Σημαντική αύξηση καθαρών κερδών κατά 25,5% για τις εισηγμένες

Ποιο είναι το αποτύπωμα των μεγεθών 168 εταιρειών - Στα 926 εκατ. η κερδοφορία έναντι 738 εκατ. το 2016
Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 09:42
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Συγκρατημένη αισιοδοξία προκύπτει από την πορεία των εισηγμένων εταιρειών κατά την τρέχουσα χρήση, καθώς, σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο, παρουσιάζεται για μια ακόμη φορά ισχυρή άνοδος καθαρών κερδών που φτάνει στο 25,5%, τη στιγμή που και ο τζίρος παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Μάλιστα, η εικόνα των αποτελεσμάτων δεν «χαλάει» ακόμη και αν συμπεριλάβουμε στο γενικό σύνολο και τα αποτελέσματα των τραπεζών, τα οποία φέτος αν και εξακολουθούν να είναι αρνητικά, οι ζημιές περιορίζονται στα μόλις 31 εκατομμύρια ευρώ έναντι των ζημιών 2,9 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2016.

«Παραφωνία» στη θετική πορεία των μεγεθών, αλλά παράλληλα ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος, αποτελεί η οριακή υποχώρηση των συνολικών λειτουργικών κερδών κατά 1,3%, η οποία όμως αποδίδεται αποκλειστικά στην πορεία της ΔΕΗ. Εάν εξαιρεθεί η ΔΕΗ, τότε και φέτος φαίνεται ότι οι εταιρείες επιτυγχάνουν αύξηση λειτουργικών κερδών της τάξης του 5% η οποία σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις εξοικονομήσεων, επιτυγχάνουν και σημαντική αύξηση του καθαρού αποτελέσματος.  

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία 168 εταιρειών (έχουν εξαιρεθεί οι τράπεζες), ο συνολικός κύκλος εργασιών στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου της τρέχουσας χρονιά εμφάνισε άνοδο της τάξης του 12,2% στα 31,76 δισ. ευρώ έναντι 28,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η σημαντική αυτή άνοδος αποδίδεται στη «συνεισφορά» των εταιρειών διύλισης, οι οποίες τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν και επί της ουσίας δίνουν το τέμπο όχι μόνο για την πορεία του τζίρου αλλά και για τα κέρδη επίσης. Συγκεκριμένα, οι δύο όμιλοι των ΕΛΠΕ και Motor Oil συνολικά πέτυχαν πωλήσεις 7,84 δισ. ευρώ έναντι 5,56 δισ. ευρώ και αυτά τα επιπλέον 2,28 δισ. ευρώ των πωλήσεων αποτελούν και το περίπου 65% της αύξησης των συνολικών πωλήσεων των εισηγμένων.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο συγκεκριμένος κλάδος φαίνεται να επηρεάζει αρκετά και την τάση όσον αφορά στην κερδοφορία, η οποία βέβαια στηρίζεται και από την πορεία και των υπόλοιπων εισηγμένων. Σημειώνεται ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις υπερέχουν με ποσοστό 57% έναντι 43% των ζημιογόνων.  Έτσι, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, η συνολική κερδοφορία διαμορφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2017 στα 926 εκατ. ευρώ έναντι 738 εκατ. ευρώ το 2016, δηλαδή άνοδος 25,5%.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι η συνολική κερδοφορία για τις 168 εταιρείες τονώθηκε και από την έκρηξη των κερδών του ομίλου Μυτιληναίος. Έτσι λοιπόν η φετινή ζημιά των τραπεζών στα μόλις 31 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτεται άνετα από τα 926 εκατ. ευρώ των υπόλοιπων 168 εταιρειών του δείγματος.

Όσον αφορά τα EBITDA, συνολικά διαμορφώθηκαν στα 3,95 δισ. ευρώ από περίπου 4 δισ. ευρώ. Όπως σημειώσαμε «βαρίδι» στη διαμόρφωση του εν λόγω μεγέθους ήταν η ΔΕΗ η οποία σημείωσε σημαντική πτώση. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων μειώθηκαν το α’ εξάμηνο του 2017 κατά 250,8 εκατ. (46,8%), γεγονός το οποίο οφείλεται στην αρνητική επιβάρυνση -συνολικού ύψους 274,6 εκατ. ευρώ- από εξωγενείς παράγοντες, όπως το πρόσθετο κόστος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η χρέωση για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ σε τιμές κάτω του κόστους.

Εταιρείες

Να επισημάνουμε ακόμη ότι δεν περιλαμβάνονται στα συνολικά μεγέθη οι εισηγμένες οι οποίες κλείνουν 12μηνη χρήση στο τέλος Ιουνίου (εκτός της Νάκας) καθώς δεν έχουν δημοσιοποιήσει ακόμη μεγέθη. Το γεγονός αυτό έχει επίδραση στη συνολική εικόνα, καθώς μεταξύ των εταιρειών αυτών περιλαμβάνεται και η Jumbo που είναι από τις μεγαλύτερες και πλέον κερδοφόρες εταιρείες, με τα αποτελέσματά της να έχουν ισχυρή βαρύτητα. Μια ακόμη επισήμανση πρέπει να γίνει και για την απουσία μεταξύ των εταιρειών που αναλύσαμε, του ομίλου AXON-Euromedica, ο οποίος πέρυσι είχε σημαντικές ζημιές αλλά επίσης και υψηλό τζίρο. Σημειώνεται ότι η διοίκηση έχει ανακοινώσει τη ραγδαία βελτίωση των μεγεθών της Euromedica και η συμπερίληψη των μεγεθών της σίγουρα θα επηρεάσει το συνολικό αποτέλεσμα. Επίσης μια εταιρεία που μπορεί αν έχει αντίκτυπο είναι και η Κρέτα Φαρμ.

Πολλές οι ταχύτητες

Επίσης, παρά την όποια βελτίωση παρατηρούμε σε επίπεδο μέσων όρων, εξακολουθούμε να μιλάμε και πάλι για εισηγμένες εταιρείες πολλών ταχυτήτων, δηλαδή από τη μια έχουμε τη γνωστή ελίτ που καταφέρνει να αντεπεξέρχεται στην κρίση και όπου ανήκουν και τα blue chips, και από την άλλη στις εταιρείες εκείνες που «το παλεύουν». Στη δεύτερη αυτή κατηγορία βέβαια είναι και εκείνες που δύσκολα μπορούν να επιβιώσουν.

Παράλληλα, η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετές επιχειρήσεις έχει οδηγήσει και σε σημαντικές απώλειες στοιχείων, καθώς διαπιστώνονται στο Χ.Α. εταιρείες που ναι μεν υπάρχουν, αλλά δεν δημοσιοποιούν καν μεγέθη. Την ίδια στιγμή συγκρίνοντας το πέρυσι με το 2016 βλέπουμε και σημαντικές εταιρείες που λείπουν πλέον όπως οι δύο ξενοδοχειακές. Από την άλλη μεριά φέτος δημοσιοποιούν στοιχεία και οι νεοφώτιστες BRIQ και ΑΔΜΗΕ, οι οποίες δημοσιοποιούν για πρώτη φορά στοιχεία που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2017 μόνο και τα οποία δε συμπεριελήφθησαν για λογούς συγκρισιμότητας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ



Σχολιασμένα