Κοινή διακήρυξη για ενδυνάμωση της ενεργειακής συνεργασίας με Ιταλία

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 18:11
UPD:18:20
Eurokinissi/EUROKINISSI

\

Στην ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στη Μεσόγειο συμφώνησαν με Κοινή Διακήρυξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο Ιταλός υπουργός, Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, στο πλαίσιο της 1ης διμερούς Διακυβερνητικής Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ιταλού ομολόγου του Πάολο Τζεντιλόνι.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την αναγκαιότητα νέων επενδύσεων, με στόχο να ενισχυθεί η σύνδεση των δύο εθνικών ηλεκτρικών συστημάτων, στο πλαίσιο που θέτει η μετάβαση στην ευρωπαϊκή ενοποιημένη αγορά. Επίσης, συζητήθηκε η εξέλιξη των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στον τομέα του φυσικού αερίου που εμπλέκουν τις δύο χώρες και ειδικότερα η προώθηση των αγωγών, TAP, EastMed και IGB, καθώς και η προοπτική μιας νέας όδευσης ρωσικού φυσικού αερίου, σε συνάρτηση με την πιθανή κατασκευή του Nord Stream II. Επιπλέον, τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου οι ευρύτερες δυνατότητες επενδύσεων που διανοίγονται στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα.

Κοινός στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι οι τελικοί χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και βιώσιμη ενέργεια.  Άμεσες προτεραιότητες αυτής της συνεργασίας, υπό την ομπρέλα της Ενεργειακής Ένωσης και των δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι, η μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά, η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, η αύξηση της ρευστότητας των ηλεκτρικών αγορών, η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων και των ενεργειακών υποδομών.

Η Κοινή Διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο Υπουργοί έχει ως κεντρικά σημεία:

  • Την υποστήριξη της Ελλάδας ως μιας ολοκληρωμένης πύλης εισόδου στη Δυτική Ευρώπη, μέσω της Ιταλίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για νέες πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου (Αζερμπαϊτζάν, Κύπρος, Ισραήλ).
  • Την ανάπτυξη μιας νέας διαφοροποιημένης όδευσης για μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού IGI Ποσειδών και των επεκτάσεων των Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας και της Ιταλίας.
  • Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ιταλικών και ελληνικών Διαχειριστών των Εθνικών Δικτύων Φυσικού Αερίου και των Χρηματιστηρίων Ενέργειας.
  • Την ανάπτυξη υποδομών Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) και μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) για κίνηση αυτοκινήτων και πλοίων.
  • Την υιοθέτηση ενός συντονισμένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιστάθμιση των κινδύνων από ενδεχόμενη διακοπή στον εφοδιασμό φυσικού αερίου.
  • Την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου, με αντίστροφη ροή.
  • Την ενθάρρυνση της διμερούς συνεργασίας όλων των συμμετεχόντων της ενεργειακής αγοράς, συμπεριλαμβανομένων και των θεσμικών φορέων.
  • Την προώθηση της διμερούς συνεργασίας για έρευνα και παραγωγή ΑΠΕ.

Στη συνάντηση Σταθάκη-Καλέντα παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα