Lafarge: 32% η αύξηση των κερδών το τρίμηνο

Από τις υψηλότερες τιμές τσιμέντου και τις εξαγορές στις ΗΠΑ
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 09:28

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 32%, μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις, εμφάνισαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας υλικών κτιρίων στον κόσμο, Lafarge SA, μετά την αύξηση των τιμών τσιμέντου και την εξαγορά της μειοψηφίας του σκέλους της στη Βόρειο Αμερική.

Τα καθαρά κέρδη της γαλλικής εταιρείας αναρριχήθηκαν στα 548 εκατ. ευρώ (700 εκατ. δολ.) ή 3,14 ευρώ ανά μετοχή από 414 εκατ. ευρώ ή 2,41 ευρώ ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη της Lafarge θα διαμορφωθούν στα 499 εκατ. ευρώ. Αύξηση 12% σημείωσαν οι πωλήσεις της εταιρείας, φθάνοντας στα 5,1 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της Lafarge, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 56%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 18,8 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της Holcim Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας του κλάδου παγκοσμίως, σημείωσαν άνοδο 32%. Χθες, η ελβετική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν 32%.

Η Lafarge, κατέστη η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο το 2001, όταν εξαγόρασε τη βρετανική Blue Circle Industries Plc. Επίσης προμηθεύει την αγορά με σκυρόδεμα, άμμο, χαλίκι, γύψο και κεραμίδια.

Η Lafarge, η Holcim και η Cemex SA του Μεξικό, αγωνίζονται να επεκταθούν παγκοσμίως, μέσω εξαγορών για να αυξήσουν τα έσοδά τους, να εξασφαλίσουν τις πρώτες ύλες και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας, μετά την σημαντική άνοδο των δαπανών για ενέργεια. Στις 27 Οκτωβρίου η Cemex έκανε επιθετική προσφορά 11,7 δισ. δολ. για την εξαγορά της Rinker Group Ltd. της Αυστραλίας, η οποία θα μπορούσε να καταστεί η μεγαλύτερη παρά ποτέ στον κλάδο των υλικών κατασκευής κτιρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα