Market Beat: Διατηρείται η διάθεση για επιφύλαξη έναντι των ελληνικών μετοχών  

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 09:56
UPD:09:57
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η αγορά της Αθήνας τις μέρες μιας σοβαρών διαστάσεων ανοδικής αντίδρασης στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά κινείται βασανιστικά ανοδικά, αφού απομακρύνεται πολύ αργά από το χαμηλό μιας διόρθωσης, που ξεκίνησε, μετά την κορύφωση του ΓΔ στις 860 μονάδες. Ο μέσος όρος έφθασε τις 800 μονάδες και κατάφερε να κερδίσει από τα χαμηλά μόλις δέκα μονάδες, όταν στη Νέα Υόρκη, το ράλι ανακούφισης μετά την εκτόξευση της έντασης στην Κορεατική χερσόνησο, οι βασικοί δείκτες γράφουν νεότερα υψηλά βίου. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην Αθήνα πάλι σεμνά την Τρίτη, οι τιμές σκαρφάλωσαν ψηλότερα, τόσο ώστε να κατοχυρώσει ο ΓΔ κλείσιμο πάνω από τις 810 μονάδες. Οι εγχώριοι αναλυτές έδειξαν να αντιλαμβάνονται τη βάση επί της οποίας διαμορφώνεται η διάθεση για ρίσκο των ισχυρών θεσμικών. Είμαστε για τα καλά κάτω από τον αστερισμό της τρίτης αξιολόγησης. Αλλά εκτός από αυτή είναι σαφές πως οι θεσμικοί γνωρίζοντας τις δυνατότητες και τις «αδυναμίες» των ομοίων και αντιπάλων τους στις συναλλαγές, φροντίζουν να παρακολουθούν και να διαμορφώνουν, όπου μπορούν, τα δεδομένα που ικανοποιούν συγκεκριμένες «απαιτήσεις» από την τεχνική ανάλυση. Η Τετάρτη ήταν άλλη μια μέρα που οι δημοπρασίες, και τα πολεμοφόδια που κράτησαν για το τέλος οι θεσμικοί που τους θα τους βόλευε η πτώση, άλλαξαν την εικόνα στο φινάλε δραστικά.

Οι εγχώριοι παράγοντες εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συμμετοχή των θεσμικών στη συνέχεια καθώς η γενικότερη εικόνα της Αγοράς, δεν μπορεί να προσελκύσει νέα κεφάλαια, ή να βάλει σε προβληματισμό όσους παραμένουν εκτός με αυξημένη ρευστότητα. Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, τo επιτόκιο ήταν αμετάβλητο στο 1,91%, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δημοπρασίες που συνεχώς μειωνόταν.

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι συναλλαγές για όσους υποχρεώνονται να τις παρακολουθούν συστηματικά δεν είναι καλή. Μια μέρα άνοδο και μια πτώση και πάντα, αν αναζητηθούν οι πιθανοί συνδυασμοί, προκύπτει μηδενικό αποτέλεσμα σε δεικτοβαρείς μετοχές από τα μέσα του Αυγούστου. Γιατί δεν υπάρχει λόγος υποχώρησης των κεφαλαιοποιήσεών τους και οι θεσμικοί, το έχουνε ρίξει στην κυκλικότητα  των πιέσεων και του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Με την τρίτη αξιολόγηση ανοικτή και την εμπειρία του βασανιστικού δρόμου προς την ολοκλήρωσή της κανένας δεν βιάζεται να προεξοφλήσει κάτι που θα περάσει από… σαράντα κύματα. Αλλά η αναμονή, μάλλον, σκοτώνει το ενδιαφέρον.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΑΤΤ και ΜΥΤΙΛ δεν απόκτησαν ούτε στιγμή αρνητικό πρόσημο. Δεν είδαν θετικό σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΧΑΕ, ΓΡΙΒ, και ΛΑΜΔΑ. Από τις επεμβάσεις στη διάρκεια των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΒΙΟ, ΔΕΗ και ΕΕΕ και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ.

Ένα επικοινωνιακό παιχνίδι βαρέων βαρών, κρατά σε επιφυλακή τους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα. Παρέμειναν επιφυλακτικοί απέναντι σε μια έκρηξη των εντάσεων ανά πάσα στιγμή στην κορεατική χερσόνησο, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, να λέει την Τρίτη, ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα αυτή την εβδομάδα ήταν ένα «πολύ μικρό βήμα» και «τίποτα σε σχέση με αυτό που τελικά θα πρέπει να συμβεί» για την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Συνεπώς η αγορά της Αθήνας εκτός των άλλων είναι ευάλωτη σε μια πιθανή επάνοδο του επενδυτικού πανικού στις διεθνείς αγορές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ  

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street. Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην επερχόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, στην τιμή της μετοχής της Apple και στην διατήρηση της έντασης στην σχέση της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 22.158,18 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,07% στις 2.498,37 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,09% στις 6.460,19 μονάδες και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+1,6%) και DowDuPont (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-1,2%) και Apple (-0,9%).

O πρόεδρος Τραμπ προέτρεψε το Κογκρέσο να κινηθεί γρήγορα για την φορολογική μεταρρύθμιση καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter «Το μεγαλύτερο πακέτο μείωσης φόρων και φορολογικής μεταρρύθμισης στην ιστορία της χώρας σύντομα θα ξεκινήσει. Κινήσου γρήγορα Κογκρέσο!»

Στο μεταξύ, σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε και σήμερα η μετοχή της Apple (-0,9%)καθώς προβληματίζει τους επενδυτές η καθυστερημένη έναρξη των παραγγελιών για το νέο κινητό.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1882 δολ. από 1,1966 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα για τρίτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,4% στα 1.328 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σκαρφάλωσε δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,19%.

ΕΥΡΩΠΗ

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αγορές του  ευρώ με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά στοιχεία και στις εταιρικές ειδήσεις. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,02% στις 381,34 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,28% στις 7.379,70 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,23% στις 12.553,57 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 5.217,59 μονάδες. Τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, παρακολούθησαν συντονισμένα και ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,34% ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έμεινε αμετάβλητος στις 22.233 μονάδες.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο αν και συρρικνώθηκε στο μπλοκ των 28, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Σε ετήσια βάση, η παραγωγή στην ευρωζώνη κατέγραψε άνοδο 3,2%, ενώ αυξήθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 3,1%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των εργαζομένων ενισχύθηκε κατά 0,4% στην Ευρωζώνη, αλλά και στο Μπλοκ των 28, αφού 235,4 εκατ. άνθρωποι είχαν εργασία το δεύτερο τρίμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στα 155,6 εκατομμύρια.

ΧΑ

Με μικρότερο τζίρο μικρή πτώση με οδηγό τις Τράπεζες

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική. Κλιμακούμενα ανοδική από την έναρξη που έγινε με οριακό χάσμα ως τις 15:55. Αλλά μετά το μέγιστο μέρας στις 814,94, από 811,76 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, ήρθε  ένα κύμα ρευστοποιήσεων ως και τις δημοπρασίες που αναίρεσε όλα τα κέρδη. Την πορεία καθόρισαν αποφασιστικά οι Τράπεζες. Το άνοιγμα στις 810,83 μονάδες αντιστοιχούσε σε χάσμα +0,01% αλλά είχαμε την εγγραφή του ελάχιστου στις 809,22 από 806,47 μονάδες στις 10:45.

Οι ρυθμοί συναλλαγών και οι όγκοι ήταν ίδιοι συγκριτικά με της Τρίτης και η τελική εικόνα επιδεινώθηκε όταν εισήλθαν στις συναλλαγές οι διαχειριστές από τις ΗΠΑ, προφανώς γιατί οι μεταβολές των βασικών δεικτών στη Wall Street δεν επηρέασαν τη διάθεσή τους. Αφού είχαν ξεκινήσει επίπεδα και ο Dow συνέχισε έτσι με μεταβολές γύρω στο -0,02% ως -0,04%.

Το ενδιαφέρον για ρευστοποιήσεις στα blue chip, που ακροβατούσαν στο πρώτο μέρος, εντάθηκε προς το τέλος, με σημαντικές απώλειες για την ΤΙΤΚ -4,02%, την ΟΠΑΠ -1,73% και την ΕΥΡΩΒ -1,33%. Τα υπόλοιπα πτωτικά είχαν απώλειες από -0,1% ως το -0,95% και ήταν ΠΕΙΡ -0,95%, ΕΧΑΕ -0,79%, ΟΤΕ -0,75%, ΛΑΜΔΑ -0,61%, ΕΛΠΕ -0,52%, ΑΡΑΙΓ -0,49%, και ΓΡΙΒ -0,11%.

Στο ΧΑ είχαμε καθαρή συσσώρευση με πλάγιο τρόπο, καθώς η άνοδος των τιμών συνάντησε οροφή και γύρισε έντονα κάτω, όπως στο πρώτο τέταρτο της διαπραγμάτευσης.  Το ελάχιστο μέρας ήταν περισσότερο από 3 μονάδες ψηλότερα από το χθεσινό. Στο τελευταίο λεπτό ο ΓΔ σταμάτησε στις 810,84 για να κλείσει στις 809,98 μετά από βουτιά στις δημοπρασίες.

Το μέγιστο σημειώθηκε στις 15:55 και η τιμή κλεισίματος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων παρά για σχηματισμό αρνητικών διαθέσεων. Υπήρξε μέσα στη μέρα ανοδικό ξεπέρασμα των 814 μονάδων και η κίνηση έδειξε απουσία του μίζερου κλίματος. Αλλά όταν φάνηκε η αδυναμία υπέρβασης του επιπέδου των 815, τα κύματα εντολών πώλησης ανέβασαν την προσφορά και ανάγκασαν τους βασικούς δείκτες σε πτωτική κίνηση σχεδόν κατακόρυφη. Στις δημοπρασίες υπήρξε επιπλέον πίεση των δεικτών και είχε άμεση σχέση με τις Τράπεζες με τον δείκτη τους σε νέο ελάχιστο μέρας και κλείσιμο εκεί.

Ήταν μια σύνοδος με ίδιο εύρος (5,7 μονάδες) σε σχέση με τις 5,3  μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που πέρασε στα 54,900 δις ευρώ. 

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο 0,00% από +0,50%, την ΕΤΕ στο 0,00% από +1,85%, ΕΥΡΩΒ -1,57% από +2,47% και η ΠΕΙΡ -0,95% από +2,94%. Η αγορά σήμερα δεν χρειάστηκε να αμυνθεί στην κυριαρχία των πωλητών, παρά μόνο στο τέλος και δεν το έκανε αυτή τη φορά με επιτυχία ως τις 17:20. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip κερδίζοντας +0,51% από -0,64% από -0,23% από -2,58% την προηγούμενη.                              

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 9) και πέντε ΑΔΜΗΕ, ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΤΕ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 15 από 20 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 5 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 19 από 15 ήταν πτωτικές. Στα 49,867 από 52,543 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 19,89 από 9,46 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ενισχύθηκε δραστικά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 39,89% από 18,01% του συνολικού τζίρου. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,09% και έφθασε στις 809,98 από 810,75 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2131,93 από 2134,96 με μεταβολή -0,14%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν δραστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,867 από 52,543 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,795 από 19,604 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 26άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 42,471 από 31,040 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,851 από 1,048 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 48,554 από 41,242 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 55 από 46 των καθοδικών σε 38 από 49 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 22 από 23. 

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στη σύνοδο της Τετάρτης 13/9, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, μικτή πορεία. Το ελάχιστο στις 2130,23 μονάδες ήρθε στο πρώτο τέταρτο. Από τις 13:30 ως τις 15:55 κινήθηκε κλιμακούμενα ανοδικά σημειώνοντας μέγιστο στις 2147,06. Έκτοτε και ως το πέρας των δημοπρασιών απέκτησε πτωτική τροχιά. Το κλείσιμο έγινε στις 2131,93 μονάδες, με μεταβολή -0,14%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 44,626 εκατ. ευρώ.                                                                                                            

Για τη σειρά Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 1890 συμβολαίων. Με εκκαθάριση στις 2141,25 μονάδες, οι δε ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 1216. Διακινήθηκαν επίσης 1693 ΣΜΕ για τη σειρά Οκτωβρίου με ανώτερο στις 2147,00 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2128,75 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 3572. Η εκκαθάριση της σειράς που θα γίνει σύντομα κυρίαρχη ορίστηκε στις 2141,00 μονάδες.

Ο Πέτρος Στεριώτης παρατηρούσε για τον ΓΔ:

«Στα θετικά για το Γενικό Δείκτη το γεγονός ότι "σεβάστηκε" (μέχρι τώρα) την ψυχολογική και τεχνική στήριξη των 800 μονάδων και μάλιστα με το rebound από αυτό το επίπεδο να είναι άμεσο. Οι ανοδικοί στόχοι οριοθετούνται στις 839, 845 και 860 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, εφιστούμε την προσοχή των επενδυτών στο επίπεδο των 800 μονάδων, που αν χαθεί, θα ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" με κατεύθυνση την ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα ετήσια χαμηλά του 2016 και του 2017 και η οποία περνά από την περιοχή των 730 μονάδων. Στα τρέχοντα επίπεδα της Αγοράς βρίσκεται ο απλός ΚΜΟ (100 ημερών), που τώρα δίνει "ουδέτερο" σήμα.

