Lenovo: Πτώση των μετοχών μετά τα αποτελέσματα τριμήνου

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2006 11:41

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ημερήσια πτώση σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, σημείωσαν οι μετοχές της Lenovo Group Ltd., της υπ’αριθμόν ένα εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών της Κίνα, μετά την μείωση των κερδών της για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αποτέλεσμα του κόστους της μείωσης των θέσεων εργασίας και του ανταγωνισμού τιμών.

Οι μετοχές υποχώρησαν 11%, φθάνοντας στα 3,08 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 16 Νοεμβρίου του 2004, στις 4 μ.μ., κατά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στο Χονγκ Κονγκ. Η κινεζική εταιρεία, είπε χθες ότι τα καθαρά της κέρδη το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου υποχώρησαν 16%, φθάνοντας στα 38 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, William Amelio, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες είπε ότι η εταιρεία θα μειώσει περαιτέρω το κόστος λειτουργίας της.

Η Lenovo αντιμετωπίζει την πίεση τιμών στην Κίνα, όπου η Dell και η Hewlett-Packard Co. περιόρισαν τα περιθώρια και αύξησαν την παραγωγή για να ανταγωνιστούν με την ηγέτιδα στην κινεζική αγορά. Ο Amelio είπε ότι η Lenovo επιθυμεί να μειώσει τα έξοδα στην αλυσίδα των προμηθειών της, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας.

Εξι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν κατά μέσον όρο ότι το δεύτερο τρίμηνο τα κέρδη της εταιρείας θα ήταν 40 εκατ. δολάρια. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια.

Το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου η εταιρεία είχε έξοδα ύψους 21 εκατ. δολ. για τη μείωση των θέσεων εργασίας και τη μεταφορά γραφείων της, μετά την εξαγορά του σκέλους της ΙΒΜ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Amelio, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της IBM και της Dell, που προσελήφθη τον Δεκέμβριο του 2005, είπε τον Μάρτιο ότι η Lenovo θα μειώσει το προσωπικό κατά περίπου 1.000 ανθρώπους και θα μεταφέρει τα γραφεία της με ένα κόστος 100 εκατ. δολαρίων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές στης στην Αμερική το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χωρίς όμως να δώσει λεπτομερή στοιχεία. Οι πωλήσεις στην περιφέρεια άγγιξαν το 1,1 δισ. δολ. αποτελώντας το 29% των συνολικών εσόδων, σύμφωνα με την εταιρεία. Τα έσοδα πριν από ένα έτος ήταν 1,16 δισ. δολάρια.

Το πρώτο εξάμηνο τα κέρδη μειώθηκαν 53%, φθάνοντας στα 43,1 εκατ. δολ. ή 0,49 σεντς ανά μετοχή, από 91,2 εκατ. δολ. ή 1,03 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις της το εξα΄μηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν 16%, φθάνοντας στα 7,2 δισ. δολ. από 6,2 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Lenovo έχουν υποχωρήσει φέτος σε ποσοστό 14%, έναντι ανόδου 27% του δείκτη Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα