Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2006 16:00

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, τα οποία συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο (6-7/11/2006), αντίστοιχα. Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1. Οικονομική Κατάσταση

Θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, υπό το φως των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα το μεσημέρι.

2. Βελτίωση της Δημοσιονομικής Διαχείρισης

Θα συζητηθούν προτάσεις για τη βελτίωση της ενδιάμεσης επισκόπησης των δημοσιονομικών πολιτικών των Κρατών- Μελών.

3. Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις

Θα συζητηθούν οι βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η ευρωζώνη χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της και την αντοχή της σε εξωτερικές διαταραχές.

4. Πολυμερείς διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Ανισορροπίες

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Rodrigo de Rato θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει γίνει για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανισορροπιών και τα επόμενα βήματα στην διαδικασία αυτή.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

1. Παρουσίαση της ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον κοινοτικό Προϋπολογισμό

Θα παρουσιασθεί η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2005, η οποία παρουσιάσθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

2. Στατιστική Διακυβέρνηση

Θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει γίνει όσον αφορά τη βελτίωση της στατιστικής πληροφόρησης στο πλαίσιο της ευρωζώνης, σε συνάρτηση με τα συγκεκριμένα θέματα στατιστικής διακυβέρνησης που τέθηκαν από το Συμβούλιο Ecofin στις 8-11-2005.

3. Βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών

Θα συζητηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στην Ε.Ε. Γενικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, οι πολιτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

4. Φορολογία

- Ελάχιστοι φορολογικοί συντελεστές στα οινοπνευματώδη ποτά

Θα συζητηθεί πρόταση της Ε. Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία αυξάνονται οι ελάχιστοι συντελεστές για τα οινοπνευματώδη ποτά. Σύμφωνα με την πρόταση, οι αναθεωρημένοι συντελεστές θα τεθούν σε ισχύ μέχρι την 1/1/2008, ενώ, κατά παρέκκλιση, παρέχονται μεταβατικές περίοδοι μέχρι την 1/1/2011. Σημειωτέον ότι η πρόταση δεν αφορά το κρασί, όπου ο ελάχιστος συντελεστής είναι μηδενικός. Για την Ελλάδα, η πρόταση της Επιτροπής δεν επιφέρει ουσιαστικά αλλαγές, καθώς δεν αυξάνεται ο φόρος στη μπύρα και στα αλκοολούχα ποτά (π.χ. ουίσκι, βότκα, κ.λπ.), αλλά μόνο στα λεγόμενα ενδιάμεσα προϊόντα ( λικέρ, βερμούτ) που έχουν ελάχιστη κατανάλωση στη χώρα μας.

- Φοροαπαλλαγές ταξιδιωτών

Θα συζητηθεί πρόταση της Ε. Επιτροπής για αύξηση των ορίων των φοροαπαλλαγών για ταξιδιώτες από τρίτες χώρες.

- Αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για παρέκκλιση από το άρθρο 21(1α) της 6ης Οδηγίας ΦΠΑ.

Το αιτούμενο μέτρο παρέκκλισης συνίσταται στην εφαρμογή του μηχανισμού αντιστροφής της υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε υπόχρεος για την καταβολή του να είναι πλέον ο αγοραστής του αγαθού και όχι ο πωλητής όπως ισχύει με βάση το υφιστάμενο καθεστώς.

5. Εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρονικό τύπο

Σε εφαρμογή του άρθρου 12-3 της 6ης οδηγίας 77/388/CE και του σημείου 6 του παραρτήματός της, τα Κ-Μ μπορούν να εφαρμόσουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις εφημερίδες και τα περιοδικά, ενώ η δυνατότητα αυτή δεν προβλέπεται για τον ηλεκτρονικό τύπο. Η Γαλλία ζητά να τροποποιηθεί ο ισχύων κανονισμός, ώστε να επιτραπεί σε όσα Κ-Μ το επιζητούν, να εφαρμοστεί μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα