Με «καύσιμα» από την ΕΚΤ η άνοδος στο Χ.Α.

Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 11:00
UPD:11:16
Eurokinissi/ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΗ

Ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να λαμβάνουν ώθηση από το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, εν όψει της σημερινής ομιλίας του Μάριο Ντράγκι και της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.51), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,47% στις 815,49 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη κατά 0,49% στις 2.138,82 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 3,22 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 27 ενισχύονται, εννέα υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,61% στις 748,75 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 1,53%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,70%, η Eurobank κατά 0,82% και η Attica Bank κατά 1,11%. Από την πλευρά της, η Alpha Bank διατηρείται σταθερή στα 2,05 ευρώ.

«Η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος κινείται ως “αιώρα”, ενόσω η διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης παραμένει στη δημοσιότητα, θα συνεχίσει να διαμορφώνει το ημερήσιο πρόσημο του Γενικού Δείκτη, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα» σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Άλλωστε, το ενδεχόμενο διενέργειας ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών -όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- ανησυχεί τελευταία τους ξένους επενδυτές, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η αδυναμία του κλάδου τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτορα παρουσιάζουν κέρδη άνω του 1%, ενώ πέριξ του 0,90% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Fourlis Συμμετοχών, Grivalia Properties, OΠΑΠ και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ διολισθαίνει κατά 0,89%, του Τιτάνα κατά 0,37% και της Coca-Cola HBC κατά 0,10%.

Στο μεταξύ, νέα υποχώρηση παρουσίασε το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της χώρας, όπως προέκυψε από τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας τριών μηνών. Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,91% από 1,95% στην αντίστοιχη έκδοση τον Αύγουστο.

Τα ελληνικά ομόλογα, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν περαιτέρω βελτίωση, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει απώλειες κατά 4,7 μονάδες βάσης στο 5,477% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου κινείται πτωτικά κατά 4,1 μονάδες βάσης στο 3,018%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, εμφανίζουν βελτίωση κατά 4,5 μ.β. στις 511,6 μ.β.

Η γεωπολιτική ένταση στην κορεατική χερσόνησο σταδιακά παραχωρεί τη θέση της στις προσδοκίες για τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζει στη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, στις 15.30 (ώρα Ελλάδος).

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική, με το βασικό επιτόκιο να παραμένει στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%.

Παράλληλα, οι ιθύνοντες της ΕΚΤ εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσουν σε οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης -γνωστό και ως QE- με τις σχετικές αποφάσεις να αναβάλλονται για τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα