«Στρατηγικός σύμμαχος» η ΕΤΕπ στην Ελλάδα

Στην Αθήνα ο Βέρνερ Χόγιερ για τα εγκαίνια των γραφείων της Τράπεζας
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 16:52
UPD:16:54
SOOC/Alexandros Michailidis

Οι υπογραφές συμφωνιών στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1,274 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιβεβαιωμένες εκταμιεύσεις ανέρχονται σε 1,1 εκατ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση

Υπό την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ θα πραγματοποιηθούν αύριο τα εγκαίνια των νέων γραφείων της τράπεζας στην Αθήνα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του επικεφαλής της ΕΤΕπ στην Αθήνα, καθώς η τράπεζα έχει αναδειχθεί σε «στρατηγικό σύμμαχο» της χώρας μας στην προσπάθεια επανόδου σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Στη διάρκεια της παραμονής στην Αθήνα, ο κ. Χόγιερ θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, με τον οποίο έχει αναπτύξει στενή συνεργασία προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ.

Σημειώνεται ότι το 2016 υπογράφηκαν συμφωνίες χρηματοδότησης ύψους 1,516 εκατ. ευρώ, ενώ εκταμιεύτηκαν 1,420 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση μέσω της τράπεζας θα επεκταθεί εντός του 2017 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Έως αυτή τη στιγμή, οι υπογραφές συμφωνιών ανέρχονται σε 1,274 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιβεβαιωμένες εκταμιεύσεις ανέρχονται σε 1,1 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι εισροές από την ΕΤΕπ να αγγίξουν τα 7 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Στόχος φιλόδοξος, αλλά όχι ακατόρθωτος.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δημοσίευσε τον επικαιροποιημένο πίνακα με τις οικονομικές επιδόσεις του EFSI για την περίοδο 19 Ιουλίου – 19 Σεπτεμβρίου 2017.

Όπως προκύπτει, το συνολικό ύψος των μέχρι τώρα επενδύσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω αυτού ανέρχεται σε 236,1 δις. ευρώ (αύξηση κατά 10,8 δις. σε σχέση με τα στοιχεία Ιουλίου 2017), εκ των οποίων τα 46,5 δις. (αύξηση κατά 2,9 δις. σε σχέση με τα στοιχεία Ιουλίου 2017) είναι πόροι του εν λόγω Ταμείου.

ΣΤ. Ζ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα