Στο 46,5% του ΑΕΠ τα δηλωθέντα εισοδήματα φυσικών προσώπων

Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 16:47

Ετήσιο εισόδημα 17,8 χιλιάδες ευρώ έχει η μέση οικογένεια φορολογουμένων στην Αθήνα, τα βόρεια, ανατολικά και νότια προάστιά της, ενώ στα δυτικά προάστια, τη ΝΑ Αττική και κατά μήκος της Εθνικής οδού ως τη Χαλκίδα περίπου 15,7 χιλ. ευρώ, και στην υπόλοιπη Αττική περί τις 10,2 χιλ. ευρώ.

Στη συμπρωτεύουσα και τις κύριες εξορυκτικές και ηλεκτροπαραγωγικές περιοχές το σχετικό ποσό ανέρχεται στις 14,1 και 14,7 χιλ. ευρώ αντιστοίχως, ενώ στους βασικούς διακομιστικούς κόμβους της ηπειρωτικής χώρας, του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, καθώς και σε ορισμένα τουριστικά μέρη, το σχετικό ποσό ανέρχεται σε 15,7 χιλ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα μελέτης του ερευνητή του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Πρόδρομου Προδρομίδη με θέμα «Περιφερειακή Ανάλυση του Δηλωθέντος Εισοδήματος στην Ελλάδα», που παρουσιάσθηκε σήμερα.

Από τις πρώτες διαπιστώσεις της μελέτης, που αφορούν στα δηλωθέντα εισοδήματα του 2001, προκύπτει ότι τα δηλωθέντα εισοδηματικά στοιχεία των φυσικών προσώπων ανέρχονται στο 46,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Στην μελέτη επισημαίνεται επίσης ότι σε αντίθεση με τα πενιχρά οριακά εισοδηματικά αποτελέσματα του πρωτογενούς και του τριτογενούς τομέα, τα αντίστοιχα μεγέθη του δευτερογενούς τομέα είναι υψηλά, πράγμα που οφείλεται στον υψηλότερο βαθμό παραγωγικότητας και απολαβών του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα