Με ετήσιο εισόδημα που εκτιμάται σε εξαψήφια νούμερα, τα στελέχη με καριέρα στο εξωτερικό κάνουν και… περιουσία αφού το 62% διαθέτει ακίνητη περιουσία, το 37% έχει περιουσία στη χώρα στην οποία εργάζεται και το 32% στη χώρα προέλευσής του - όπως δείχνει η έρευνα της HSBC «Expat Explorer».
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι σε ολόκληρο τον κόσμο τα στελέχη που επιλέγουν να κάνουν διεθνή καριέρα επωφελούνται από 25% αύξηση στις αποδοχές τους, ενώ κατά μέσο όρο κερδίζουν 99.903 δολ. Όσοι μάλιστα εργάζονται στην Ελβετία κερδίζουν 193.006, ποσό σχεδόν διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.
Τα στελέχη που κάνουν καριέρα στη Σαουδική Αραβία, στην Ελβετία, στο Κατάρ, στο Κουβέιτ τόνισαν ότι είδαν αύξηση στο εισόδημά τους της τάξης του 58%, 54%, 50%, 48% και 46% αντίστοιχα.
Χάρη στη μετακίνησή τους στο εξωτερικό, το 57% των στελεχών έχει μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα σε σχέση με πριν και το 52% μπορεί να αποταμιεύσει περισσότερα χρήματα. Τα εκπατρισμένα στελέχη αποταμιεύουν και επενδύουν κατά κύριο λόγο θέτοντας μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους, μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση της συνταξιοδότησής τους, η αγορά της πρώτης κατοικίας τους ή του επόμενου σπιτιού τους (34%) και η ασφάλεια του εαυτού τους, της οικογένειάς τους και της περιουσίας τους (27%).
Τα στελέχη που επιλέγουν να κάνουν διεθνή καριέρα βιώνουν και άλλα υλικά οφέλη από τη μετακίνησή τους στο εξωτερικό. Τα δύο τρίτα (42%) κάνουν περισσότερες διακοπές, το 39% διαμένει σε καλύτερο σπίτι και το 25% οδηγεί καλύτερο αυτοκίνητο. Όχι μόνο δαπανούν και αποταμιεύουν περισσότερα χρήματα, αλλά προσφέρουν περισσότερο και στην κοινωνία. Τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους (40%) δηλώνουν ότι συμμετέχουν σε περισσότερες φιλανθρωπικές/εθελοντικές ενέργειες στη χώρα όπου διαμένουν, με το 21% να κάνει περισσότερες δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, το 18% συμμετέχει περισσότερο σε δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας και το 14% λαμβάνει μέρος σε μεγαλύτερο βαθμό σε εθελοντική εργασία.
Σύμφωνα με την έρευνα, από τα στελέχη που επιλέγουν τη διεθνή καριέρα το 62% διαθέτει ακίνητη περιουσία, το 37% στη χώρα όπου εργάζεται και το 32% στη χώρα προέλευσής του.
Ως προς το καθεστώς εργασίας, σημειώνεται ότι τα τρία πέμπτα (60%) των στελεχών που εργάζονται στο εξωτερικό λαμβάνουν επιπλέον προνόμια στο πλαίσιο του εργασιακού τους συμβολαίου, με το 44% να λαμβάνει ιατροφαρμακευτική κάλυψη, το 20% επίδομα κατοικίας και το 19% επιδότηση των εισιτηρίων για ταξίδια στην πατρίδα του. Από την άλλη μεριά, παρά το γεγονός ότι το 53% νιώθει σίγουρο για την οικονομία της χώρας όπου εργάζεται, το ένα τρίτο ανησυχεί ότι η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα (31%) και η πολιτική αστάθεια (29%) μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία τους.
Ο Dean Blackburn, επικεφαλής του HSBC Expat, σχολιάζοντας την έρευνα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ζωή στο εξωτερικό έχει και προκλήσεις. Όσοι επιλέγουν την καριέρα στο εξωτερικό θα πρέπει να προγραμματίσουν προσεκτικά προκειμένου να αποφύγουν τις παγίδες και να αξιοποιήσουν στο έπακρο την περιουσία που διαθέτουν σε πολλές χώρες.
Ο Στέλιος Πιρπινιας, επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Μarketing της HSBC Ελλάδας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι για τα στελέχη που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό η διαχείριση των οικονομικών γίνεται περισσότερο πολύπλοκη λόγω της γεωγραφικής κινητικότητας.