Στο μικροσκόπιο των κλιμακίων η εφαρμογή του εξωδικαστικού

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 13:26
REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

Στη διάρκεια των επαφών, θα εξεταστεί και η ελληνική πρόταση για την εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών για τις περιπτώσεις οφειλών που κυμαίνονται από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και της κυβέρνησης. Κι αυτό διότι από την εξέλιξη του πλαισίου θα κριθεί εν πολλοίς η μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, αλλά και η επαναφορά χιλιάδων επιχειρήσεων σε τροχιά ανάπτυξης. Στη διάρκεια των επαφών, θα εξεταστεί και η ελληνική πρόταση για την εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών για τις περιπτώσεις οφειλών που κυμαίνονται από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει το σχετικό προσχέδιο στους θεσμούς, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση. Συνεπώς, το προσχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις εκ του σύνεγγυς συζητήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι δεν θα αποσταστεί εύκολα η σύμφωνη γνώμη τους, διότι, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι θεσμοί θα ζητήσουν λεπτομερή στοιχεία για το κόστος των αυτοματοποιημένων λύσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Άλλωστε, υπενθυμίζουν ότι η ίδια εμμονή καταγράφηκε και στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τον νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του εξωδικαστικού, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι τα μέχρι τώρα δεδομένα χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά, καθώς έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν 100 αιτήσεις, περισσότερες από 600 είναι σε προχωρημένο στάδιο υποβολής τους, ενώ περίπου 6.000 οφειλέτες έχουν αρχίσει να προχωρούν στη συμπλήρωση των αιτήσεών τους υποβάλλοντας σταδιακά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Κατά τους ίδιους κύκλους, οι επιδόσεις αυτές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές διότι καταγράφηκαν σε μόλις 40 ημέρες εφαρμογής του νόμου και μάλιστα τον Αύγουστο. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι μετά την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτέμβρη η διαδικασία είναι ακόμη ευκολότερη, αφού πλέον οι οφειλέτες βρίσκουν τα χρέη τους προς την εφορία και τις τράπεζες ενσωματωμένα, κάτι που δεν ήταν εφικτό τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου, που οι οφειλέτες ήταν υποχρεωμένοι να τα καταχωρούν αυτοί.  

Σημειώνεται ότι επιπλέον στοιχεία, ώστε η διαδικασία να είναι πλήρως ηλεκτρονική, θα παρέχονται στην πλατφόρμα στην επόμενη μεγάλη αναβάθμιση η οποία προγραμματίζεται για τις αρχές Οκτωβρίου. Στην αναβάθμιση αυτή, θα περιλαμβάνονται πρόσθετα στοιχεία των οφειλετών, π.χ. τραπεζικά εμβάσματα, ομόλογα, μετοχές κ.ο.κ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα