Alstom: 67% η αύξηση των κερδών, από τις υψηλότερες παραγγελίες

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2006 09:57

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 67%, αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους και των περισσότερων παραγγελιών που έκλεισε για εξοπλισμό ηλεκτρικής ενεργείας, εμφάνισαν το πρώτο εξάμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της Alstom SA, της κατασκευάστριας ηλεκτρικών σταθμών ενεργείας που παράγουν το 1/4 του ηλεκτρισμού παγκοσμίως.

Τα καθαρά κέρδη το εξάμηνο έως και τον Σεπτέμβριο αναρριχήθηκαν στα 227 εκατ. ευρώ (292 εκατ. δολ.) ή 1,57 ευρώ ανά μετοχή από 136 εκατ. ευρώ ή 97 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 191 εκατ. ευρώ.

Οι πελάτες αύξησαν τις παραγγελίες από τη στιγμή που ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Patrick Kron, οδήγησε την εταιρεία στην ανάκαμψη από το κατώφλι της χρεοκοπίας το 2003, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και τη μείωση περισσοτέρων από 12.000 θέσεων εργασίας, για να περιορίσει το κόστος. Η Alstom, που εδρεύει κοντά στο Παρίσι, έχει εμφανίσει τώρα κέρδη επί τρία συνεχόμενα εξάμηνα, μετά από ζημίες πλέον των 4 δισ. ευρώ από το 2002.

Οι μετοχές της Alstom έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 56%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 10,5 δισ. ευρώ. Επίσης η Alstom είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τραίνων υψηλών ταχυτήτων στον κόσμο, ενώ οι υπόγειοι της μεταφέρουν τους ταξιδιώτες στο Παρίσι, τη Σιγκαπούρη, τη Ν. Υόρκη και τη Στοκχόλμη.

Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν 30%, στα 9,66 δισ. ευρώ κατά την τελευταία εξαμηνιαία περίοδο. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν 2,5%, στα 6,61 δισ. ευρώ, καθώς η εταιρεία εξήλθε από τη δραστηριότητα της κατασκευής πλοίων, που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο.

Η Alstom έχει φέτος παραγγελίες 470 εκατ. ευρώ από την Ιταλία στον τομέα της ηλεκτρικής ενεργείας και παρόμοιες από την Ισπανίας. Το σκέλος κατασκευής τραίνων έχει 16 παραγγελίες από τη Στοκχόλμη, αξίας 120 εκατ. ευρώ, και περιφερειακών τραίνων αξίας 160 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία.

Η Bouygues SA, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στον κόσμο κατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχος της Alstom μετά την εξαγορά του 21% τον Ιούνιο από το γαλλικό κράτος. Τώρα η Bouygues κατέχει το 24,4% της Alstom, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Η κατασκευαστική έχει πει ότι ενδέχεται να αγοράσει έως το 1/3 της Alstom.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα