Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Εντυπωσιακή ήταν τον περασμένο Ιούνιο η ανάκαμψη στα τουριστικά έσοδα για την Ελλάδα, αφού η αύξηση που παρουσίασε έφτασε το 14,2% σε σχέση με πέρσι τον ίδιο μήνα. Παρ’ όλα αυτά, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και βρισκόταν τον περασμένο Ιούνιο μόλις 1,1% πάνω από τα δεδομένα του 2016. Πάντως για τον συγκεκριμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του βαρόμετρου του πρώτου εξαμήνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), η χώρα μας βρίσκεται πάνω από την Ισπανία σε όλους τους δείκτες.
Ειδικότερα, στις αφίξεις η άνοδος για την Ελλάδα είναι 13%, ενώ η Ισπανία εμφανίζει άνοδο διεθνών αφίξεων 11,6%. Στις ταξιδιωτικές εισπράξεις η αύξηση για τη χώρα μας είναι στο 14,2%, ενώ για την Ισπανία είναι 12,5% η οποία σημείωσε άνοδο και στη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη 0,8%. Όσον αφορά άλλους ανταγωνιστές μας, τον ίδιο μήνα, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των αφίξεων στην Τουρκία, κατά 47,6% χωρίς να είναι αντίστοιχα αυξημένα και τα έσοδα (μόλις κατά 19,8%), ενώ η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη εμφανίζει πτώση κατά 18,8% σε σχέση με πέρσι. Μεγάλη άνοδο της τάξης του 35,3% σημειώνει στις αφίξεις τον Ιούνιο και η Κροατία.
Την ίδια ώρα, σε παγκόσμιο επίπεδο στο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με το βαρόμετρο του ΠΟΤ, οι προορισμοί παγκοσμίως υποδέχτηκαν 598 εκατ. διεθνείς τουρίστες το α' εξάμηνο του 2017, περίπου 36 εκατ. περισσότερους από ό,τι την ίδια περίοδο του 2016. Το α' εξάμηνο του 2017 με άνοδο 6% στις διεθνείς αφίξεις, αύξηση πάνω από την τάση των τελευταίων ετών, καθίσταται η πιο δυναμική περίοδος από το 2010. Η ανάπτυξη αποτυπώνεται στην ταυτόχρονη ανάκαμψη πολλών προορισμών που τα προηγούμενα χρόνια κατέγραφαν πτωτική πορεία. Οι περιοχές που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι η Μέση Ανατολή (+9%), η Ευρώπη (+8%) και η Αφρική (+8%), ενώ ακολουθούν η Ασία-Ειρηνικός (+6%) και η Αμερική (+3%). Ας σημειωθεί ότι στο α' εξάμηνο του έτους αντιστοιχούν περίπου το 46% των συνολικών ετήσιων διεθνών αφίξεων, με το β' εξάμηνο να διαρκεί περισσότερο κατά τρεις μέρες, ενώ συμπεριλαμβάνει και τους υψηλής κίνησης (για το βόρειο ημισφαίριο) καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική