E.ON: Απεδέχθη τους νέους όρους για την εξαγορά της Endesa

Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2006 12:10

ΑΠΕΔΕΧΘΗ την αναθεώρηση των όρων της ισπανικής κυβέρνησης για την προσφορά ύψους 37,1 δισ. ευρώ (47,1 δισ. δολ.) εξαγοράς της Endesa SA, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ευρώπης Ε.ΟN AG, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για τους επενδυτές να βελτιώσουν τις μετοχές τους.

Η Ε.ΟΝ δεν σχεδιάζει να προκαλέσει μία απόφαση του υπουργείου Βιομηχανίας της Ισπανίας να αποσύρει το περισσότερο μέρος των όρων που επέβαλε νωρίτερα στη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας κοινής ωφελείας στον κόσμο, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας που εδρεύει στο Ντίσελντορφ. Η Ε.ΟΝ είπε ότι περιμένει από την αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ισπανίας να εγκρίνει την προσφορά της.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της E.ON, Wulf Bernotat, θέλει τον έλεγχο της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας της Ισπανίας για να εισέλθει στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Μάχεται την ισπανική κατασκευαστική εταιρεία Acciona SA, η οποία την εβδομάδα που πέρασε απέσπασε την έγκριση να αυξήσει το μερίδιό της στην Endesa στο 24,99%. Η Acciona έχει πει ότι δεν θα πουλήσει μετοχές στην Ε.ΟΝ.

«Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για να θέσουμε την προσφορά στους μετόχους», αναφέρει ο Bernotat στην ανακοίνωση.

Οι μετοχές της Endesa σημείωσαν σήμερα περαιτέρω άνοδο από την προσφορά της Ε.ΟΝ των 35 ευρώ, καθώς οι αναλυτές είπαν ότι εταιρεία ενδέχεται να αναγκαστεί να αυξήσει κι άλλο την προσφορά της.

Οι μετοχές αυξήθηκαν έως 73 σεντς, ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 36,06 ευρώ η μία και στις 10:21 π.μ., διαπραγματεύθηκαν στα 35,78 ευρώ η μία στη Μαδρίτη. Οι μετοχές της Ε.ΟΝ σημείωσαν άνοδο έως 0,9%, φθάνοντας στα 92,56 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 92,34 ευρώ η μία στις 10:24 π.μ. στη Γερμανία.

Η Ε.ΟΝ αύξησε την προσφορά της κατά 38% μετά την ανακοίνωση της τέταρτης μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Ισπανίας, Acciona, ότι απέκτησε το 10% της Endesa. H E.ON θέλει τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της Endesa στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, για να συμπληρώσει τις δραστηριότητές της στα βόρεια και τα ανατολικά της Γηραιάς Ηπείρου.

Η ισπανική κυβέρνηση περιόρισε του όρους για την προσφορά, μετά την απειλή που δέχθηκε από τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. για μήνυση.

Η Endesa δεν επικύρωσε την προσφορά της Ε.ΟΝ και απέρριψε άλλη χαμηλότερη που είχε κάνει νωρίτερα η Gas Natural SDG SA, η κυρίαρχος εταιρεία παροχής φυσικού αερίου της Ισπανίας.

Η Endesa προμηθεύει με περίπου 37% του ηλεκτρισμού την Ισπανία. Η εταιρεία που εδρεύει στη Μαδρίτη, έχει 22 εκατ. πελάτες διεθνώς και λειτουργεί εργοστάσια με δυναμικότητα περίπου 45.900 μεγαβάτ.

Η E.ON και άλλες εταιρείες κοινής ωφελείας της Ευρώπης, επιδιώκουν εξαγορές μετά την αύξηση των τιμών του ρεύματος, που τόνωσαν τα κέρδη σε συνδυασμό με την αύξηση του ανταγωνισμού. Η Ε.ΟΝ ενδέχεται να ανακοινώσει στις 8 Νοεμβρίου ότι τα προ φόρων, τόκων και εκτάκτων εσόδων κέρδη, αυξήθηκαν 10%, φθάνοντας στο 1,35 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις 10 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα