«Πράσινο φως» στη μετατροπή δύο ζαχαρουργείων σε μονάδες βιοαιθανόλης

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2006 17:30

Απόσυρση του 50,01% της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης (περίπου 157.000 τόνων) και μετατροπή των εργοστασίων Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, ενέκριναν σήμερα οι μέτοχοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), εν μέσω διαφωνιών από συνδικαλιστές-μικρομετόχους.

Ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Θανάσης Καΐσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετατροπής και τρίτου εργοστασίου (πιθανότατα εκείνου στο Πλατύ Ημαθίας) σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης, ενώ ξεκαθάρισε ότι κανένα εργοστάσιο δεν θα κλείσει, αν δεν δοκιμαστεί η λύση του μετασχηματισμού του.

Ο εκπρόσωπος της ATE Bank (βασικού μετόχου της ΕΒΖ), Νικόλαος Κέζος, σημείωσε ότι, προς το παρόν η ΕΒΖ θα κινηθεί αυτόνομα, ωστόσο δεν αποκλείεται, μελλοντικά, η είσοδος στρατηγικού εταίρου στην παραγωγή βιοαιθανόλης.

Η ΕΒΖ θα λάβει από την απόσυρση της ποσόστωσης 86 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις, (Ιούλιο 2008 - Μάρτιο 2009). Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα εισπράξει 78 εκατ. από τις ενισχύσεις αναδιάρθρωσης, που θα διανεμηθούν στους τευτλοπαραγωγούς.

Τα δύο εργοστάσια που μετατρέπονται σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης προσδοκάται να λειτουργήσουν από τα μέσα του 2008. Η μετατροπή, κόστους 180 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί -μεταξύ άλλων- με περίπου 40 εκατ. ευρώ από το νέο αναπτυξιακό νόμο, ενώ 40 εκατ. θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια.

Ο εκπρόσωπος των συνδικαλιστών του εργοστασίου Λάρισας υποστήριξε ότι η απόσυρση της ποσόστωσης σημαίνει αυτόματα συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της εταιρείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα