Προσκλητήριο σε ξένους επενδυτές

12ο Roadshow: Περισσότερα από 650 τα ραντεβού, στο Λονδίνο, των 33 εισηγμένων εταιρειών με διαχειριστές ξένων κεφαλαίων
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 13:14
UPD:13:14
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Από την έντυπη έκδοση

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

Με περισσότερα των 650 «κλεισμένα» ραντεβού, υψηλότερο αριθμό εταιρειών που δίνουν το «παρών»­ από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έως φέτος, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του 12ου Roadshow που διοργανώνει ο Όμιλος Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Σωκράτη Λαζαρίδη να απευθύνει προσκλητήριο στους ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν με περισσότερα κεφάλαια στην εγχώρια αγορά και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου να τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει την αναπτυξιακή στρατηγική της.

«Ο τζίρος της αγοράς παραμένει σχετικά χαμηλός, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο πως παρατηρείται ενίσχυση του ποσοστού των εγχώριων επενδυτών», Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος
του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

«Οι προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ ξένων διαχειριστών και στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων ξεπερνούν τις 650, ενώ τα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον φέτος είναι αυξημένα κατά 25% σε σχέση με πέρυσι. Εάν όλες οι συναντήσεις πραγματοποιηθούν, τότε για φέτος θα έχουμε ανακοπή της ελαφρώς πτωτικής πορείας που τα μεγέθη αυτά ακολουθούν την τελευταία πενταετία» δήλωσε ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, προσθέτοντας πως η φετινή χρονιά έχει μία ακόμα πρωτιά για την εγχώρια αγορά, καθώς σημειώνεται ιστορικό υψηλό της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., που πλέον ξεπερνά το 62%.

Όπως σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, ο τζίρος της αγοράς παραμένει σχετικά χαμηλός, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο πως παρατηρείται ενίσχυση του ποσοστού των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών. Σε ό,τι αφορά τον λόγο κεφαλαιοποίηση προς ΑΕΠ, όπως είπε, αυξήθηκε διότι η αγορά φέτος έχει καλύτερες αποτιμήσεις και ενισχυμένη κεφαλαιοποίηση, στοιχεία που ανεβάζουν την Ελλάδα στη σχετική κατάταξη. Ο ίδιος προσκάλεσε τους ξένους διαχειριστές να μιλήσουν με τους εκπροσώπους των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να διαπιστώσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις προοπτικές που αυτές παρουσιάζουν.

INTIME NEWS

«Έχουμε πλέον εισέλθει στο μονοπάτι ανάκαμψης και ανάπτυξης με τα στοιχεία να δείχνουν βελτίωση σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας», Γιώργος Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

«Έχουμε πλέον εισέλθει στο μονοπάτι ανάκαμψης και ανάπτυξης» δήλωσε μιλώντας σε ξένους επενδυτές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν τη βελτίωση σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τους σχεδιασμούς και τις προβλέψεις για την πορεία βασικών δεικτών έως και το 2022.

«Η κυβέρνηση αναζητά πλέον ιδιωτικά κεφάλαια προκειμένου να εφαρμόσει την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, o οποίος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς, που παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για έντονη οικονομική δραστηριοποίηση. Μεταξύ αυτών ο υπουργός ανέφερε τους κλάδους τεχνολογίας, ενέργειας, τουρισμού αλλά και ο κλάδος των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον υπουργό: «Το τρέχον έτος είναι καθοριστικό για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα που έχει πλέον ξεκινήσει, μετά από σειρά ετών μειώσεων στο ΑΕΠ, στην απασχόληση, στο διαθέσιμο εισόδημα, στις επενδύσεις και στην κατανάλωση και αυξημένης φτώχειας. Η δημοσιονομική σταθεροποίηση σε συνδυασμό με τη συνεπή συνέχιση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής σταθερότητας είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για τη σταδιακή επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και του επενδυτικού κοινού.

INTIME NEWS

«Οι αυξήσεις στις τουριστικές αφίξεις, στη βιομηχανική παραγωγή, στην εισροή ξένου κεφαλαίου και τις εξαγωγές οδηγούν σε μια νέα ανοδική πορεία», Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Οι αυξήσεις που σημειώνονται στις τουριστικές αφίξεις, τη βιομηχανική παραγωγή, την εισροή ξένου κεφαλαίου και τις εξαγωγές οδηγούν σε μια νέα ανοδική πορεία, που με τη σειρά της ενθαρρύνει νέες εγχώριες και ξένες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία». Αναφερόμενος, τέλος, στο γιατί να επενδύσει κάποιος ξένος στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδημητρίου επικαλέστηκε: δυνατότητα κερδοφορίας, νομισματική σταθερότητα, γεωστρατηγική θέση, ενεργό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες σε δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε επίσης την πολιτική σταθερότητα αλλά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα, καθώς «είναι μια αναπτυγμένη χώρα με ευκαιρίες ανάπτυξης που παρατηρούνται κυρίως σε αναδυόμενες οικονομίας».

Χθες το μεσημέρι ξεκίνησαν τα one to one meetings, τα οποία θα ολοκληρωθούν σήμερα, τελευταία ημέρα του «ελληνικού διημέρου» στο Λονδίνο. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα