«Στο κόκκινο» οι ευρωπαϊκές μετοχές - «Βουτιά» στο ισπανικό χρηματιστήριο

Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 14:35
UPD:16:13
EPA/MARISCAL

Στο «κόκκινο» είναι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τα νέα υψηλά της Wall Street, καθώς η κρίση στην Καταλονία, εκτός από τις ισπανικές τράπεζες είχε αρνητικό αντίκτυπο συνολικά στον κλάδο των τραπεζών της Ευρωζώνης. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 λίγο πριν τις 14.30 ώρα Ελλάδας σημείωνε πτώση 0,30% στις 389,55 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX έκανε «βουτιά» 2,53% στις 9.997,80 μονάδες, οδεύοντας προς τη χειρότερή του επίδοση εδώ και 14 μήνες. 

Η τράπεζα Caixabank, που έχει έδρα την Καταλονία, και η Banco Sabadell νωρίτερα υποχωρούσαν 4,9% και 4,3% αντίστοιχα.

Παράλληλα, άνοδο σημείωναν και οι αποδόσεις των ισπανικών κρατικών ομολόγων.

Η Καταλονία θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της «μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο αυτονομιστής ηγέτης της περιοχής Κάρλες Πουτζντεμόν στο BBC, αψηφώντας τη Μαδρίτη.

Από την πλευρά του ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας απηύθυνε την Τρίτη διάγγελμα σε αυστηρό τόνο, κατηγορώντας τον Πουτζντεμόν ότι «καταπάτησε εσκεμμένα» το Σύνταγμα και ότι «έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της Καταλονίας και όλης της χώρας.

Πλήγμα δέχθηκαν όμως και οι ιταλικές τράπεζες, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, με τις Banco BPM και UBI Banca να βλέπουν τις μετοχές τους νωρίτερα να καταγράφουν απώλειες 4% και 3,1% αντίστοιχα.

Ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης της Ευρωζώνης σημείωνε πτώση 1,7%.

Παράλληλα, απώλειες κατέγραφαν και οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών προσέφεραν στήριξη στον γερμανικό δείκτη DAX, ο οποίος βρισκόταν σε θετικό έδαφος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα