Κλιμακώνεται η κόντρα για την τιμή του γάλακτος

Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2006 10:19

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ εξελίξεις λαμβάνει το νέο μέτωπο που έχει ανοίξει στην αγορά γάλακτος, μετά τη συμφωνία της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων με την Αγνό, για τη διάθεση των προϊόντων της σε προνομιακές τιμές.

Στην κίνηση της συντεχνίας φέρεται να «απάντησε» ο leader της αγοράς, προειδοποιώντας τους αρτοποιούς ότι θα απαγορεύσει τη χρήση των ψυγείων Δέλτα που βρίσκονται σε χώρους αρτοποιείων για τη διάθεση του γάλακτος Αγνό στην τιμή των 0,89 ευρώ το λίτρο. Αυτό προκύπτει από την αντίδραση της Συντεχνίας, η οποία με επιστολή της προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ζήτησε παρέμβαση καταγγέλλοντας την εμπορική πολιτική της Δέλτα.

Πάντως κύκλοι της Vivartia, μιλώντας χθες στη «Ν», επεσήμαναν ότι η εταιρεία ουδέποτε έθεσε θέμα απαγόρευσης χρήσης των ψυγείων της από τρίτες εταιρείες, δεδομένου ότι αυτό απαγορεύεται από το ισχύουν πλαίσιο περί ανταγωνισμού και ότι η προσφυγή της Συντεχνίας Αρτοποιών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έγινε για λόγους εντυπωσιασμού.

Στο μεταξύ, χθες η Συντεχνία προχώρησε και σε νέα ανακοίνωση, ώστε αυτή τη φορά να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο (καταναλωτή, αρτοποιό και γαλακτοβιομήχανο) ότι οι ενδείξεις που αναγράφονται επί των συσκευασιών στο γάλα Αγνό ανταποκρίνονται στα πραγματικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό, η Συντεχνία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ζήτησε από το Φυσικοχημικό Εργαστήριο ΕΤΑΤ Α.Ε. να προβεί σε εργαστηριακή ανάλυση του γάλακτος Αγνό. Στη συνέχεια θεώρησε σκόπιμο να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου, πιστοποιώντας σε κάθε… δύσπιστο ότι το φθηνότερο -σήμερα- επώνυμο γάλα στην αγορά, είναι και ποιοτικό.

Μένει πλέον να φανεί αν θα υπάρξουν άλλες αντιδράσεις από την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Αγνό με τους αρτοποιούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η Συντεχνία τους χειρίζεται το θέμα επικοινωνιακά.

Σκληραίνει τη θέση της η Vivartia έναντι της Μεβγάλ, σχεδιάζοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, θα επιχειρήσει να παραστεί διά νομικών εκπροσώπων στη γενική συνέλευση των μετόχων της Μεβγάλ, δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί το 21% των μετοχών της εταιρείας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η συμμετοχή της στη συνέλευση, που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο, οι δικηγόροι της Vivartia θα καταθέσουν επιστολή, με την οποία θα παραθέσουν εγγράφως τη θέση τους για το θέμα που έχει ανακύψει, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι στις προθέσεις της εταιρείας είναι να στραφεί κατά της Μεβγάλ και νομικά, επιδιώκοντας να αποδείξει διά της δικαστικής πλέον οδού, ότι οι αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας είναι παράνομες.

Για βιολογικό σιτάρι

Σε μια ακόμη κεντρική συμφωνία με προμηθευτές τους προτίθενται να προχωρήσουν οι αρτοποιοί. Αυτή τη φορά πρόκειται για την ΠΑΣΕΓΕΣ και τους παραγωγούς βιολογικού σιταριού.

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου των αρτοποιών, ο φορέας τους πρόκειται να συνάψει συμβόλαια προαγοράς βιολογικού σιταριού από μεγάλους παραγωγούς, προκειμένου να τους στηρίξει. Ως ανταπόδοση, όπως και στο γάλα, οι τιμές κτήσης του προϊόντος θα είναι προνομιακές.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα