Προτάσεις επιμήκυνσης του εργασιακού βίου

Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 16:18

Την πρότασή του για παράταση του εργασιακού βίου και μετά το 65ο έτος και για περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, επανέλαβε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Νίκος Αναλυτής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα με θέμα «Καινοτόμες προσεγγίσεις εφαρμογών κοινωνικού διαλόγου - Η περίπτωση της διαχείρισης της ενεργού γήρανσης».

Προτάσεις και κίνητρα για την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας εντός των ισχυόντων ανώτατων ορίων, κατέθεσε και ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης. Ο κ. Τσουτσοπλίδης μίλησε για ένα σύστημα κινήτρων-αντικινήτρων προς ασφαλισμένους 55-65 χρονών που θεμελιώνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, το οποίο θα οδηγεί σε ένα σύστημα μερικής συνταξιοδότησης - μερικής απασχόλησης. Το σύστημα αυτό θα αποδίδει μια αναλογία σύνταξης-μισθού και μειωμένων εισφορών που θα επιφέρει στον ασφαλισμένο αυξημένο εισόδημα, όπως έχει επιτευχθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα τη Δανία.

Όπως σημείωσε, «προκειμένου να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το θέμα της πρόωρης αποχώρησης από την εργασία, πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και κυρίως τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας για να αλλάξει η νοοτροπία και η επικρατούσα αντίληψη για την πρόωρη συνταξιοδότηση».

«Η πρόωρη συνταξιοδότηση είναι έκτακτη και αποσπασματική λύση ανάγκης για κλάδους της οικονομίας που αντιμετωπίζουν κρίση σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και γεωγραφικές περιοχές. Συνεπάγεται μόνιμη απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου και αναπτυξιακού δυναμικού για την οικονομία. Το ερώτημα είναι τι οδηγεί σε αυτή την επιλογή και πως αυτή αναστρέφεται», τόνισε ο κ. Τσουτσοπλίδης και πρόσθεσε:

«Η επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, χωρίς αλλαγή των ορίων ηλικίας και του αναγκαίου χρόνου για την πλήρη συνταξιοδότηση, δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε ένα πλέγμα κινήτρων και άρσης υπαρχόντων αντικινήτρων. Είναι αποτέλεσμα επιλογής και όχι καταναγκασμού. Σε κάθε περίπτωση, στη χώρα μας πρέπει να αναστρέψουμε το κύμα πιέσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση καθώς και να δημιουργήσουμε συνθήκες για οικειοθελή παραμονή μέχρι το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης, αντί να διασκορπίσουμε τις προσπάθειές μας σε μία πολιτική ενεργού γήρανσης μετά το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης».

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι οι απόψεις αυτές δεν φέρνουν τίποτα καινούργιο και κινούνται πάνω σε συνταγές που τα συνδικάτα έχουν ήδη απορρίψει. Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «προσπάθεια εθισμού της κοινωνίας με την ιδέα ότι οι σκληρές λύσεις στο ασφαλιστικό είναι αναπόφευκτες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα