Αυστραλία: Απροσδόκητη μείωση της απασχόλησης

Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 07:31

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση εμφάνισε η απασχόληση στην Αυστραλία για πρώτο μήνα, σε σύνολο εννέα μηνών τον Οκτώβριο, καθώς οι βιομηχανίες αύξησαν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Πτωτικά κινήθηκε το νόμισμα της χώρας.

Η απασχόληση υποχώρησε κατά 32.000 θέσεις, μετά την αύξηση κατά 30.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 4,6%, από 4,8%, καθώς λιγότεροι άνθρωποι έψαξαν για εργασία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ.

Η χειρότερη ξηρασία που πλήττει τη χώρας και η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, ενδέχεται να περιορίσουν την ανάπτυξη της πέμπτης σε μέγεθος οικονομίας της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, μειώνοντας παράλληλα την απασχόληση. Ωστόσο ο δείκτης ανεργίας βρίσκεται ακόμη στα χαμηλότερα επίπεδα 30 ετών. Χθες, η Reserve Bank of Australia αύξησε τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 76,67 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:10 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 77,05 σεντς που ήταν ακριβώς πριν από την ανακοίνωση για την απασχόληση. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, υποχώρησε 3 μονάδες βάσης, στο 5,59%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατά 48.000 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Η μερική απασχόληση σημείωσε άνοδο κατά 16.600 θέσεις. Περίπου 10,3 εκατ. των 20,7 εκατ. ανθρώπων που ζουν στην Αυστραλία, εργάζονται.

Η χειρότερη ξηρασία σε έναν αιώνα που πλήττει τη χώρα, ενδέχεται να συρρικνώσει την οικονομική ανάπτυξη κατά 0,7% το δωδεκάμηνο έως τις 30 Ιουνίου του 2007, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα. Τον Μάϊο η κυβέρνηση προέβλεπε ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα έχει την τρέχουσα χρήση ρυθμό 3,25%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Αυστραλίας το τρίτο τρίμηνο ήταν 3,9%, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των φρούτων και των λαχανικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα