Οι σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας στη μετα-Brexit εποχή

Συνέντευξη: Η νέα πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Άννα Καλλιάνη μιλάει στη «Ν»
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 22:43
UPD:22:43
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Από την έντυπη έκδοση 

Του Φάνη Ζώη

Σημαίνοντα ρόλο στη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από το νέο σκηνικό που θα φέρει το Brexit σε διάφορα επίπεδα, ειδικά όσον αφορά την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων και προσώπων στοχεύει να διαδραματίσει το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις υπήρξαν ανέκαθεν ισχυρές και ουσιαστικές σε όλα τα επίπεδα, αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν» η νέα πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Άννα Καλλιάνη. Το γεγονός και μόνο ότι η Μ. Βρετανία, όπως τονίζει, αποτελεί τον 7ο εξαγωγικό προορισμό για την Ελλάδα -οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν περίπου 1 δισ. ευρώ το 2016- δείχνει τη βαρύτητα για την οικονομία και των δύο χωρών, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι σχέσεις αυτές επεκτείνονται στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στα χρηματοοικονομικά, στην εκπαίδευση.

Βασικός στόχος μας είναι η ενδυνάμωση των επιχειρηματικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας - Βρετανίας, τονίζει η νέα πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Άννα Καλλιάνη.

«Είναι γνωστή, άλλωστε, η δυναμική του City, το οποίο διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της ηγετικής θέσης του ελληνικού εφοπλισμού παγκοσμίως. Επιπρόσθετα, όσον αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, είναι σημαντικό», αναφέρει χαρακτηριστικά, «να τονίσουμε ότι χιλιάδες νέοι επιλέγουν ετησίως για τις σπουδές τους τη Μεγάλη Βρετανία, επομένως χιλιάδες οικογένειες συνδέονται άμεσα με τη χώρα αυτή και παρακολουθούν τις εξελίξεις».

Η πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κατανοώντας την ανησυχία και τον προβληματισμό, από ελληνικής πλευράς, σε ό,τι αφορά το Brexit, δηλώνει πεπεισμένη ότι τα επόμενα χρόνια και στις δύο χώρες θα γίνουν άοκνες προσπάθειες ώστε να μην πληγούν αυτές οι πολυετείς και αδιατάρακτες σχέσεις.

Μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις και ανατροπές, βασικός στόχος και πρώτιστο καθήκον του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι η ενδυνάμωση των επιχειρηματικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας - Βρετανίας, επισημαίνει η κα Καλλιάνη.

Σύμφωνα με τη νέα πρόεδρο, οι προτεραιότητες της διοίκησης του Επιμελητηρίου θα είναι:

  • Να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην αλλαγή σελίδας που επιχειρεί η χώρα στην οικονομία.
  • Να προτείνει λύσεις για την ισχυροποίηση των σχέσεων Ελλάδας - Βρετανίας.
  • Να συνεισφέρει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς και στην προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα φιλική χώρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην ανάταξη της οικονομίας.

«Ενέργεια, χρηματοπιστωτικός κλάδος και ασφάλειες, ναυτιλία, τουρισμός, εξαγωγές, τεχνολογία/καινοτομία, εκπαίδευση, πολιτισμός αποτελούν τους βασικούς πυλώνες των διμερών μας σχέσεων στους οποίους επιθυμούμε να επικεντρωθούμε» τονίζει η κα Καλλιάνη.

Με την τεχνογνωσία που διαθέτει το Επιμελητήριο θέλει να παρέχει υποστήριξη στις ελληνικές και βρετανικές επιχειρήσεις. Πρώτιστο καθήκον είναι η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η προβολή και η προώθηση των δύο χωρών και η επέκταση των πρωτοβουλιών που απαιτούνται σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεση του Επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το ίδιο πρωτοβουλίες και να οργανώσει δράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μ. Βρετανία, αλλά και να συνεργαστεί και με άλλα επιμελητήρια και οργανισμούς.

Όσον αφορά το Brexit, υπογραμμίζει ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να δώσει στο Επιμελητήριο έναν πιο κεντρικό ρόλο ως προς την αξιόπιστη, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

«Έχουμε θέσει ως στόχο να συνδράμουμε ουσιαστικά ώστε να γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνονται για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προκλήσεις των καιρών είναι πολλαπλές και επιτακτικές. Απαιτείται εγρήγορση και συνεργασία όλων των υπεύθυνων φορέων που επιθυμούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της χώρας» καταλήγει η κα Καλλιάνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα