Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Σεπτέμβριο

Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2006 13:20

ΜΕΙΩΣΗ, τη μεγαλύτερη μέσα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί το επόμενο έτος, αναγκάζοντας τους καταναλωτές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Οι πωλήσεις, προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό, υποχώρησαν 1,7% από τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Μάϊο του 2004, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, στο Βισμπάντεν. Συνολικά 29 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα σημείωναν άνοδο 0,6%. Στη Γαλλία, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε για πρώτη φορά σε πέντε μήνες τον Οκτώβριο.

Η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά πάσα πιθανότητα το 2007, από τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε έξι χρόνια, μετά την απόφαση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για αύξηση του ΦΠΑ επί των πωλήσεων.

Η απόδοση των γερμανικών ομολόγων διετούς διάρκειας υποχώρησε 1 μονάδα βάσης στο 3,688% μετά την ανακοίνωση για τις λιανικές πωλήσεις. Το ευρώ υποχώρησε στο 1,2688 έναντι του δολαρίου στις 9:21 π.μ. στη Φραγκφούρτη, από 1,2715 δολ., που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα