Si-Cluster και Aerospace Valley ανανέωσαν τη διμερή στρατηγική τους συμφωνία

Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 18:29
UPD:18:34
Δελτίο Τύπου

Τη διμερή τους στρατηγική συμφωνία ανανέωσαν ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών si-Cluster, ο οποίος υποστηρίζεται από το Corallia και την ΕΒΙΔΙΤΕ, και το γαλλικό Aerospace Valley, το πιο σημαντικό cluster αεροδιαστημικής της Ευρώπης, με περισσότερα από 890 μέλη μεταξύ των οποίων κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας, όπως η Airbus και η Thales.

Η επισφράγιση της ανανεωμένης συνεργασίας έλαβε χώρα σε ειδική εκδήλωση την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα μας, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και στελεχών της Γαλλικής Πρεσβείας. Τη συμφωνία υπέγραψαν η πρόεδρος του Aerospace Valley Αγκνές Παϊγιάρντ και ο πρόεδρος του si-Cluster Δρ. Χόρχε Σάντσες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του si-Cluster, η συνεργασία των δύο φορέων μετρά ήδη τρία χρόνια και στο πλαίσιο της έχουν υλοποιηθεί εμπορικές συνεργασίες και σημαντικά τεχνολογικά και ερευνητικά προγράμματα μεταξύ των φορέων αρωγών των clusters και των μελών τους (Space2ID, Neptune, FabSpace, AactInSpace, κ.λπ.).

Η ανανέωση της συνεργασίας, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων στον τομέα της αεροδιαστημικής, την από κοινού παρακολούθηση των εξελίξεων σε τεχνολογίες και εφαρμογές διεθνώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, έρχεται να εδραιώσει και μία κοινή προσπάθεια των δύο gold-labeled clusters για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συνεργατικού σχηματισμού (Space4Globe), που στοχεύει να αναδείξει τις δυνατότητες της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής καινοτομίας έναντι του παγκοσμίου ανταγωνισμού, με προγραμματισμένες δράσεις σε χώρες εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, την ανάπτυξη κέντρων αριστείας στην αεροδιαστημική στη Γαλλία και στην Ελλάδα και την υποστήριξη ίδρυσης νέων startups αεροδιαστημικής αλλά και μεταφοράς τεχνολογίας από το διάστημα σε άλλες σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, 4 νέοι Έλληνες επιστήμονες έχουν μεταβεί τα τελευταία 3 χρόνια στο Aerospace Valley ως Cluster Ambassadors, εδραιώνοντας αυτές τις σημαντικές συνεργασίες.

Χαιρετίζοντας την υπογραφή της συμφωνίας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς δήλωσε: «Η επισφράγιση της συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού si-Cluster και του γαλλικού Aerospace Valley ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής διαστημικής τεχνολογίας και αποδεικνύει ότι μέσω ισχυρών ευρωπαϊκών και διεθνών συνεργασιών και συμπράξεων η χώρα μπορεί να προοδεύσει και να είναι ανταγωνιστική στον τομέα του διαστήματος. Με μεγάλη χαρά θα δώσω το "παρών" μαζί με την ελληνική επιχειρηματική αποστολή στο Toulouse Space Show 2018 όπου φορείς των δύο Clusters θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν κοινές εμπορικές και ερευνητικές συνεργασίες».

Η κ. Αγκνές Παϊγιάρντ ανέφερε από την πλευρά της: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στο Aerospace Valley και το si-Cluster σήμερα στην Αθηνά. Έχουμε συνεργαστεί με το Corallia σε πολύ επιτυχημένα έργα για τρία χρόνια στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών, όπου αποτελεί χώρο υπόσχεσης και για τις δυο πλευρές. Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες ευκαιρίες να αναπτύξει υπηρεσίες που βασίζονται σε διαστημικά δεδομένα και το Corallia αποτελεί ένα σπουδαίο “παίχτη” ικανό να επιτρέψει την ανάπτυξη αυτή».

Από την πλευρά του, ο Δρ. Χόρχε Σάντσες επεσήμανε: «Η ισχυροποίηση της συνεργασίας μεταξύ του si-Cluster και του Aerospace Valley με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αμοιβαία εκτίμηση και αγαστή συνεργασία των τελευταίων τριών ετών. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η νέα ώθηση στη συνεργασία μας θα ενισχύσει τις εμπορικές και ερευνητικές δραστηριότητες των δύο χωρών, εδραιώνοντας τη θέση της ελληνικής αεροδιαστημικής τεχνολογίας ως μιας υπολογίσιμης και ανταγωνιστικής δύναμης στην παγκόσμια αγορά. Η κοινή ευρωπαϊκή μας προσπάθεια για εξαγωγική δραστηριότητα εκτός Ευρώπης θα φέρει ακόμη περισσότερα οφέλη στη χώρα μας και θα δείξει σε όλο τον κόσμο τις δυνατότητες της ελληνικής αεροδιαστημικής καινοτομίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα