Τριήμερο πτώσης στην Ευρώπη

Ευνοήθηκε από τα κέρδη του τεχνολογικού τομέα η Wall Street
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2006 00:01
UPD:00:06

ΑΠΩΛΕΙΕΣ για τρίτη μέρα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση της ABN Amro Holding, της μεγαλύτερης ολλανδικής τράπεζας, για μείωση κερδών, αλλά και της αποτυχίας της σοκολατοβιομηχανίας Cadbury Schweppes να πιάσει το στόχο κέρδους, ενώ η Wall Street ευνοήθηκε από τα κέρδη του τεχνολογικού τομέα.

Το ράλι ανόδου, το οποίο κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές τον Οκτώβριο, δεν φαίνεται να έχει συνέχεια, καθώς η αισιοδοξία για την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών εμφανίζει σημάδια εξασθένησης.

Η UBS και η Credit Suisse Group ενδέχεται να είναι μεταξύ των εταιρειών που θα ανακοινώσουν πτώση κερδών αυτή την εβδομάδα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,3%, στις 1.444,99 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.126,80 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,55%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.362,23 μονάδες με πτώση 0,63% και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6.258,19 μονάδες, υποχώρησε κατά 0,1%. Υποχώρηση σημείωσε και ο DowJonesStoxx 600. Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι δείκτες και στα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης με εξαίρεση αυτό της Ιταλίας.

Οι εταιρείες, που συμμετέχουν στον Stoxx 600, αναμένεται να ανακοινώσουν αύξηση κερδών 6,7% ανά μετοχή το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Στις αρχές του μήνα οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 7,3%. Οι εταιρείες αυτές είχαν αύξηση 33% το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Απώλειες είχε η μετοχή της Cadbury Schweppes, η οποία δεν κατάφερε να αγγίξει το στόχο κέρδους. Η σοκολατοβιομηχανία μείωσε τις προβλέψεις της για την ετήσια κερδοφορία της την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της πτώσης στις πωλήσεις ορισμένων προϊόντων.

Αντιθέτως, κέρδη είχε η ιταλική Capitalia μετά το δημοσίευμα της «La Repubblica» ότι η Santander Central Hispano ενδιαφέρεται να αγοράσει μερίδιο της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2%, στις 16.351,85 μονάδες, αγγίζοντας το κατώτερο επίπεδο από τις 4 Οκτωβρίου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα