώ ερωτηματικό αποτελούν μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενοι, στους οποίους οι οφειλές σύμφωνα με την εταιρεία ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την πολιτεία στα 160 εκατ. ευρώ.

 

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο, προκειμένου να υπαχθούν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης στο πλαίσιο του νόμου 4307, που προβλέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πώληση των περιουσιακών του στοιχείων και εκδίωξη των παλαιών μετόχων, κατέθεσε χθες το Ελληνικό Δημόσιο κατά των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (ΕΝΑΕ).

Κίνηση που έγινε παρά το γεγονός ότι η πλευρά του σημερινού ιδιοκτήτη των ναυπηγείων υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε πλήρως από την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για την αθέτηση σειράς συμφωνιών από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η εταιρεία, και μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, ζητούσε από την ελληνική πλευρά να σεβαστεί την απόφαση και προειδοποιούσε και με την κατάθεση νέων claim εντός και εκτός Ελλάδας.

Όπως όμως επεσήμανε στη «Ν» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, η συζήτηση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί να γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, και εφόσον το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα η ελληνική πολιτεία θα προχωρήσει άμεσα στον σχεδιασμό της για την απομάκρυνση των σημερινών ιδιοκτητών και την εξεύρεση νέου επενδυτή. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί εντός περίπου ένα μήνα από την εκδίκασή της.  

Τις δύο πλευρές όμως δεν χωρίζει μόνο το claim στη διαιτησία, που σύμφωνα με τα ΕΝΑΕ προβλέπει αποζημιώσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ και η χθεσινή αίτηση προς το μονομελές δικαστήριο. Ήδη το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο εξετάζει και δεύτερο claim, αυτό που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά κατά των ΕΝΑΕ.

 Μάλιστα η ελληνική πολιτεία με επιστολή της προς το arbitration, με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 2017, προανάγγειλε την κατάθεση της αίτησης στο μονομελές δικαστήριο.

Επειδή η πλευρά των ΕΝΑΕ έχει ζητήσει να μην επιτραπεί στην Ελλάδα να προχωρήσει σε δικαστικά μέτρα εναντίον τους όσο διάστημα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση, η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι «είναι υποχρεωμένη να λάβει τα μέτρα που θεωρεί ως πλέον κατάλληλα για την εφαρμογή απόφασης της ανάκτησης, βάσει του ισχύοντος ελληνικού νόμου, συμπεριλαμβανομένης και της αίτησης εισόδου ειδικού διαχειριστή στα ναυπηγεία, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Η Ελληνική Δημοκρατία θεωρεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις των δικαστικών οργάνων.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν έχει προλάβει να αναλύσει την προηγούμενη απόφαση, αφού αποτελείται από έναν τόμο με περισσότερες από 500 σελίδες, ενώ ζητεί μια μικρή παράταση στη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων από τις 12 στη διαιτησία, για τις 18 Νοεμβρίου 2017. Στην ίδια επιστολή τονίζεται επίσης ότι το ζήτημα της ένταξης ειδικού διαχειριστή στην εταιρεία δεν θα επηρεάσει τα δεδομένα της εξέτασης των νέων claim, αφού εκτιμά ότι η διαδικασία του ειδικού διαχειριστή θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το δικαστήριο

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός, αυτή είναι η μόνη λύση προκειμένου να παραμείνουν τα ναυπηγεία ανοικτά. Στο δικαστήριο την αίτηση θα υποστηρίξει το Ελληνικό Δημόσιο ως πιστωτής ο οποίος διεκδικεί ένα ποσό περί των 660 εκατ. ευρώ και το οποίο είναι οι ανακτήσεις για παράνομες επιδοτήσεις της επιχείρησης στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Στο πλευρό του Ελληνικού Δημοσίου θα βρίσκεται η πιστώτρια τράπεζα με 25 εκατ. ευρώ, ενώ ερωτηματικό αποτελούν μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενοι, στους οποίους οι οφειλές σύμφωνα την εταιρεία ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την πολιτεία στα 160 εκατ. ευρώ.

Σε παλαιότερη ομιλία του προς τους εργαζομένους ο κ. Πιτσιόρλας είχε τονίσει ότι ο ειδικός διαχειριστής θα πουλήσει μέσω της διαδικασίας διεθνών διαγωνισμών τα asset της επιχείρησης. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την πώληση του εμπορικού τμήματος θα «σβήσουν» ουσιαστικά την ποινή αποκλεισμού του ναυπηγείου από εμπορικές δραστηριότητες έως το 2025 που έχει επιβάλει η DG Comp, ως αντιστάθμισμα προκειμένου να μην κλείσει το ναυπηγείο για τις παράνομες επιδοτήσεις στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

«Η σημερινή διοίκηση έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει το ναυπηγείο και δική μας θέση είναι ότι πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα» έχει επισημάνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Η πτώχευση

Πάντως, δεν έχει δοθεί ακόμα σαφής απάντηση προς τους εργαζόμενους για την πιθανότητα να οδηγηθούν τα ναυπηγεία σε πτώχευση, αφού η διαδικασία προβλέπει ότι αν μέσα σε ένα διάστημα ο διαχειριστής δεν καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές, τότε στην επιχείρηση μπαίνει «λουκέτο». Υπάρχουν όμως διαβεβαιώσεις ότι οι ενδιαφερόμενοι για τη μονάδα θα είναι πολλοί.

Το σημείο του νόμου 4307/ 2014 που προβληματίζει τους εργαζόμενους είναι στο άρθρο 73 παράγραφος 1 που αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 90% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας (ως λογιστική αξία) εντός της προθεσμίας του άρθρου 69 παρ. 3 (12 μήνες), τότε η διαδικασία θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης. Σε περίπτωση που εκκρεμεί αίτηση πτώχευσης προχωρά η εξέτασή της. Κατ’ εξαίρεση, εάν εντός της ανωτέρω προθεσμίας εκκρεμεί πλειοδοτική διαδικασία και υποβολή αίτησης προς το δικαστήριο για αποδοχή προσφοράς με την οποία να επιτυγχάνεται (λαμβανομένων υπ’ όψιν και τυχόν προηγουμένων διαθέσεων) η διάθεση τουλάχιστον του 90% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας (ως λογιστική αξία και ανεξαρτήτως τρόπου διάθεσης), τότε η ειδική διαχείριση παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων από το αρμόδιο δικαστήριο και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των σχετικών στοιχείων».

Τι λέει η εταιρεία

Από την πλευρά της, πάντως, η εταιρεία σε πρόσφατη ανακοίνωσή της επεσήμανε: «Είναι δε προφανές ότι θα συνεχίσουμε τις ανταγωγικές αξιώσεις μας κατά του Ελληνικού Δημοσίου στην εκκρεμούσα διαιτητική διαδικασία ενώπιον του ICC που άρχισε όψιμα το Ελληνικό Δημόσιο και που περιστρέφεται γύρω από το ίδιο ζήτημα, ενώ παράλληλα οι μέτοχοί μας θα συνεχίζουν απρόσκοπτα τις δίκαιες διεκδικήσεις τους κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών βάσει της σχετικής Διμερούς Σύμβασης για την Προστασία των Επενδύσεων, ώστε να επέλθει πλήρης δικαίωσή μας και ως προς αυτό το σκέλος».

Τι απαντά η διοίκηση

Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης των ναυπηγείων:

«Η ενέργεια αυτή, αν αληθεύει, συνιστά παράβαση ισχύουσας διαταγής του ICC και ράπισμα στο πρόσωπο των εργαζομένων, που είδαν επιτέλους ένα μέλλον. Το Δημόσιο προσφέρει πτώχευση και αβεβαιότητα στους εργαζόμενους τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο οφείλει στην εταιρεία πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Εάν η είδηση αληθεύει, θα ήταν ακόμη μια απογοήτευση, αλλά όχι έκπληξη. Η ΕΝΑΕ και οι μέτοχοί της θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την εταιρεία από αυτή την αμείλικτη και βίαιη προσβολή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα