Ε.Ε.: Στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών η εμπιστοσύνη

Σταθερά κάτω από το 2% ο πληθωρισμός
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2006 13:04

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ άνοδο από ότι αναμενόταν σημείωσε τον Οκτώβριο οι εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και πάλι από τα χαμηλότερα επίπεδα 2,5 ετών.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρηματιών και των καταναλωτών στις 12 χώρες που συναλλάσσονται με το ευρώ, αυξήθηκε στα 110,3, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2001, από 109,3 που ήταν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,6% τον Οκτώβριο, κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2% για δεύτερο μήνα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, σύμφωνα με άλλη έκθεση.

Η ΕΚΤ σηματοδότησε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το κόστος δανεισμού για έκτη φορά μέσα σε ένα έτος τον Δεκέμβριο, για να περιορίσει τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Η Ευρωζώνη αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε έξι χρόνια.

Η οικονομική ανάπτυξη τροφοδοτεί την ανησυχία των κεντρικών τραπεζικών, παρά την υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου που ωθεί χαμηλότερα τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Οκτώβριο ήταν ο χαμηλότερος, από τον Φεβρουάριο του 2004. Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει υποχωρήσει περίπου 24% από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκε τον Ιούλιο, ενώ σήμερα διαπραγματεύθηκε στα 58,11 δολ. το βαρέλι.

Η ΕΚΤ, η οποία θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της στις 2 Νοεμβρίου, αύξησε τα επιτόκια στο 3,2% από τα χαμηλότερα επίπεδα έξι δεκαετιών του 2% πέρυσι, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επέτρεψε στις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές τους.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία, Lufthansa AG, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης στις 26 Οκτωβρίου, επικαλούμενη τις υψηλότερες τιμές εισιτηρίων. Η Randstad Holding NV, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία ευρέσεως προσωπικού μερικούς απασχόλησης στον κόσμο, είπε στις 27 Οκτωβρίου ότι τα καθαρά της κέρδη το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν 42%, αποτέλεσμα της αύξησης των εργασιών της στην Ολλανδία και τη Γερμανία.

Η οικονομία της Ευρώπης, εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί 2,4% φέτος, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2000, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% φέτος και της Ιαπωνίας με ρυθμό 2,8%.

Η αύξηση 1,6% των τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και κατά 1,7% τον Σεπτέμβριο, ήταν η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα