Αυστραλία: Στο 6,25% αυξήθηκαν τα επιτόκια

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2006 07:37

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ επιτόκια δανεισμού αύξησε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, τα μέγιστα, σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών, για να περιορίσει τον πληθωρισμό, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομία, καθώς τα νοικοκυριά μάχονται με το έλλειμμα ρεκόρ.

Ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Glenn Stevens, αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο 6,25% σήμερα, όπως προέβλεψαν και οι 24 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Αυτή η αύξηση των επιτοκίων ήταν η τρίτη φέτος και η πρώτη από τότε που ο Stevens έγινε διοικητής.

Ο πληθωρισμός στην Αυστραλία, ήδη διπλάσιος του αντίστοιχου των ΗΠΑ, ενδέχεται να διατηρηθεί υψηλότερα του στόχου της τράπεζας είπε ο Stevens. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού ενδέχεται να περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών και να περιορίσει την ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών, την ίδια περίοδο που η χειρότερη ξηρασία σε έναν αιώνα μειώνει την ανάπτυξη της οικονομίας που επεκτάθηκε για 15 χρόνια.

Η Reserve Bank, που στοχεύει σε πληθωρισμό από 2% έως 3% έχει ήδη αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά 1/4 της ποσοστιαίας μονάδας τον Μάϊο και τον Αύγουστο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3,9% το τρίτο τρίμηνο, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των φρούτων και των λαχανικών.

Το δολάριο της Αυστραλίας αγοράστηκε στα 77,25 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 77,31 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για την αύξηση των επιτοκίων. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας παρέμεινε αμετάβλητη στο 5,69%.

Σημειώνεται ότι σημερινή κυβερνητική έκθεση έδειξε ότι ο αριθμός των εγκρίσεων για δάνεια αγοράς κατοικίας, υποχώρησε 1,2% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάϊο του 2005.

Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε μόλις 0,3% το δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου, καθώς οι εταιρείες εξάντλησαν τα αποθέματα και οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους. Η ετήσια ανάπτυξη ήταν 1,9%, η χαμηλότερη μέσα σε πέντε χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα