Ανοιχτό αφήνει ο Ντράγκι το ενδεχόμενο επίσπευσης των ελέγχων στις τράπεζες το 2018

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 18:54
UPD:23:13
CLODAGH KILCOYNE/CLODAGH KILCOYNE

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να επισπεύσει τα στρες τεστ της το επόμενο έτος δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ερωτηθείς εάν οι εποπτικές αρχές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νωρίτερα ελέγχους για την υγεία των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα λάβει την απόφασή του με πλήρη ανεξαρτησία, σε ό,τι αφορά τα τεστ αντοχής των τραπεζών.

«Και αυτό που σχεδιάζει ο SSM για το επόμενο έτος, είναι να διενεργήσει τα τεστ αντοχής, ενδεχομένως να κάνει ένα εμπροσθοβαρές στρες τεστ και γι' αυτό έχει ενημερωθεί και το ΔΝΤ με σχετική επιστολή», πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι.

Στο δημοσίευμά του, το Reuters σημειώνει ότι το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις για μια νέα αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών, ενδεχομένως στο πλαίσιο της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης.

Κατά το δημοσίευμα, η ΕΚΤ απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα, λέγοντας ότι ο επόμενος έλεγχος θα γίνει με τα προγραμματισμένα τεστ αντοχής του 2018.

Ωστόσο οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι για «εμπροσθοβαρή» τεστ αφήνουν να εννοηθεί πως μπορεί η ΕΚΤ να δείξει ευελιξία με το χρονοδιάγραμμά της, σχολιάζει το Reuters.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου σχετικά με τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι «το σημείο κλειδί» είναι όταν η ΕΚΤ προχωρήσει στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Αυτή η αξιολόγηση θα καταστεί δυνατή όταν έχουμε περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες για τα μέτρα που θα λάβει το Eurogroup και τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σε αυτήν θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπ' όψιν οι εξωτερικοί κίνδυνοι. Τότε θα μπορούσε η ΕΚΤ να συζητήσει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα