Μονάδα παραγωγής βιοντίζελ από ελληνικά ενεργειακά φυτά στη Δ. Μακεδονία

Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2006 16:27

Σύσκεψη με θέμα τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοντίζελ από ελληνικά ενεργειακά φυτά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό την προεδρία του υφυπουργού Αλ. Κοντού. Φορείς επένδυσης είναι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Κοζάνης και Αμυνταίου με την παράλληλη στήριξη του υπουργείου και της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Η δημιουργία επένδυσης μονάδας παραγωγής βιοντίζελ από ελληνικά ενεργειακά φυτά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Την επένδυση θα υλοποιήσουν οι ΕΑΣ Κοζάνης και Αμυνταίου και άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής, με τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για επένδυση παραγωγικής δυναμικότητας 50.000 τόνων βιοντίζελ, με συνολικό κόστος περίπου 10 εκατ. ευρώ, η οποία θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο.

Η κατασκευή του εργοστασίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, με χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας του την άνοιξη του 2008.

Η παραγωγή βιοντίζελ θα βασιστεί στη καλλιέργεια ηλίανθου, ενώ θα προχωρήσουν και παράλληλες πιλοτικές καλλιέργειες ελαιοκράμβης, η συνολική έκταση των οποίων θα καλύπτει περίπου 500.000 στρέμματα, στα οποία σήμερα καλλιεργούνται κυρίως δημητριακά. Πιλοτικές καλλιέργειες ηλίανθου σε έκταση περίπου 4.000 στρεμμάτων θα ξεκινήσουν την ¶νοιξη του 2007 και θα επιβλέπονται επιστημονικά από καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

2. Οι ΕΑΣ που θα συμμετέχουν στο νέο φορέα που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσουν στη διαμόρφωση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη επένδυση. Μέσω της δημιουργίας της εν λόγω μονάδας βιοντίζελ, εκτός των αγροτών της περιοχής, οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις αναμένεται να ωφεληθούν οικονομικά, δεδομένου ότι το σύνολο των εφοδίων θα διακινείται μέσω αυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα