Με θετικά πρόσημα ευελπιστεί να αποχαιρετίσει την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, θέλοντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να συνιστά «βαρίδι», εν μέσω της αβεβαιότητας για το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.49), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,33% στις 813,69 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη κατά 0,45% στις 2.136,36 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 2,31 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 25 ενισχύονται, 12 υποχωρούν και 12 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,13% στις 740,88 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς μειώνεται κατά 0,95% και η Eurobank κατά 0,24%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται κατά 0,30%, της Alpha Bank κατά 0,97% και της Attica Bank κατά 0,30%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Fourlis Συμμετοχών ενισχύεται άνω του 1,50%, ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Σαράντης Γρ, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και Folli-Follie. Αντίθετα, η μετοχή του Ελλάκτορα διολισθαίνει κατά 0,49% και των ΕΛΠΕ κατά 0,13%.
Τα ελληνικά ομόλογα, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν περαιτέρω βελτίωση, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει απώλειες κατά 0,1 μονάδα βάσης στο 5,479% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου κινείται πτωτικά κατά 3,2 μονάδες βάσης στο 2,942%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, εμφανίζουν οριακή βελτίωση κατά 0,2 μ.β. στις 517,6 μ.β.
Η εικόνα της ελληνικής αγοράς παραμένει «προβληματική, καθώς η τρέχουσα εβδομάδα ολοκληρώνεται με απώλειες της τάξης του 1%, με τη νευρικότητα να συνιστά το βασικό χαρακτηριστικό του επενδυτικού κλίματος. Οι αναλυτές, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, επηρεάστηκαν δυσμενώς από τη γεωπολιτική κρίση στη βορειοκορεατική χερσόνησο, η οποία οδήγησε σε πτώση το σύνολο των διεθνών αγορών, με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και η αγορά ομολόγων.
Στο επίκεντρο τέθηκε και η χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον Μάριο Ντράγκι να διατηρεί αμετάβλητη τόσο την επιτοκιακή πολιτική, όσο και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι αποφάσεις για το τελευταίο, αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, με τους αναλυτές να προσδοκούν τη χρονική επέκταση του QE και μετά το τέλος του 2017, με παράλληλη μείωση του μεγέθους κατά 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην έναρξη των προ-εργασιών για τη γ’ αξιολόγηση, με το EuroWorking Group της Δευτέρας να πραγματοποιεί έναν πρώτο απολογισμό της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης. Ερωτηματικό, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί ο χρόνος εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, αλλά και η ικανότητα εφαρμογής των 95 προαπαιτούμενων δράσεων έως το τέλος του 2017.
naftemporiki.gr