Εξακολουθεί να διχάζει ο πολωνός υδραυλικός

Η Οδηγία για τις υπηρεσίες αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2006 16:56

Αντικρουόμενες απόψεις διατύπωσαν Ελληνες ευρωβουλευτές για τη νέα Οδηγία για τις υπηρεσίες, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Οδηγία είναι η αναμορφωμένη Οδηγία «Μπολκεστάιν», η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Στη Γαλλία οι ευρω-επικριτές χρησιμοποιούσαν ως βασικό επιχείρημα κατά του Ευρωσυντάγματος την Οδηγία, η οποία προβλέπει απελευθέρωση της προσφορά υπηρεσιών στο εσωτερικό των 25 χωρών, ξεκινώντας από τους... υδραυλικούς. Η δαμόκλειος σπάθη του πολωνού υδραυλικού κυριάρχησε στην καμπάνια υπέρ του «no», αν και σύμφωνα με τα, επίσημα στατιστικά στοιχεία της Πολωνίας, μόνον 150 Πολωνοί υδραυλικοί έχουν μεταναστεύσει στη Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο ευρωβουλευτής Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ) επισήμανε ότι με τη νέα Οδηγία ολοκληρώνεται πια η ενιαία αγορά για τις υπηρεσίες μέσα από μία σειρά μέτρων, που όχι μόνο βοηθούν τις επενδύσεις, αλλά εξασφαλίζουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ αναμένεται να δημιουργηθούν στην Ε.Ε. 2,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας ως συνέπεια της εφαρμογής της νέας Οδηγίας για τις υπηρεσίες. Το κείμενο ως έχει, πρόσθεσε, δεν θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων με κανέναν τρόπο (συλλογικές συμβάσεις, κοινωνική ασφάλιση). Ο ευρωπαίος εργαζόμενος, που θα έρθει να δουλέψει στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, θα συνεχίσει να πληρώνεται με ελληνικά ημερομίσθια. Αρα, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο εισαγωγής εργαζομένων από φθηνότερες χώρες της Ε.Ε.

Ο κ. Χατζηδάκης, υπογράμμισε, ότι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας τομείς που έχουν ιδιαιτερότητες, όπως είναι η δημόσια εκπαίδευση, η υγεία, οι υπηρεσίες ασφάλειας, τα τυχερά παιχνίδια κλπ, ή τομείς που έχουν ήδη ρυθμιστεί (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές, ταχυδρομεία).

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαίρη Ματσούκα επισήμανε ότι η Οδηγία για τις υπηρεσίες αποτελεί μία άθλια επίθεση στο κοινοτικό κεκτημένο και προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι σώζεται. Η κα Ματσούκα, παρέθεσε στοιχεία γαλλικής μελέτης που έχει συνταχθεί από το Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Μελετών (ΟFCE) το 2005, σύμφωνα με την οποία, στη Γαλλία οι συνέπειες από την εφαρμογή της Οδηγίας σε διάστημα 5ετίας θα αφορούν τη δημιουργία μόνο 200 χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους Γάλλους, δηλαδή λιγότερο από το 1% της γαλλικής απασχόλησης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας σημείωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία, αλλά και το ασφαλιστικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Οδηγία αυτή, η οποία έχει ακόμα πιο αντιδραστικό χαρακτήρα.

Στις 114 σελίδες του κειμένου της Οδηγίας, σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πραγματικά διακυβεύονται σοβαρά μισθολογικά και εργατικά δικαιώματα και αμφισβήτησε τα περί δημιουργίας 2,5 εκατ. νέων θέσεων απασχόλησης, διερωτώμενος τι θέσεις εργασίας είναι αυτές. Μπορεί -είπε- να είναι απασχόληση μίας ώρας την ημέρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα