Market Beat: Με θετικό διεθνές κλίμα, η διάθεση για τις Τράπεζες θα μετρήσει τη μέρα της ΕΚΤ

Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 10:09
UPD:10:09
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η τρέχουσα πτώση, κύρια εισαγόμενη, μπορεί να είναι ευκαιρία για φθηνές αγορές. Με τη γνώση πως εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο, μια προσεκτική, με αργούς ρυθμούς, τοποθέτηση σε τίτλους που το παρελθόν τους μέσα στην κρίση απόδειξε τις αντοχές τους, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα για 35άρηδες και 40άρηδες που δεν τους εξαφάνισε το περίσσευμα η κρίση. Η πορεία των βασικών δεικτών υπό την καθοδήγηση των τραπεζικών μετοχών και της ΕΕΕ χθες πήρε πάλι μορφή U προς V με το δεύτερο άκρο χθες ψηλότερα από το πρώτο. Μαζεύουν στα χαμηλά επί ώρες και εκτινάσσουν τις τιμές στο δεύτερο μέρος. Μυρίζει…  απληστία.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι επενδυτές ενδιαφέρονται σήμερα να δουν εάν η ΕΚΤ θα στείλει ένα μήνυμα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μιας εξόδου από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική. Λίγοι αναμένουν από τη Fed να σφίξει τη νομισματική πολιτική αυτό το μήνα και το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο εάν αφήνει την πόρτα ανοιχτή για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο.

Οι ξένες αγορές αποτύπωσαν, κλείνοντας ανοδικά, την μείωση της ανησυχίας στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα μετά τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου πως δεν είναι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ανάμεσα στις πρώτες επιλογές για την επίλυση των διαφορών με την Β. Κορέα. Ενθουσίασε ωστόσο το ότι ο Πρόεδρος Trump σφυρηλάτησε μια εκπληκτική συμφωνία με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για να αυξήσει όριο για το χρέος των ΗΠΑ και να παράσχει κρατική χρηματοδότηση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, με μια σπάνια διμερή συμφωνία.

Τα νέα συνέβαλαν επίσης στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση 10 ετών να ανέρχεται σε 2,101% από το χαμηλό δωδεκάμηνου στο 2,05% που είχε αγγίξει νωρίτερα την Τετάρτη.

Οι επίσημες πληροφορίες σχετικά με τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών δεν είναι απογοητευτικές. Στα 102,9 δις ευρώ έχει περιοριστεί το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, όπως προκύπτει από την αναθεωρημένη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τους επιχειρησιακούς στόχους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, ως τον Ιούνιο του 2017, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) αντιστοιχούσε στο 44,9% των συνολικών ανοιγμάτων, καταγράφοντας μείωση κατά 2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017, κατά 3,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016 και κατά 5,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όταν είχαν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο.

Παράλληλα νέα υποχώρηση παρουσίασε το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της χώρας, όπως προκύπτει από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας τριών μηνών. Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,91% από 1,95% στην αντίστοιχη έκδοση τον Αύγουστο. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,41 καθώς οι υποβληθείσες προσφορές ανήλθαν σε 1,41 δισ. ευρώ έναντι του ζητούμενου ποσού του 1 δισ. ευρώ. Υπάρχει συνεπώς στην αγορά κεφαλαίου αναγνώριση της προόδου της οικονομίας. Αλλά οι πιέσεις που επίμονα δέχονται οι μετοχές των Τραπεζών οδήγησαν τους αναλυτές σε δεύτερες σκέψεις.

«Η συμπεριφορά του Τραπεζικού κλάδου που κινείται ως 'αιώρα', ενόσω η διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης παραμένει στη δημοσιότητα, θα συνεχίσει να διαμορφώνει το ημερήσιο πρόσημο του Γενικού Δείκτη, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα» σημείωσαν από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Το ενδεχόμενο διενέργειας ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (AQR) των Ελληνικών Τραπεζών και οι επιπτώσεις του στα κεφάλαια, όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανησυχεί τελευταία τους ξένους επενδυτές.

Από την VRS (Valuation & Research Specialists) παρατηρούσαν: «Μολονότι οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία τις δύο μεγάλες εκδοχές της κρίσης, των ετών 2012 και 2015, δεν είναι ακόμη σε θέση να δημιουργήσουν συμπαγή κέρδη λόγω αρνητικής, ή μηδενικής αύξησης των δανείων και λόγω των συνεχών ζημιών απομείωσης των υφιστάμενων δανείων, ενώ εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον απρόβλεπτο συνδυασμό μακροοικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στη Χώρα.

Αυτό διατηρεί το υψηλό προφίλ κινδύνου των Ελληνικών Τραπεζικών μετοχών, σε μια περίοδο κατά την οποία οι δείκτες αποτίμησής τους (σύμφωνα με την τελική κερδοφορία των Τραπεζών, εάν υπάρχουν) φαίνεται να είναι ακριβοί σε σύγκριση με τα μέσα της Αγοράς».

Όσα έγιναν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επηρέασαν άμεσα την ΛΑΜΔΑ σε πρώτη φάση. Αν η Coca Cola δεν είχε δείξει αυτή τη δυναμική, ο μέσος όρος θα ήταν κάτω από τις 800 μονάδες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Θετικά πρόσημα παρουσίασαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως κατόρθωσε να περάσει το νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 21.807 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση κατά 0,31% στις 2.465 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  κινήθηκε ανοδικά κατά 0,28% στις 6.393 μονάδες.

Με όχημα τις μετοχές του τεχνολογικού και χρηματοπιστωτικού κλάδου, η αμερικανική αγορά ανέκτησε το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα όλων της χθεσινές απώλειες, οι οποίες για τον Dow Jones άγγιξαν τις 234 μονάδες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το αμερικανικό χρέος θα έχει αγγίξει το ανώτατο επιτρεπτό όριο έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Εάν δεν εγκριθεί η αύξησή του, τότε αυτομάτως αρκετές δημόσιες υπηρεσίες θα βάλουν «λουκέτο» λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο μειώθηκε κατά 0,14% έναντι του ευρώ (1,1929 δολ.), κατά 0,15% έναντι της στερλίνας (1,3051 δολ.), ενώ αυξήθηκε κατά 0,05% έναντι του ιαπωνικού γεν (108,88 γεν).

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI σημείωσαν κέρδη κατά 1,09% στα 49,19 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατέγραψαν άνοδο κατά 1,29% στα 54,07 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, εμφάνισε οριακή βελτίωση κατά 0,04% στα 1.345,10 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οριακή αύξηση εμφάνισε τον Ιούλιο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των  ΗΠΑ,  καθώς διευρύνθηκε στα 43,7 δισ. δολάρια από 43,5 δισ. δολάρια τον Ιούνιο. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν έλλειμμα 44,8 δισ. δολαρίων.

ΕΥΡΩΠΗ

Να εξαλείψουν τις αρχικές απώλειες και να τερματίσουν σε θετικό έδαφος κατόρθωσαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της διατήρησης των γεωπολιτικών εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.

Πιο αναλυτικά, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 12.214 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40κατέγραψε αύξηση κατά 0,29% στις 5.101 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες κατά 0,25% στις 7.354 μονάδες.

Παράλληλα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,08% στις 374,01 μονάδες, ενώ στην ευρω-περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,35% στις 21.814 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 εμφάνισε απώλειες κατά 0,48% στις 10.131 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Micro Focus ενισχύθηκε άνω του 6% χάρη στην αύξηση των τριμηνιαίων κερδών. Άνοδο κατά 3,50% σημείωσαν και οι μετοχές των Fiat Chrysler και Daimler, μετά την αναβάθμιση της σύστασης από Barclays και Goldman Sachs, αντίστοιχα.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο συνέχισε να συνιστά «βαρίδι» στο επενδυτικό κλίμα, καθώς η Πιόνγιανγκ προειδοποίησε ότι ετοιμάζεται να παραδώσει και άλλα «πακέτα δώρων» στις ΗΠΑ. Την Κυριακή, μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε νέα εκτόξευση πυραύλων.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αναπάντεχη πτώση εμφάνισαν τον Ιούλιο οι παραγγελίες στον μεταποιητικό κλάδο της Γερμανίας, οι οποίες υποχώρησαν κατά 0,7% έναντι του Ιουνίου. Οι αναλυτές της The Wall Street Journal ανέμεναν μικρή άνοδο της τάξης του 0,4%.

ΧΑ

Το φρένο Νο ΙΙ στην πτώση εφαρμόστηκε διαφορετικά αλλά αποτελεσματικά

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική από τις έναρξη που έγινε με πτωτικό χάσμα. Ως τις 15:30, το άνοιγμα αποτέλεσε μέγιστο μέρας. Την πορεία οδήγησαν οι Τράπεζες. Το άνοιγμα στις 811,080 μονάδες αντιστοιχούσε σε χάσμα -0,13%. Η εγγραφή ελάχιστου σημειώθηκε στις 13:29 και ήταν στις 805,74 από 805,3 μονάδες την Τρίτη. Μετά τα κατώτερα των βασικών δεικτών, ακολούθησε έντονα-ανοδική κίνηση με ανώτερο τις 816,74 από 814,04 μονάδες που ήταν το νέο και τελικό μέγιστο στις 16:43 και αμέσως μετά εμφανίστηκε σταθερής κλίσης καθοδική κίνηση  και είχαμε τον ΓΔ στο αρνητικό πεδίο από τις 16:57. Μετά ακολούθησε ανοδική και πτωτική ώθηση στη διάρκεια των δημοπρασιών που τον έκλεισε στις 811,70 από 812,85 μονάδες. Οι ρυθμοί συναλλαγών και οι όγκοι ήταν ελαφρά καλύτεροι συγκριτικά με της Τρίτης και η τελική εικόνα επιδεινώθηκε ελαφρά και για λίγο όταν εισήλθαν στις συναλλαγές οι διαχειριστές από τις ΗΠΑ προφανώς γιατί οι μεταβολές των βασικών δεικτών στη Wall Street ΔΕΝ επηρέασαν τη διάθεσή τους αφού είχαν ξεκινήσει ανοδικά.

Το ενδιαφέρον για ρευστοποιήσεις στα περισσότερα blue chip, που ακροβατούσαν στο πρώτο μέρος, εξαφανίστηκε προς το τέλος, με απώλειες πάνω από -1,0% για μόνο έξη ήτοι ΑΡΑΙΓ -2,44%, ΛΑΜΔΑ -1,76%, ΑΛΦΑ -1,44%, ΜΠΕΛΑ -1,16%, ΕΕΕ -1,13% και ΜΥΤΙΛ -1,07%. Μικρότερη του -1% πτώση είχαν οι ΟΤΕ -0,95%, ΟΛΠ -0,89%, ΓΡΙΒ -0,88%, ΕΤΕ -0,61%, και ΟΠΑΠ -0,21%.

Στο ΧΑ είχαμε συσσώρευση για δεύτερη μέρα με σκαμπανέβασμα μηδενικού αποτελέσματος μέσω δημοπρασιών σε μια σύνοδο σε συντονισμό με το ευρωπαϊκό κλίμα, με Dow, και Nasdaq και S&P500 ανοδικούς. Το ελάχιστο μέρας 805,74 προέκυψε λίγα δέκατα της μονάδας πάνω από την τιμή του χθες, στο τελευταίο λεπτό σταμάτησε στις 812,85 για να κλείσει στις 811,70, μετά από πίεση στις δημοπρασίες.

Το μέγιστο σημειώθηκε στην τελευταία ώρα αλλά η τιμή κλεισίματος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον για σχηματισμό ουδέτερων διαθέσεων. Η καθοδική διάβαση εκ του επιπέδου των 810 μονάδων μέσα στη μέρα έδειξε αρχικά διατήρηση του μίζερου κλίματος και απογοήτευσε. Στις δημοπρασίες υπήρξε πτωτική ώθηση των δεικτών σήμερα και είχε σχέση με τις Τράπεζες.

Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο εύρος (11,0 μονάδες) σε σχέση με τις 8,8 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ουδέτερο για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.

Μέτρησαν μικτά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,44% από +1,96%, την ΕΤΕ στο -0,61% από +2,18%, ΕΥΡΩΒ +0,82% από +1,19% και η ΠΕΙΡ +0,70% από +0,23%. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι χρειάστηκε πάλι να αμυνθεί στην κυριαρχία των πωλητών, αλλά αυτή τη φορά με επιτυχία ως το παρά πέντε. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip κερδίζοντας +2,12% από -0,16% την προηγούμενη.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 8) και τρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, και τη ΦΡΛΚ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 23 από 22 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 13 από 14 ήταν πτωτικές. Στα 44,187 από 34,774 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 20,73 από 18,36 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 46,91% από 52,79% του συνολικού τζίρου.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,14% και έφθασε στις 811,70 από 812,85 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2128,40 από 2138,59 με μεταβολή -0,48%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν δραστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε κοντά μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,187 από 34,774 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,134 από 1,627 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 38,421 από 31,622 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,089 από 0,690 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 36,874 από 31,289 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 59 από 58 των καθοδικών σε 40 από 39 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 22 από 23.

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Υγείας +2,14% από +1,87%, ο FTSEΜ +2,12% από -0,16%, Τεχνολογίας +2,07% από -0,35%, Κοινής Ωφέλειας +1,90% από +0,35%, Χημικών +1,32% από +1,68%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,22% από +1,63%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,61% από -0,47%, Πετρελαίου Αερίου +0,59% από +0,25% και Κατασκευές Υλικά +0,55% από +0,20%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας -1,26% από -0,68% Τροφίμων Ποτών -1,07% από +0,04% Πρώτων Υλών -1,07% από +1,08% Τηλεπικοινωνιών -0,95% από -1,04% Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,55% από -0,41% ο 26άρης -0,48% από +0,45% Τραπεζών -0,37% από +1,57% Ταξίδια Αναψυχή -0,33% από +0,63% Εμπορίου -0,15% από +0,04% και ο ΓΔ -0,14% από +0,49%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στη σύνοδο της Τετάρτης 6/9, οι θεσμικοί έδωσαν καθοδική πορεία στον 25άρη, από τις 10:30 ως τις 12:45. Η  πτώση τον έφερε στο ελάχιστο μέρας, τις 2116,58 μονάδες. Από τις 12:46 ως τις 16:32 απέκτησε ανοδική τροχιά ως το μέγιστο στις 2144,92. Η διακύμανση διαμορφώθηκε στις 28,34 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 2128,40, με μεταβολή -0,48%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 19,213 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 1510 συμβολαίων με ανώτερο στις 2144,00 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2116,00. Με εκκαθάριση στις 2138,25 μονάδες, οι ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 3554. Διακινήθηκαν επίσης 196 ΣΜΕ για τη σειρά Οκτωβρίου ενώ οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 1000 με εκκαθάριση στις 2138,50 μονάδες. Οι traders επέστρεψαν στις ευοίωνες προσδοκίες και όρισαν προ-πορεία του ΣΜΕ Σεπτεμβρίου έναντι του δείκτη, στις 9,75 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Νίκος Σακαρέλης της Wealth Fund Services

Στο Χ.Α. ήταν εμφανής η έλλειψη αγοραστών το προηγούμενο διάστημα, καθώς η Αγορά διολίσθαινε συνεχώς, με σχετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Η επανεμφάνιση των αγοραστών συναρτάται από διάφορους παράγοντες:

Αρχικά, η Αγορά αναμένει την πορεία της πραγματικής Οικονομίας. Αναλυτικά, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την πορεία των εσόδων και το πόσο θα είναι η ώθηση στο ΑΕΠ από τα ρεκόρ που σημειώθηκαν στον τουριστικό κλάδο.

Κατόπιν, η πορεία της τρίτης αξιολόγησης μπορεί να μην έχει προαπαιτούμενα δημοσιονομικού ενδιαφέροντος, αλλά η επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωσή της θα δώσει θετικό σήμα στην Αγορά. Είναι βασικό να δειχτεί στους επενδυτές ότι η Κυβέρνηση έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος και ότι προχωρά σε Μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, οι εκλογές στη Γερμανία θα έχουν Ελληνικό ενδιαφέρον μόνο σε περίπτωση που αλλάξει ο Κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ και ειδικότερα αν στη εξουσία βρεθεί το FDP, κόμμα γνωστό για τη σκληρή στάση του στο Ελληνικό ζήτημα.

Σε επίπεδο κλάδων, ενδιαφέρον έχει το πώς θα λήξει η κόντρα ΔΝΤ - ΕΚΤ για το πόσο κεφαλαιακά επαρκείς είναι οι Ελληνικές Τράπεζες. Σίγουρο είναι ότι το όφελος της αναβαλλόμενης φορολογίας στα εποπτικά κεφάλαια των Πιστωτικών Ιδρυμάτων αφορά σε όλες τις Τράπεζες του Ευρωπαϊκού Νότου και δεν είναι αμιγώς Ελληνική υπόθεση.

Εκτός των Τραπεζών που έχουν και τους στόχους με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, κρίσιμο είναι το Φθινόπωρο και για τη ΔΕΗ και για το ποιες μονάδες της, Υδροηλεκτρικές ή Λιγνιτικές θα πουληθούν.

Τεχνικά, αν η Coca Cola δεν είχε δείξει αυτή τη δυναμική, η Αγορά θα ήταν κάτω από τις 800 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει στήριξη στις 800 μονάδες, με πιο σημαντική αυτή των 780 μονάδων, ενώ αντιστάσεις τοποθετούνται στις 830 μονάδες και 860 μονάδες.

Σήμερα

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις πολιτικές εξελίξεις στον Λευκό Οίκο.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 19.391 μονάδες και ο δείκτης Topix αυξήθηκε κατά 0,41% στις 1.598,55 μονάδες. Στην Κίνα, αντίθετα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη σημείωσε απώλειες κατά 0,18% στις 3.379 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κινήθηκε ανοδικά κατά 1,16% στις 2.346 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ κατέγραψε μείωση κατά 0,20% στις 27.558 μονάδες. Στην Αυστραλία, τέλος, ο δείκτης ASX 200 παρουσίασε κάμψη κατά 0,13% στις 5.682 μονάδες.

Το ευρώ διατήρησε τα μικρά κέρδη αυτής της εβδομάδας ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα την ίδια μέρα, ενώ οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν καθώς τα διυλιστήρια των ακτών του Κόλπου των Η.Π.Α. επανεκκινούν μετά τον τυφώνα Harvey.

Ο Πρόεδρος Trump σφυρηλάτησε μια εκπληκτική συμφωνία με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για να αυξήσει το χρέος των ΗΠΑ και να παράσχει κρατική χρηματοδότηση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, με μια σπάνια διμερή συμφωνία.

Τα νέα συνέβαλαν επίσης στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση 10 ετών να ανέρχεται σε 2,101% από το χαμηλό δωδεκάμηνου στο 2,05% που είχε αγγίξει νωρίτερα την Τετάρτη.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα και τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας συνέχισαν να σκιάζουν, ιδίως στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Το ράλι των μετοχών απέτυχε, καθώς η συμφωνία του Trump αυξάνει το ανώτατο όριο του χρέους μόνο για τρεις μήνες.

Η ανάκαμψη της όρεξης για ανάληψη κινδύνου βοήθησε το δολάριο να αναπηδήσει πίσω στα 109,11 γιέν από το χαμηλό της εβδομάδας στα 108,45 γιέν.

Ο κύριος στόχος της ημέρας είναι το ευρώ, το οποίο ήταν σχεδόν επίπεδο στα 1,1925 δολάρια πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ, διατηρώντας την ανοδική του πορεία από την αρχή του τρέχοντος έτους. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi αναμένεται να θέσει τις βάσεις για την αναζωογόνηση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, αν και λίγοι επενδυτές αναμένουν να δουν ένα σαφές πλαίσιο τώρα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Νέα υποχώρηση παρουσίασε το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της χώρας, όπως προκύπτει από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας τριών μηνών. Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,91% από 1,95% στην αντίστοιχη έκδοση τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα, ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,41 καθώς οι υποβληθείσες προσφορές ανήλθαν σε 1,41 δισ. ευρώ έναντι του ζητούμενου ποσού του 1 δισ. ευρώ.

Σε διευκρινίσεις για τον ακριβή αριθμό των προαπαιτούμενων δράσεων προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των διεργασιών για την προετοιμασία της γ’ αξιολόγησης. Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου, τα προαπαιτούμενα αριθμούν σε 113 έως το τέλος του προγράμματος, εκ των οποίων τα 95 προορίζονται να υλοποιηθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Σε 39 ανέρχονται τελικά οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων που θα συνοδεύσουν τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ακολουθεί η αναλυτική λίστα των επιχειρηματιών όπως δόθηκε στο ΑΜΠΕ από την γαλλική προεδρία.

Σημαντικές συνεργασίες ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων θα γεννηθούν αλλά και θα ανακοινωθούν στην 82η ΔΕΘ, που ανοίγει το Σάββατο τις πύλες της με σαφώς αναβαθμισμένο τον επιχειρηματικό και διεθνή χαρακτήρα της και με συμμετοχή 1.500 εκθετών έναντι 1.015 πέρυσι. Την προσδοκία του ότι η κινεζική συμμετοχή στην 82η ΔΕΘ θα βοηθήσει να βελτιωθούν οι οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας - Κίνας στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου για τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» δήλωσε ο πολιτικός ακόλουθος της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα κ. Gao Wenqi, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της φετινής ΔΕΘ.

Τη συμμετοχή της ισπανικής Repsol Exploracion Ioannina S.A. στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει τη μεταβίβαση του 60% της Energean Oil & Gas στην επίμαχη σύμβαση μίσθωσης, η οποία υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας, της Petra Petroleum INC και του ελληνικού δημοσίου. Η απόφαση, η οποία φέρει την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Σταθάκη, έχει δημοσιευθεί ήδη στη Διαύγεια.

Σε 65,5% έναντι 65,7% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, υποχώρησε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Αγοράς τον Αύγουστο. Συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε σε 62,3% έναντι 62,4% τον προηγούμενο μήνα.

Υπό εποπτεία θα παραμείνει η Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη - μέλη, τον ESM, τον EFSM ή το EFSF, που υπολογίζεται (μέχρι σήμερα) στα 176 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από απάντηση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκου Χουντή.

Στα 102,9 δισ. ευρώ έχει περιοριστεί το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, όπως προκύπτει από την αναθεωρημένη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τους επιχειρησιακούς στόχους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, έως τον Ιούνιο του 2017, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) αντιστοιχούσε στο 44,9% των συνολικών ανοιγμάτων, καταγράφοντας μείωση κατά 2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017, κατά 3,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016 και κατά 5,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όταν είχαν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο.

Το όριο των 14,5 εκατ. επιβατών, καταγράφοντας αύξηση 8,1% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2016, ξεπέρασε στο 8μηνο του τρέχοντος έτους ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην έντονη δραστηριότητα στο δίκτυο εξωτερικού όπου διακινήθηκαν 11,8% περισσότεροι επιβάτες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Αντιθέτως η κίνηση εσωτερικού μεταξύ Ιανουαρίου - Αυγούστου εμφανίστηκε με πολύ μικρή άνοδο και διαμορφώθηκε στο 1,6% (4,937 εκατ. επιβάτες).

Ανοιχτό φαίνεται ότι παραμένει το οικονομικό «νοικοκύρεμα» της Παγωτά Δωδώνη, με τους μετόχους να καλούνται να αποφασίσουν, στο πλαίσιο της επικείμενης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης την ερχόμενη Παρασκευή, μέτρα προκειμένου το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας να μην υπολείπονται του μισού του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία παγκόσμιας μελέτης της HSBC για τη διεθνή οικονομία, καθώς το 25% των ανθρώπων καταφέρνει «απλώς να τα βγάζει πέρα», παραμένοντας ευάλωτο σε μελλοντικές οικονομικές αναταράξεις. Η έκθεση της HSBC εξετάζει τα επίπεδα «οικονομικής ασφάλειας» σε 13 χώρες, αλλά και τη σημασία του σχεδιασμού και της προετοιμασίας για την εξασφάλιση ενός καλύτερου οικονομικού μέλλοντος.

Για έλλειμμα αλληλεγγύης στην Ευρωζώνη έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να έχουμε μία Ευρωζώνη στην οποία ορισμένες χώρες επωφελούνται από τους κανόνες, ενώ άλλες αισθάνονται ότι ζουν στη λιτότητα. 

Συνέντευξή του στην Wall Street Journal εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη της Ε.Ε. θα ξεπεράσει τις προσδοκίες φέτος, αφήνοντας πίσω μία δεκαετία οικονομικών κρίσεων και θέτοντας πλέον την πρόκληση της προώθησης μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό.

Σαφές μήνυμα υπέρ της επιστροφής στην ομαλή νομισματική πολιτική έστειλε στην ΕΚΤ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από το βήμα τραπεζικού συνεδρίου της Handelsblatt. «Τα μη διευκολυντικά μέτρα δεν είναι ούτε συνηθισμένα ούτε φυσιολογικά, θα πρέπει να επιστρέψουμε στην ομαλή νομισματική πολιτική» εξήγησε, χαρακτηριστικά. «Θα πρέπει να γυρίσουμε σε μία ομαλή κατάσταση πολύ πιο γρήγορα από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι» έσπευσε να προσθέσει.

Την παραίτησή του για «προσωπικούς λόγους» ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), Στάνλεϊ Φίσερ. Η παραίτηση θα τεθεί σε ισχύ από τις 13 Οκτωβρίου. Ο 73χρονος Φίσερ ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed από τον Μάιο του 2014. Η θητεία του στην αντιπροεδρία της Fed έληγε τον Ιούνιο του 2018, ενώ θα μπορούσε να παραμείνει μέλος του δ.σ. της Fed έως τον Ιανουάριο του 2020.

Με απώλεια της αξιολόγησης «ΑΑΑ» απειλεί τις ΗΠΑ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εφόσον το Κογκρέσο δεν δράσει γρήγορα, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το αμερικανικό χρέος θα έχει αγγίξει το ανώτατο επιτρεπτό όριο έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Μόλις καταστεί αυτό πραγματικότητα, τότε αυτομάτως αρκετές δημόσιες υπηρεσίες θα βάλουν «λουκέτο» λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης.

Οριακή αύξηση εμφάνισε τον Ιούλιο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 43,7 δισ. δολάρια από 43,5 δισ. δολάρια τον Ιούνιο. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν έλλειμμα 44,8 δισ. δολαρίων. Στα επιμέρους στοιχεία, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 0,2% στα 238,1 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση, κατά 0,3% στα 194,4 δισ. δολάρια.

Να βάλει τέλος στην υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική -ανεξάρτητα της δυναμικής του ευρώ- κάλεσε την ΕΚΤ ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, κατά τη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου, το οποίο διοργανώθηκε από τη Handelsblatt. «Η περίοδος του φθηνού χρήματος στην Ευρώπη θα πρέπει να τελειώσει, παρά την ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού νομίσματος» τόνισε, χαρακτηριστικά, καλώντας τη Φρανκφούρτη να ξεκινήσει τη διαδικασία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα