ΤΟ 82% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) θα διατεθεί στην Περιφέρεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος για την τέταρτη προγραμματική περίοδο 2007-2013 (Δ' ΚΠΣ).
Οι πόροι του ΕΣΠΑ θα ανέλθουν συνολικά στα 36,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής συμμετοχής. Από το ποσό αυτό, το 42% θα διατεθεί για τις υποδομές, το 21% για την καινοτομία και την ψηφιακή σύγκλιση, το 14% για την παιδεία, το 12% για την απασχόληση, το 4% για τις υποδομές υγείας και το υπόλοιπο σε διάφορες άλλες δράσεις.
Για την καλύτερη κατανομή των πόρων στην περιφέρεια, διαμορφώνονται πέντε χωρικές ενότητες: Μακεδονίας - Θράκης, Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου, Κρήτης-Νησιών του Αιγαίου (Βορείου και Νοτίου) και Αττικής.
Το ΕΣΠΑ περιλαμβάνει και οκτώ τομεακά προγράμματα, τα οποία είναι αποτέλεσμα διϋπουργικής συνεργασίας. Οι κύριοι πυλώνες ανάπτυξης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αναβάθμιση της ζωής των ατόμων, η προώθηση της ψηφιακής σύγκλισης και η ισόρροπη ανάπτυξη.
Στόχος μας, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι να ανήκουμε στους πρωτοπόρους της Ε.Ε., καθώς με την επιτυχή εφαρμογή του ΕΣΠΑ η Ελλάδα σταδιακά θα αποσυνδεθεί από τους κοινοτικούς πόρους.
Ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Φώλιας, αναφερόμενος στο Γ' ΚΠΣ, είπε ότι οι πόροι ήταν περισσότεροι από εκείνους που είχε την ικανότητα να απορροφήσει η χώρα μας. Η απορρόφηση πόρων από το Γ' ΚΠΣ βρίσκεται στο 47,6%.
Παράλληλα ανακοινώθηκε η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές. Για την ενίσχυσή τους θα διατεθούν 51 εκατ. ευρώ. Αργότερα θα προκηρυχθεί και νέος διαγωνισμός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίου και παροχής υπηρεσιών.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι το ΕΣΠΑ καταρτίστηκε με βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ πριν την αναθεώρησή του κατά 25,7% και ότι το θέμα αυτό συζητείται μεταξύ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat. Κατέληξε δε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως με την αναθεώρηση θα δημιουργηθούν προβλήματα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