Γ. Σταθάκης: Λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις στα ενεργειακά

Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2017 09:06
UPD:09:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Για κρίσιμες αποφάσεις στα ενεργειακά που θα καταθορίσουν το μέλλον για τα επόμενα 20 και πλέον χρόνια κάνει λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπογραμμίζοντας τη ραγδαία ανάπτυξη των αγορών φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, στο περιθώριο του Συνεδρίου «Russian Energy Week 2017» που διεξήχθη στη Μόσχα, με την παρουσία υπουργών και κορυφαίων παραγόντων από δεκάδες χώρες, αναφέρθηκε στην κατ' ιδίαν συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Νόβακ, με τον οποίο συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα διμερών ενεργειακών θεμάτων, καθώς και την ανάγκη να υπερισχύσει η προοπτική σταθερής συνεργασίας Ε.Ε.-Ρωσίας.

«Είναι εμφανές ότι οδεύουμε προς μια μετάβαση. Το πετρέλαιο θα δεχτεί σοβαρές πιέσεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρέπει να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι δεν θα διαταραχθεί η παγκόσμια αγορά ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς θα υποστηρίξει τη συνέχιση των επενδύσεων και θα κρατήσει την οικονομία σε κίνηση» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη οι αποφάσεις είναι κομβικές. «Νομίζω ότι αυτή η συμφωνία της Ρωσίας με ΟΠΕΚ αποτελεί κομβικό σημείο για την αγορά πετρελαίου μεσοπρόθεσμα, διότι, όπως ξέρετε, η τιμή του φυσικού αερίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τιμή του «μαύρου χρυσού». Συνεπώς, θα υπάρξει τεράστιο αντίκτυπο και για την Ευρώπη, το οποίο είναι και το πρωταρχικό ζήτημα του δικού μας ενδιαφέροντος». 

Εκτιμά ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αποτελεί μία από τις βασικές και πιο οικονομικές επιλογές για την Ευρώπη και προσθέτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει περίπου το 30% των αναγκών της από το ρώσικο αέριο και δεν αναμένεται να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό.

«Συνεπώς, οι όποιες διατυπώσεις περί απόλυτης εξάρτησης είναι υπερβολικές. Προφανώς και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και οι άλλες πηγές εφοδιασμού, οι οποίες πιθανόν να αυξηθούν στο μέλλον. Θεωρώ όμως, ότι, και στο θέμα αυτό, θα πρέπει να μας καθοδηγεί το κριτήριο οικονομικής σκοπιμότητας και οι προοπτικές μιας σταθερής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη, στον τομέα της ενέργειας, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως επωφελές οικονομικό πεδίο» προσθέτει.

Για το θέμα του Ελληνικού, ο κ. Σταθάκης σημειώνει ότι «η επένδυση θα προχωρήσει», δεδομένου ότι «θα υπάρχει πλέον και ασφάλεια δικαίου», άρα, θεωρεί, «ήταν η καλύτερη δυνατή λύση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα