Με 15 αρμοδιότητες η Επιτροπή Υπερημερίας & Κρίσεων του Χ.Α.

ΕΤΕΚ: Μπορεί να λαμβάνει μέτρα περιορισμού ή αποτροπής κινδύνου σε σχέση με την εκκαθάριση συναλλαγών
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 15:54
UPD:15:54
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η Επιτροπή είναι αρμόδια για την αναπροσαρμογή του ελάχιστου ύψους του Κεφαλαίου Εκκαθάρισης της Αγοράς Αξιών και της Αγοράς Παραγώγων και για την αναπροσαρμογή του Ορίου Ενδοημερήσιας Μεταβολής του Κινδύνου.

Από την έντυπη έκδοση

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

Τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Διαχείρισης Υπερημερίας & Κρίσεων του Χρηματιστηρίου όρισε με απόφασή της η Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου (ΕΤΕΚ). Η Επιτροπή είναι αρμόδια για τη λήψη μέτρων διαχείρισης κινδύνου, δηλαδή μέτρων που συμβάλλουν στον περιορισμό ή την αποτροπή του κινδύνου σε σχέση µε την εκκαθάριση των συναλλαγών και τη λειτουργία του Συστήματος Αξιών και του Συστήματος Παραγώγων.

 Οι 15 κύριες αρμοδιότητες της Επιτροπής που περιγράφονται στην εν λόγω απόφαση είναι οι εξής:

  • Η αναπροσαρμογή του ελάχιστου ύψους του Κεφαλαίου Εκκαθάρισης της Αγοράς Αξιών και της Αγοράς Παραγώγων . 
  • Η αύξηση του Συντελεστή 
  • Η έκτακτη αναπροσαρμογή του ύψους του Κεφαλαίου Εκκαθάρισης της Αγοράς Αξιών και του ύψους του Κεφαλαίου Εκκαθάρισης της Αγοράς Παραγώγων ή και η καταβολή έκτακτων εισφορών από τα Εκκαθαριστικά Μέλη ιδίως στις περιπτώσεις ενεργοποίησης του Κεφαλαίου Εκκαθάρισης της Αγοράς Αξιών ή του Κεφαλαίου Εκκαθάρισης της Αγοράς Παραγώγων, διαγραφής Εκκαθαριστικού Μέλους, αναπροσαρμογής μερίδας συνεπεία εταιρικών ή άλλων γεγονότων των Εκκαθαριστικών Μελών, διαπίστωσης μη επάρκειας των διαθέσιμων πόρων βάσει ελέγχων ή συνδρομής εκτάκτων λόγων χάριν προστασίας της αγοράς ιδίως λόγω ακραίων μεταβολών των τιμών και εν γένει μεγεθών της αγοράς.
  • Η αναπροσαρμογή, σε τακτική ή έκτακτη βάση, των Παραμέτρων υπολογισμού Περιθωρίου Ασφάλισης και κατανάλωσης Πιστωτικών Ορίων ή η αύξηση των απαιτήσεων Περιθωρίου Ασφάλισης, τόσο για το σύνολο των Λογαριασμών Εκκαθάρισης όσο και για μεμονωμένους Λογαριασμούς, και ο ορισμός προθεσμίας για την κάλυψη αυτών, συνεκτιμώντας ιδίως τους τυχόν επερχόμενους κινδύνους 
    Για τον σκοπό αυτό λαμβάνονται υπόψη μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα του απολογιστικού ελέγχου περιθωρίου ασφάλισης και της ανάλυσης ευαισθησίας του μοντέλου υπολογισμού περιθωρίου ασφάλισης που διενεργεί η ΕΤΕΚ σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. και τις διαδικασίες της. Οι αναπροσαρμογές συντελεστών για τα προϊόντα δανεισμού τίτλων συνεπεία εταιρικών πράξεων, καθώς και η αναπροσαρμογή της παραμέτρου «κεντρική μεταβλητότητα» για τα δικαιώματα και των συντελεστών κινδύνου για τους τίτλου παραστατικούς δικαιωμάτων προς κτήση κινητών αξιών, θα διενεργούνται από το αρμόδιο Τμήμα σύμφωνα με τις μεθοδολογίες και τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΤΕΚ.
  • Η αναπροσαρμογή του Ορίου Ενδοημερήσιας Μεταβολής του Κινδύνου και του Ορίου Αποκατάστασης Ενδοημερήσιας Μεταβολής του Κινδύνου.
  • Η αναπροσαρμογή, σε τακτική ή έκτακτη βάση, των τιμών των Συντελεστών Αποκοπής Ασφαλειών. Για τον σκοπό αυτό λαμβάνονται υπόψη μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα του απολογιστικού ελέγχου της επάρκειας των συντελεστών αποκοπής που διενεργεί η ΕΤΕΚ. σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. και τις διαδικασίες της όπως επίσης και ο έλεγχος της αποκομμένης αξίας των δεσμευμένων Ασφαλειών ανά Λογαριασμό Εκκαθάρισης προς τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 3μήνου της κινητής αξίας σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα ρευστοποίησής της.
  • Η αναπροσαρμογή του ορίου που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ρευστότητας μετοχής ή ΔΑΚ που αποτελεί αποδεκτή ασφάλεια σε σχέση με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 3μήνου, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΕΚ. Η αναπροσαρμογή της λίστας αποδεκτών ενεχύρων σε εφαρμογή του σχετικού ορίου και ο καθορισμός της προθεσμίας εφαρμογής της θα πραγματοποιείται από το αρμόδιο Τμήμα σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΤ.ΕΚ.
  • Η λήψη απόφασης σχετικά με την επιβολή αντικατάστασης ασφαλειών ως συνέπεια του ελέγχου της αποκομμένης αξίας των δεσμευμένων Ασφαλειών ανά Λογαριασμό Εκκαθάρισης προς τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 3μήνου της κινητής αξίας σε σχέση με το χρονικό ορίζοντα ρευστοποίησής της σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ.
  • Η αναπροσαρμογή των τιμών των Ορίων Συγκέντρωσης Ασφαλειών και η εφαρμογή τους.
  • Η επιβολή ή αναπροσαρμογή των Ορίων Θέσης. 
  • Η απόφαση για παροχή από Εκκαθαριστικό Μέλος πρόσθετων στοιχείων που θα επιτρέψουν τη διαπίστωση, τον έλεγχο και τη διαχείριση συναφών συγκεντρώσεων κινδύνου. 
  • Η διεξαγωγή εναλλακτικών διαδικασιών κατάθεσης ασφαλειών ως και εκπλήρωσης υποχρεώσεων διακανονισμού των συναλλαγών, ιδίως όταν συντρέχουν λόγοι αδυναμίας γνωστοποίησης στοιχείων και εν γένει τεχνικών δυσλειτουργιών ή άλλων καταστάσεων αδυναμίας ή αφερεγγυότητας στις συμμετέχουσες στην εκκαθάριση τράπεζες, η λήψη των πάσης φύσεως αναγκαίων κατά περίπτωση μέτρων σε εξαιρετικές περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως ενδεικτικά στις περιπτώσεις έντονης μεταβολής των τιμών ή άλλων συναλλακτικών συνθηκών στην αγορά, ουσιωδών τεχνικών προβλημάτων, αδυναμίας γνωστοποίησης στοιχείων από τις τράπεζες ή άλλους συμμετέχοντες στον διακανονισμό, διατάραξης της ομαλής λειτουργίας της αγοράς ή αναστολής λειτουργίας της υποκείμενης αγοράς ή εφόσον συντρέχει άλλος σπουδαίος λόγος που αυξάνει τον κίνδυνο στις συναλλαγές, όπου συντρέχει περίπτωση ανάλογα µε το Σύστημα.
  • Η διεξαγωγή της εκκαθάρισης των συναλλαγών µε άλλες εναλλακτικές μεθόδους ιδίως όταν συντρέχουν λόγοι δυσλειτουργίας του Συστήματος.
  • Ο έλεγχος της εφαρμογής των όρων ένταξης νέων προϊόντων δανεισμού τίτλων στο Μηχανισμό Δανεισμού Τίτλων του Χ.Α.
  • Η λήψη κάθε άλλου μέτρου που κρίνεται αναγκαίο, ανάλογα µε τις περιστάσεις και τις συνθήκες της αγοράς, για την προστασία των Συστημάτων από πιστωτικούς και άλλους εγγενείς κινδύνους.

 Η Επιτροπή είναι επίσης αρμόδια για τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου προς αντιμετώπιση υπερημερίας Μέλους (Εκκαθαριστικού Μέλους ή Μέλους της ΕΤΕΚ), ιδίως όταν αυτή οφείλεται σε οριστική του αδυναμία και συνεπάγεται το κλείσιμο των Ανοιχτών Θέσεων σε σχέση και µε µη ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Τέτοια μέτρα συνιστά ιδίως η λήψη απόφασης για την κατάρτιση συναλλαγών κάλυψης ή την εκποίηση ασφαλειών επί κινητών αξιών κατ’ εντολή της ΕΤΕΚ µε σκοπό την κάλυψη των εκκρεμοτήτων στον διακανονισμό που προκύπτουν ως συνέπεια της υπερημερίας. Με την ίδια απόφαση επιλέγονται επίσης ένα ή και περισσότερα μέλη της αγοράς, ανάλογα µε την περίπτωση της υπερημερίας και την έκτασή της στην αγορά, για την κατάρτιση των σχετικών συναλλαγών κάλυψης ή εκποίησης ασφαλειών επί κινητών αξιών. Ο ειδικότερος τρόπος επιλογής καθορίζεται με την απόφαση που εκδίδει η Επιτροπή σε περίπτωση υπερημερίας για την αντιμετώπισή της. 
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ



Σχολιασμένα