«Πράσινο φως» για την τουριστική επένδυση, υψους 1,2 δισ. ευρώ, στο Λασίθι

Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2006 14:58
UPD:15:07

«Πράσινο φως» από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την υλοποίηση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης σε έκταση της Μονής Τοπλού, στην περιοχή «Κάβο Σίδερο» Λασιθίου, καθώς ο υπουργός Γιώργος Σουφλιάς ενέκρινε σήμερα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.).

Συγκεκριμένα πρόκειται για έργο ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης σε έκταση του Ιδρύματος «Παναγιά η Ακρωτηριανή» της Μονής Τοπλού, με φορέα υλοποίησης την εταιρεία «LOYALWARD Ltd» (έδρα Λονδίνο). Το έργο, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ αναπτύσσεται σε έκταση 25.000 στρεμμάτων στην περιοχή «Κάβο Σίδερο», στα διοικητικά όρια των Δήμων Σητείας και Ιτάνου.

Αναλυτικά προβλέπονται :

1. Σημαντικά έργα ειδικής τουριστικής υποδομής και ειδικότερα:

- τρία γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών

- σύγχρονο αθλητικό κέντρο με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.

- συνεδριακό κέντρο με αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων δυναμικότητας 1.200 συνέδρων

2. Όλες οι αναγκαίες για την πλήρη προστασία του Περιβάλλοντος υποδομές σύμφωνα με την κείμενη εθνική νομοθεσία και τη διεθνή πρακτική, όπως:

- μονάδα αφαλάτωσης ύδατος

- δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων

- μονάδες κομποστοποίησης στερεών αποβλήτων

- σταθμός μεταφοράς απορριμμάτων (ΣΜΑ)

- κέντρο προσωρινής διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών

- πλήρες δίκτυο ύδρευσης - αποχέτευσης - ηλεκτροδότησης - πυρόσβεσης

- δεξαμενές ύδρευσης και συλλογής ομβρίων κλπ.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Όπως είπε, θα κατασκευαστούν έξι τουριστικά συγκροτήματα - χωριά δυναμικότητας 7.000 κλινών, με το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων να καλύπτει το 10% της επιτρεπομένης από το Νόμο κάλυψης.

Επίσης, όπως υπογράμμισε, με τους περιβαλλοντικούς όρους που τίθενται, διασφαλίζεται η ακεραιότητα και συνεκτικότητα της περιοχής Natura που υπάρχει και προστατεύεται πλήρως το οικοσύστημα - χλωρίδα, πανίδα, υδάτινοι πόροι.

Τέλος ο κ. Σουφλιάς σημείωσε ότι με την απόφαση αυτή, επιλύεται μια εκκρεμότητα αρκετών ετών στον τομέα των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, δεδομένου ότι -όπως διευκρίνισε- ο πρώτος φάκελος για τα το θέμα (από την αγγλική εταιρεία «LOYALWARD») υποβλήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ πριν το 2000.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα