Από την έντυπη έκδοση
Τομές στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης, ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, με αφορμή το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», που προκάλεσε ρύπανση μεγάλης έκτασης από διαρροή πετρελαίου στις ακτές της Αττικής.
«Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό, που ναυάγησε κάτω από συνθήκες οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, δημιούργησε μια μεγάλη εστία ρύπανσης και ένα εύλογο αίσθημα ανησυχίας στους πολίτες της Αττικής - και όχι μόνο.
Στο θέμα αυτό δεν θα ενεργήσουμε με γνώμονα πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά με μοναδικό γνώμονα την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο χρόνο κι αν χρειαστεί να πάρει αυτό» παραδέχθηκε και ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, οι βολές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλουν σειρά παραλείψεων και ολιγωριών συνεχίζονται. «Ο κ. Τσίπρας δεν είχε την τόλμη και την ευθύνη να αναλάβει τις ευθύνες του για την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε λόγω των εγκληματικών παραλείψεων των αρμοδίων αρχών και της ολιγωρίας της κυβέρνησής του. Αντίθετα, προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες του, ψέλλισε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο κάτι ακατάληπτα περί οπισθοδρομικού μπλοκ και αντικοινωνικού ιδεολογικού προσήμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σε σχόλιο για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση από το Ποτάμι. «Για την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ο επικοινωνιακός οίστρος των ΜΜΕ και όχι η ανικανότητα της κυβέρνησής του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο, το γραφείο Τύπου του κόμματος ανέφερε επίσης πως ο πρωθυπουργός «ενώ ως αντιπολίτευση θα πρωταγωνιστούσε σε ακτιβισμό, τώρα τον ενοχλεί η δημοσιότητα και θέλει να περάσει το θέμα στα “ψιλά”».
Στον αντίποδα το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η επιχείρηση αυτή, ωστόσο, ανέδειξε και τις χρόνιες παθογένειες των μηχανισμών της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες αποτελούν ένα ακόμα σύμπτωμα του δικομματικού συστήματος, του τρόπου και της αδράνειας με τον οποίο αντιμετώπισε τον κρατικό μηχανισμό. Οι πρωτοβουλίες και σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να είναι άμεσες και ριζικές».
Πειραιάς: Αγωγές
Στην υποβολή αγωγών για αποζημιώσεις, πέραν της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου που έχει ήδη καταθέσει, θα προβεί ο Δήμος Πειραιά για τη οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί η πόλη από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου. Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ανέφερε ότι ο δήμος θα προβεί και σε δικές του μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή που έχει ρυπανθεί. Στο μέτωπο των δημοτικών αρχών, επίσης, συνεχίζονται οι μακροσκοπικοί έλεγχοι στις ακτές των περιοχών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης από κλιμάκιο του δήμου, το οποίο διαπιστώνει την καθαρότητά τους. Μικρή εξαίρεση σημειώνεται στην περιοχή του Καβουρίου, από μικρά συσσωματώματα μαζούτ, σε στερεοποιημένη μορφή, τα οποία απομακρύνονται συνέχεια από συνεργεία του δήμου. Εκπρόσωπος της εταιρείας Chemico Lab, που διεξήγαγε τους εργαστηριακούς ελέγχους την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε ότι η αναλογία των συσσωματωμάτων σε σχέση με τον όγκο του νερού είναι τέτοια που δεν προκαλούν καμία μετρήσιμη μόλυνση.
Παράλληλα με τους ελέγχους των στελεχών του δήμου, χθες πραγματοποίησαν αυτοψίες η Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας και κλιμάκιο του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών). Συγκεκριμένα, έγιναν υδροληψίες για εργαστηριακός έλεγχος και τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.
Επίσης, κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης αποφασίστηκε η αντιρρυπαντική εταιρεία που έχει κάνει σύμβαση με τον δήμο για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας να παραμείνει προληπτικά και να μετατοπιστεί το αντιρρυπαντικό φράγμα μέχρι νεωτέρας, λόγω επικείμενης αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων.
ΠΕΝΕΝ: Εξονυχιστικοί έλεγχοι
Τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων σε όλα τα δεξαμενόπλοια που εφοδιάζουν με καύσιμα τα νησιά, καθώς και σε αυτά που τροφοδοτούν με ναυτιλιακά καύσιμα διάφορα μεγάλα πλοία ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση Καλαματιανό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος. Ο επικεφαλής του ναυτεργατικού σωματείου της ΠΕΝΕΝ πρότεινε την απόσυρση των παλαιών γερασμένων και επικίνδυνων, όπως σημείωσε, πλοίων ως ένα ελάχιστο πλαίσιο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Πώς εξελίσσεται η αντιρρυπαντική επιχείρηση
Από άλλο δεξαμενόπλοιο θα συνεχιστεί η παραλαβή των καυσίμων που απαντλούνται από το βυθισμένο πλοίο «Αγ. Ζώνη ΙΙ» νότια της Αταλάντης στον Σαρωνικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες λήγουν σήμερα τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για το δεξαμενόπλοιο που επιχειρούσε έως τώρα στην περιοχή. Το δεξαμενόπλοιο που επιχειρούσε έως τώρα είχε παραλάβει από τις δεξαμενές Νο2, Νο1 και Νο4 του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» πάνω από 1,5 τόνο πετρελαιοειδών.
Χθες τα μέσα που επιχειρούσαν ήταν: 5 απορρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ., 1 ΠΛΣ, 6 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «Ακταία» της EMSA. Επίσης, 1 πλωτός γερανός, 1 Δ/Ξ πλοίο, 6 ρυμουλκά, 2 λάντζες και 2 φουσκωτά σκάφη, τα οποία ελέγχουν την πορεία και την κατάσταση του ποντισμένου φράγματος.
Συνολικά, στην επιχείρηση συνέδραμαν 160 άτομα. Υπενθυμίστηκε επίσης στην ανάδοχο εταιρεία απορρύπανσης η ανάγκη επαύξησης του αριθμού των συμμετεχόντων και των απορρυπαντικών μέσων στις περιοχές Πειραϊκή, «Μαριδάκι» Γλυφάδας και ελεύθερη παραλία Ελληνικού.
* Οι θαλάσσιες περιοχές χωρίς ίχνη ρύπανσης είναι: Σαλαμίνα: Νοτιοανατολική και Ανατολική ακτογραμμή Σαλαμίνας, παραλίες Φλώρα και Βότσαλα. Πέραμα. Ακτή Τζελέπη. Πειραϊκή: Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Αχινός. Παλαιό Φάληρο: Θεατράκι. Βουλιαγμένη. Λαγονήσι.
* Οι θαλάσσιες περιοχές με διάσπαρτα ίχνη ρύπανσης ή ιριδισμούς: Σαλαμίνα: Θεατράκι, κόλπος Σεληνίων. Άλιμος: Ακτή Ήλιου. Ελληνικό: Ελεύθερη Παραλία. Μαρίνα Γλυφάδας 2,3,4. Μικρό και Μεγάλο Καβούρι.
* Οι θαλάσσιες περιοχές με ρύπανση: Σαλαμίνα: Κυνοσούρα, Λημνιώνας. Αγ. Κοσμάς: Όμιλος Αιγυπτιωτών, ΕΛΚΕΘΕ. Ελληνικό: Ιππόκαμπος. Γλυφάδα: Αστέρια (ARC- BALUX).