Ο δημοφιλής εκθετικός 30 ημερών (δείκτης βραχυπρόθεσμης τάσης) βρίσκεται στις 820 μονάδες και με βάση την τεχνική ανάλυση, θα δώσει αγοραστικό σήμα μόνο αν ξεπεραστεί εκ νέου».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec

Με το Γερμανικό Χρηματιστήριο να έχει, πιθανότατα, προεξοφλήσει την εκλογική νίκη της Άνγκελα Μέρκελ, στις Γερμανικές Εθνικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ο DAX κινείται σταθερά προς τα ιστορικά υψηλά του.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, πιθανότατα δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής κατεύθυνσης της Ευρωζώνης, σε ζητήματα όπως το Ελληνικό. Ακόμη εντυπωσιακότερο το ράλι στη Νέα Υόρκη, που παρά τα όσα αναφέρουν οι διεθνείς αναλυτές περί Βορειοκορεάτικου ρίσκου, πολιτικής Τραμπ, τυφώνων κ.λ.π., δεν εμφανίζει διαθέσεις υποχώρησης.

Σε ότι αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών των πρώτων δύο εβδομάδων του Σεπτεμβρίου θυμίζουν… Αύγουστο. Επόμενοι εγχώριοι καταλύτες είναι (όπως συνήθως τα τελευταία χρόνια) η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, ταυτόχρονα με (εδώ υπάρχει ομολογουμένως κάποια πρόοδος) την προοπτική "εξόδου" στις Αγορές.

Οι χαμηλοί τζίροι εξ’ ορισμού περιορίζουν την ελκυστικότητα μιας Μετοχικής Αγοράς, καθώς όχι μόνο είναι δυσκολότερο για τους Θεσμικούς επενδυτές να "κτίσουν" θέσεις αξιόλογου μεγέθους σε αυτήν (αφού αν βιαστούν να το κάνουν θα συμπαρασύρουν τις τιμές κτήσης υψηλότερα), αλλά επίσης κάνουν τις φάσεις της διόρθωσης βιαιότερες, καθώς απουσιάζει η "ζήτηση" που θα προσφέρει στηρίγματα στις τιμές.

Στα θετικά για το Γενικό Δείκτη το γεγονός ότι "σεβάστηκε" (μέχρι τώρα) την ψυχολογική και τεχνική στήριξη των 800 μονάδων και μάλιστα με το rebound από αυτό το επίπεδο να είναι άμεσο. Προφανώς και η κίνηση του ΓΔ πέριξ του χαμηλού τριμήνου δεν αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σήμα για όσους βασίζονται σε γραφήματα τιμών μικρότερου ορίζοντα, αλλά εκτιμάται ότι η μορφή αλλά και η χαμηλή δυναμική της υποχώρησης, από το υψηλό των 860 μονάδων, μετά και από το πολύμηνο ράλι που προηγήθηκε, μάλλον συνηγορούν υπέρ του σεναρίου ότι κινούμεθα εντός φυσιολογικής διόρθωσης στα πλαίσια της ανοδικής τάσης.

Άλλωστε η μεταβλητότητα παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, χωρίς να παραπέμπει (προς το παρόν τουλάχιστον) σε μαζικό "ξεφόρτωμα" τίτλων. Αντίστοιχες φάσεις συσσώρευσης της Αγοράς, στις περισσότερες των περιπτώσεων, προαναγγέλλουν συνέχιση της κυρίαρχης τάσης, χωρίς, βέβαια, να μπορεί να αποκλειστεί τίποτα στο απρόβλεπτο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο σε περίπτωση περιδίνησης των Ξένων Αγορών, αναμένεται να φανεί ιδιαίτερα "ευαίσθητο".

Οι ανοδικοί στόχοι οριοθετούνται στις 839, 845 και 860 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, εφιστούμε την προσοχή των επενδυτών στο επίπεδο των 800 μονάδων, που αν χαθεί, θα ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" με κατεύθυνση την ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα ετήσια χαμηλά του 2016 και του 2017 και η οποία περνά από την περιοχή των 730 μονάδων. Στα τρέχοντα επίπεδα της Αγοράς βρίσκεται ο απλός ΚΜΟ (100 ημερών), που τώρα δίνει "ουδέτερο" σήμα.

Ο δημοφιλής εκθετικός 30 ημερών (δείκτης βραχυπρόθεσμης τάσης) βρίσκεται στις 820 μονάδες και με βάση την τεχνική ανάλυση, θα δώσει αγοραστικό σήμα μόνο αν ξεπεραστεί εκ νέου.

Για πιο "γερά νεύρα", ο Τραπεζικός δείκτης, έχει χάσει τις 1000 μονάδες και πέφτει με συγκριτικά χαμηλότερους όγκους σε επίπεδα τιμών, από τα οποία το Μάιο και τον Ιούνιο χρειάστηκε σημαντικά υψηλότερες συναλλαγές για να "σκαρφαλώσει".

Με απλούστερα λόγια, τους τελευταίους μήνες οι πωλητές κινούν την Αγορά κατά το δοκούν, με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με τους αγοραστές. Το μεγάλο "στοίχημα" των συμμετεχόντων στον Τραπεζικό κλάδο παραμένει με ποιο τρόπο (ανακοινώσεις) θα καταφέρει αυτός να καλύψει την υποαπόδοσή του σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη.

Με το δεδομένο ότι ο "high-beta" και πολύπαθος Τραπεζικός κλάδος αποτελούν αξιόπιστο μετρητή της επενδυτικής διάθεσης στη Λεωφόρο Αθηνών, το κλίμα δε φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξο.

Κλείνοντας με τις αποδόσεις του Ελληνικού δεκαετούς, η κίνησή τους κάτω από το 5,50% και σε μικρό εύρος, χωρίς δυναμική καταγραφής νέων πολυετών χαμηλών, απεικονίζει τη στάση αναμονής των ομολογιακών χαρτοφυλακίων και προφανώς την εξομάλυνση των σχέσεων με τους Δανειστές και τον έλεγχο του πολιτικού ρίσκου.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα σε  βάθος 10 ετών σήμερα Πέμπτη, μετά από μια δέσμη στοιχείων της κινεζικής οικονομίας που ήταν σε μεγάλο βαθμό ασθενέστερα από τα αναμενόμενα από τις αγορές, ενώ το δολάριο παρέμεινε σταθερό πριν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι Spreadbetters αναμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ξεκινήσουν ελαφρώς υψηλότερα προβλέποντας ότι ο δείκτης FTSE θα ανοίξει πάνω +0,1%, ενώ ο γερμανικός DAX και ο CAC της Γαλλίας θα ανοίξουν κατά -0,15% χαμηλότερα.

Οι επενδύσεις σταθερού ενεργητικού της Κίνας, η παραγωγή των εργοστασίων και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λιγότερο από ό, τι αναμενόταν, ενισχύοντας τις απόψεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αρχίζει σταδιακά να χάνει την ισχύ της ενόψει του αυξανόμενου κόστους δανεισμού.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,1% μετά την άνοδο του στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2007 την προηγούμενη μέρα. Οι μετοχές της Κίνας βυθίστηκαν στο κόκκινο μετά τα δεδομένα, εγκαταλείποντας τα μέτρια αρχικά τους κέρδη.

Ο Nikkei .N225 της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,2%, καθώς το γιέν εξασθένησε. Η αντίδραση, στις αναφορές βορειοκορεατικών απειλών να "βυθιστεί" η Ιαπωνία, ήταν μέχρι τώρα περιορισμένη.

Οι μετοχές της Αυστραλίας έχασαν 0,1%, ενώ ο KOSPI της Νότιας Κορέας ήταν επίπεδος.

Η Wall Street έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα την Τετάρτη, με κέρδη στις εταιρίες καταναλωτικών αγαθών και τις μετοχές στον τομέα της ενέργειας, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση ζημιών από την βαρέων βαρών Apple Inc στον κλάδο της τεχνολογίας.

Το δολάριο ήταν ψηλά, ανυψώθηκε, καθώς οι αποδόσεις του αμερικανικού ομολόγου αναρριχήθηκαν σε υψηλά επίπεδα 2-1 / 2 εβδομάδων από μια συνεχή βελτίωση του ευρύτερου φρονήματος των επενδυτών.

Αλλά η διαπραγμάτευση ήταν υποτονική δεδομένου ότι οι έμποροι αναμενόταν τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ αργότερα στην ημέρα για να δουν εάν θα αλλάξει την αντίληψη για την κυριαρχία του υποτονικού πληθωρισμού και άρα της βραδείας σύσφιξης των πιστώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει πάλι τα επιτόκια το 2017 έχουν εξαντληθεί καθώς οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν επίμονα αδύναμες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα