Cameco: Στα ύψη οι τιμές του ουρανίου μετά από πλημμύρα σε ορυχείο

Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2006 12:29

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 7% σημείωσαν οι τιμές του ουρανίου, μετά την ανακοίνωση της Cameco Co., της μεγαλύτερης εταιρείας προμηθειών του πυρηνικού καυσίμου στον κόσμο, ότι πλημμύρα σε ημιτελές ορυχείο της στον Καναδά, θα καθυστερήσει τις πρώτες φορτώσεις ουρανίου τουλάχιστον ένα έτος.

Η τιμή του ουρανίου αυξήθηκε στα 60 δολ. η λίμπρα από 56 δολ., μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με την Ux Consulting Co., η τιμή της οποίας διαμορφώνεται με βάση τον υπολογισμό της αγοράς ουρανίου, που χρησιμοποιείται στην πυρηνική βιομηχανία.

Το ουράνιο, η πρώτη ύλη για το καύσιμο των αντιδραστήρων, έχει σημειώσει εξαπλάσια και πλέον άνοδο από τον Οκτώβριο του 2001. Καθώς 28 αντιδραστήρες βρίσκονται υπό κατασκευή και άλλα 62 εργοστάσια σχεδιάζεται να κατασκευαστούν, φαίνεται ότι οι ανάγκες θα υπερβούν τις προμήθειες. Περίπου το 16% της ηλεκτρικής ενεργείας παγκοσμίως, παρήχθη πέρυσι από 440 αντιδραστήρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της World Nuclear Association.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ράλι ρεκόρ, το ουράνιο σημείωσε άνοδο, φθάνοντας στα 43,40 δολ. η λίμπρα τον Μάϊο του 1978, σύμφωνα με τον Thomas Neff, ειδικό του ΜΙΤ, στα πυρηνικά. Ο ίδιος είπε ότι προσαρμοσμένη με τον πληθωρισμό, η τιμή του ουρανίου, θα ήταν σήμερα στα περίπου 111,65 δολ. η λίμπρα.

Η τιμή της Ux Consulting σημείωσε πέρυσι άνοδο έως 80%.

Η Cameco έχει προγραμματίσει σήμερα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το τρίτο τρίμηνο, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στη Ν. Υόρκη και θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την 1η Νοεμβρίου, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει και στοιχεία για το ορυχείο ουρανίου που πλημμύρισε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα