Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, λόγω Καταλονίας

Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 13:13
UPD:13:16
REUTERS/DADO RUVIC

Πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά το στιγματισμένο από τη βία δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την Κυριακή και ενώ οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ οδήγησαν σε γενική ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος.

Το ευρώ υποχωρούσε 0,6% στα 1,1741 δολάρια, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά του από τα μέσα Αυγούστου.

Οι επενδυτές παρακολουθούσαν νευρικά την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία, μετά τη χρήση από την Αστυνομία κλομπ και σφαιρών από καουτσούκ, στην προσπάθειά της να εμποδίσει με τη βία το χθεσινό δημοψήφισμα, αφήνοντας εκατοντάδες τραυματίες. 

Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, σημείωναν ότι η επίπτωση στο ευρώ θα είναι περιορισμένη, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές δεν ανησυχούν ότι το δημοψήφισμα θα έχει σημαντική αρνητική επίπτωση ευρύτερα στην Ευρωζώνη σε αυτή τη φάση.

«Η αντίδραση του ευρώ είναι πολύ περιορισμένη, επειδή αυτό δεν θεωρείται γενικότερο πρόβλημα της Ευρωζώνης - είναι ένα εμπόδιο» δήλωσε στέλεχος της Commerzbank.

Έναντι του ελβετικού φράγκου, το οποίο συχνά προτιμούν οι επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας, το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων, στα 1,1407 φράγκα.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε στο 2,371% στην αρχή της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου, ενώ ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων ενισχύθηκε 0,6% στις 93,588 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα